Okullarda ibadethane açılıyor mu? İşte cevabı…
Milli Eğitim Bakanı Avcı, okullarda ibadethane açılmasına ilişkin "İhtiyaç olan okullarda bu tip hizmetler verilecek. Ama ibadet zorunlu değil" dedi
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Balgat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Öğretmen Strateji Belgesi'ne ilişkin Avcı, bunun kendilerinin de önceki bakanların da üzerinde titizlikle çalıştığı bir konu olduğunu belirtti.
Aralık ayında Milli Eğitim Şurasını toplayacaklarını ifade eden Avcı, "Şuranın 4 ana temasından biri de öğretmen niteliğinin arttırılması. Şurada da bu konuyu enine boyuna ilgili bütün paydaşlarla, uzmanlarla, akademisyenlerle, uygulamadan gelen arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle elden geçirdikten sonra Ocak içinde strateji belgemizi açıklamış oluruz" dedi.
"İbadet etmek zorunlu değil"
"İbadethaneler ilkokullardan itibaren mi kurulacak" sorusu üzerine Avcı, birçok okulda öğretmenlerin ve isteyen öğrencilerin ibadet edebilmeleri için ayrılan yerler bulunduğunu, ancak bunların genellikle bodrum katlarında uygunsuz yerler olduğunu söyledi. Nabi Avcı, "Onu netleştirmek için yönetmeliğimizde gün ışığı alabilir yerlerde bunların açılması gerektiğini vurguladık. İhtiyaç olan okullarda bu tip hizmetler verilecek" diye konuştu.
Gazetecilerin "Zorunlu mu" sorusu üzerine Avcı, "İbadet etmek zorunlu değil" karşılığını verdi.
"Okullarda ibadethaneyi zorunlu hale getirecek misiniz?" sorusuna Avcı, "Açılabilir 'diyoruz. Açılabilir. İhtiyaç olan yerlerde açılabilir. Ama ibadet zorunlu değil" karşılığını verdi.
Meslek okullarına teşvik
Basın mensuplarına "Bu okulda ne okutuluyormuş" sorusunu yönelten Avcı'ya gazeteciler, "mekatronik ve mobilya tasarımı" karşılığı verdi. Bakan Avcı, bunun üzerine okulda okutulan alanları saydı.
"Sayı da nitelik de arttırılacak"
Nabi Avcı, "Talep artarsa endüstri meslek liselerinin sayısı arttırılabilir mi?" sorusu üzerine, hem sayıyı, hem kaliteyi hem de yönetim planını artırıp, değiştirmeyi düşündüklerini söyledi.
Avcı, şunları kaydetti:
"Bizim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Odalar Birliği ve sektör temsilcileriyle geliştirdiğimiz projeler var. Bunlardan bazıları uygulamaya girdi. Organize Sanayi Bölgelerinde sektörle işbirliği halinde istihdam garantili meslek teknik liselerimiz var. Buralardan mezun olan çocuklarımız zaten stajlarını da içinde bulundukları organize sanayi bölgelerinde yaptıkları için sektörle çok yakın ilişki içinde oluyorlar ve mezun olur olmaz çok uygun ücretlerle iş buluyorlar. Buranın mezunları resmen kapışılıyor."
Bu okullara bölümüne göre öğrenci başına 3 bin 500 lirayla 5 bin 500 lira arasında değişen teşvik sunduklarını aktaran Avcı, özel okullara verilen teşvikten ayrı olarak 2 yıldır organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerine destek verdiklerini ifade etti.
Sektörün bu okullardan mezun öğrencilerden memnun olduğuna işaret eden Avcı, "Önleri çok açık. İstihdam garantili. Bu okullarımızın her birinin o düzeye gelmesi için de önümüzdeki dönemde çok yoğun çalışacağız" dedi.
Avcı, meslek okullarının, endüstri meslek liselerinin ve mesleki teknik liselerin gelecek yıllarda ciddi yarışlara konu olacağını, çünkü istihdam garantisi bulunduğunu, meslek eğitimi verdiklerini ve buradan mezun çocukların sektörde uygun koşullarda iş bulabildiğini söyledi.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi çerçevesindeki nakillere ilişkin son durumun sorulması üzerine Avcı, "En son geçen hafta açıkladığımız kontenjan 39 bin 37 idi. Bir rahatlama var. Biliyorsunuz nakil talepleri Eylül sonuna kadar devam edecek. Nakil talebi almaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Nakil yaptıracak öğrencilerin bir hafta devamsızlık kaydı alınmayacak
İstemedikleri okullara yerleştirilen öğrencilere ilişkin haberleri takip ettiklerini belirten Avcı, şöyle devam etti:
"Basında yer alanların hepsi tahmin ettiğimiz gibi zaten bir özel okula gidecekleri için sisteme girmemişlerdi. O tercih ettikleri özel okullara zaten kayıtlarını yaptırdılar. Orada da bir sorun yok. Yani kimseyi istemediği bir okulda zorla tutmuyoruz. Buna hem hakkımız yok, hem de sistem buna müsait değil. Nakil süreçleri devam ediyor. Burada önemli olan, bu hafta 9. sınıfta olup da başka bir okula nakil talebinde bulunmuş olan öğrencilerin devam kaydı tutulmayacak. Yani onların bu haftası devamsızlıktan sayılmayacak. Ama hangilerinin? Dokuzuncu sınıfta olacak ve nakil talebinde bulunacak. Bu öğrencilerimiz nakil işleriyle uğraştığı için, nakil olmak istediği, kontenjanı müsait olan okula gidip e-okul sistemi üzerinden kaydını yaptıracak. Yine de 'o okulda mı, bu okulda mı' karar verememiş olabilir. 'Üç gün buraya bakayım, beş gün öteki tarafan bakayım.' Tercih için böyle bir şey yapabilir. O bakımdan bu öğrencilerimizin bir haftalık devam kaydını tutmayacağız."
Meslek liselerinin de ailesinin iş yeri bulunanlara tanınan kolaylıkların sorulması üzerine Avcı, "Bölüm seçerken, 10 ve 11. sınıfta eğer öğrencinin ailesinin bir işletmesi varsa ve o aile işletmesi sahibiyseler babasının mesleğini sürdüreceğini varsayarak ona öncelik veriyoruz" dedi.
"Sınavsız geçiş hakkı mı" sorusuna da Avcı, şu karşılığı verdi:
"Okul içinde bölüm seçerken. Yani 10 ve 11. sınıfta bölümleri seçerken. 9. sınıfta dersler ortak. 10. sınıftan itibaren bölümler seçilmeye başlanıyor. O bölüm seçimi esnasında çocuk diyebilir ki 'Babam mobilyacı, ben mobilya tasarımı bölümüne gitmek istiyorum.' O yüzden onu oraya öncelikle yönlendiriyoruz. Baba mesleğini veya anne mesleğini sürdürebilsinler diye. Anneden ve babadan o mesleğe zaten aşinalığı olduğunu varsayarak. Anne ve baba da mesleğini severek yapıyorsa çocuklarının kendi mesleğine devamını ister. Kolaylık sağladık" diye konuştu.
Avcı, 40 bin öğretmen atamasını Cuma günü gerçekleştirmiş olacaklarını hatırlatan Avcı, "Onlar haftaya başlayacak. Onlara da şimdiden başarılar diliyorum" dedi.
AA
Yorum Yaz