Nissibi Köprüsü, iki kenti birbirine bağladı!
Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin en büyük eğik askılı asma köprüsü olan Nissibi, Adıyaman ve Diyarbakır'ı kavuşturdu.
Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin en büyük gergin eğik askılı asma karayolu köprüsü olan Nissibi Köprüsü, 23 yıl önce ayrılan Diyarbakır'la Adıyaman'ı birleştirdi. Toplam uzunluğu 610 metre, orta açıklığı ise 400 metre olan, 24.5 metre genişliğindeki köprü; 2 gidiş ve 2 geliş yoluyla Türk mühendisler tarafından yapıldı. Adıyaman'la Diyarbakır'ı Kahta ve Siverek arasından bağlayan yol ve köprü, 1992'de Atatürk Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kaldı. Bunun üzerine bölgedeki ulaşım, baraj göleti üzerinde feribotlarla sağlanmaya başladı. Ancak Adıyaman ve Siverek arasında sınırlı şartlarda sağlanabilen feribot seferleriyle günde yaklaşık 600 araç geçiyordu. Bölge halkı, hem birbirinden koptu hem de ekonomik anlamda mağduriyet yaşadı. Bunun üzerine dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, baraj gölünün üzerine bir köprü yapılması talimatını verdi.
GÜNDE 1500-2000 ARAÇ GEÇECEK
Modern görüntüsüyle parmak ısırtan köprü 900 günde tamamlandı. Geçen perşembe, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılan köprüden, günde 1500- 2000 araç geçecek. Hakkâri, Bitlis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Van ve Diyarbakır'ı Adıyaman üzerinden Batı'ya bağlayan köprü, aynı zamanda Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye'ye bağladığı Adıyaman'ın 23 yıllık "çıkmaz sokaklığını da" bitirdi. Köprü sayesinde artık, uçakla Diyarbakır'a uçakla giden bir turist bir saat sonra 'tanrıların tahtı' olarak adlandırılan Nemrut Dağı zirvesine ulaşabilecek. Adıyaman-Diyarbakır yolu da 60 km kısalacak. Bu da zaman ve yakıt tasarrufu, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacak.
- Etiketler:
- Nissibi Köprüsü
Yorum Yaz