Orhan Birdal ‘Atatürk Havalimanı’nda kapanma yok, yatırım var’
3. havalimanı yargı engeli ile gecikse bile Atatürk Havalimanı'nın kapasitesi artırılıp İstanbul'un ihtiyacı karşılanacak
Atatürk Havalimanı'nda saatte 40 olan iniş-kalkış kapasitesinin 58'e çıkarılmasından sonra 61 uçaklık yeni park alanı ve yeni körükler açılacak, “teneke mahallesi” tarih olacak. Ayrıca Sabiha Gökçen'e de yeni pist yapılacak. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının teslim süresinin uzama ihtimali, mevcut hava limanlarında yatırımı gündeme getirdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı'nın kapanmayacağını söyledi. Daha önce yapılan iyileştirme ve genişletme çalışmaları ile Atatürk Havalimanı'nın 40 olan saatlik iniş-kalkış kapasitesini 58'e çıkardıklarını söyleyen Birdal, şimdi de uçak park alanlarının 43 adet ilave ile 41'e çıkarılacağını söyledi. Birdal, “Mevcut kargo terminalinin bulunduğu yeri yıkıp terminale ilave edeceğiz. Binalar birbirine birleşecek. Büyük gövdeli uçaklar için ilave 5 körük planlıyoruz. Hedefimiz ilk etapta 2014 yaz sezonuna kadar apron uçak park yeri sıkıntımızı büyük ölçüde ortadan kaldırmak. Apronda 'teneke mahalle' adıyla meşhur olan bölge, 2014 yaz sezonu itibarıyla kapanmış olacak. Şu anda boşalan yerleri yıkmaya başladık. Yaklaşık 14 firma yerlerini hemen yaptı. 1-1.5 ay içerisinde hepsi taşınabilir hale gelecek” dedi. 3. havalimanı tamamlanınca Atatürk Havalimanı'nın kapanmayacağını söyleyen Birdal, “Tarifeli seferler yapılmayacak. Genel havacılık, bakım-onarım, kargo hizmetleri devam edecek” diye konuştu.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pist yapma görevinin kuruluşlara verildiğini hatırlatan Birdal, buna rağmen pisti DHMİ'nin yapacağını, böylece Sabiha Gökçen'in kapasitesi artarken, şu an tek pistte olan operasyonun da hızlı ve güvenli hale gelmiş olacağını ifade etti. Üçüncü havalimanının şu anda yer teslim sürecinin bir önceki aşamasında bulunduklarını, burada bazı işlemlerin olduğunu söyleyen Birdal, “Süreç devam ediyor. Arazi düzenlemesi ile ilgili firmanın çalışmaları devam ediyor. Temennimiz ülkemizin ihtiyacı olan bu havalimanının bir an önce yapılması. Bu ülke menfaatine bir iş. Dünyanın parmak ısırdığı bir ihale gerçekleştirildi” dedi. Üçüncü havalimanı ihale sürecinin, ÇED raporuna verilen yürütmeyi durdurma kararından bağımsız devam ettiğinin altını çizen Orhan Birdal, “Konuyla ilgili olarak birden çok mahkemeye dava açıldı. Davalardan birinde ÇED raporuna iki noktadan itiraz edildi. Mahkeme de geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçici diyoruz, çünkü bilirkişi teşkil etti. Bilirkişi rapor verinceye kadar ÇED ile ilgili işlemler durduruldu. İhalenin safhaları bunun dışında devam ediyor” diye konuştu.
Cemil Yıldız/Türkiye
Yorum Yaz