Osmanlı Camisi sular altında kaldı!
Arnavutluk'un kuzeyindeki İşkodra kentinde, komunizm dönemindeki yıkımdan kurtulan tek cami olan Kurşunlu Camisi, yeniden sular altında kaldı.
Bulunduğu konum itibarıyla yoğun yağışların olduğu dönemlerde sürekli sular altında kalan tarihi cami, adeta gölün ortasına inşa edilmiş bir camiyi andırıyor.
Arnavutluk'ta, komünist rejim döneminde ülkede dinin yasaklanmasıyla çok sayıda ibadethane kapatılmış, birçoğu yıkılmıştı. Ayakta kalmayı başaran nadir eserlerden biri olan Kurşunlu Camisi de o dönemde depo olarak kullanıldı. Komünist rejimin sona ermesinin ardından 1990 yılında ilk Cuma namazı da ülkedeki İslam'ın simgesi olarak gösterilen Kurşunlu Camisi'nde kılındı.
Cami sorumlusu Abdullah Müftia, caminin açıldığı ilk günden itibaren yoğun yağış dönemlerinde sular altında kaldığını söyledi.
Caminin içine su girmediğinden caminin ibadete açık olduğunu anlatan Müftia, insanların içeri girebilmeleri için demirden bir köprü inşa ettiklerini ifade etti.
Sorunu TİKA çözecek
Arnavutluk'un "Kültürel Miraslar" listesinde yer alan caminin 20 yılı aşkın süredir devam eden sorununa Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) çözüm bulacak.
TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İşkodra'daki Kurşunlu Camisi'nin projesinin tamamlanmak üzere olduğunu ve restorasyon için gerekli izinler alınır alınmaz çalışmalara başlayacaklarını belirtti.
Caminin bulunduğu konumun sürekli taşkınlara maruz kaldığını anlatan Çetin, proje kapsamında caminin yükseltilmesinin ya da yerinin değiştirilmesinin de söz konusu olabileceğini söyledi.
Cami, dönemin Osmanlı paşalarından Buşatlı Mehmet Paşa tarafından 1773-1774 yıllarında kente hakim bir tepede bulunan Rozafa Kalesi ile Drin Nehri arasında inşa ettirildi. Kurşunlu Camisi aynı zamanda Buşatlı Mehmet Paşa Camisi olarak da biliniyor.
AA
Yorum Yaz