Pankartı açtılar müjdeyi kaptılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Verin plakayı, bırakalım sigarayı’ pankartı açan servisçiler ‘plaka tahdidi’nin tek güvenceleri olacağını söyledi.
Milyonlarca servis şoförünün beklediği ‘plaka tahdidi' ile ilgili iyi haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Dün İstanbul'da esnaflarla buluşan ve servis şoförlerinin açtığı ''Verin plakayı, bırakalım sigarayı'' yazılı pankartı gören Erdoğan, ''Sigarayı bırakmaya var mısınız? Sizden bu konuda bu sözü aldıktan sonra ben şimdi büyükşehir belediye başkanıma diyorum ki; Hadi bakalım bununla ilgili olarak adımı siz atacaksınız'' dedi. Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul Umumi Servis İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, plaka tahdidinin servisçinin tek güvencesi olacağını, ilerleyen günlerde bu konunun sonuçlandırılacağına inandıklarını söyledi.
KİRLİ İŞLERE İZİN VERMİYORLAR!
Bireysel servisçilik yapanların çalıştığı firmalar tarafından muhatap görülmediğini belirten Öztürk, “Kirli ilişkilere izin vermedikleri için bireysel esnaflar çok tercih edilmiyor. En büyük sıkıntılar arasında tek taraflı sözleşme, akaryakıt alımı, kasko, lastik, kravat, gömlek satma zorunluluğu gibi konular var. Ayrıca paralarını gününde alamıyorlar. Almak isteyince de işten çıkartılmakla tehdit ediliyorlar” dedi.
TAŞERON YÜZDE 70'İNİ ALIYOR
Taşeronların büyük sıkıntı yarattığını belirten Öztürk, “Esnafın hak ettiği paranın yüzde 30'unu, taşeron ise yüzde 70'ini alıyor. Bu evine hak ettiği parayı götürememesi demek. Ayrıca taşeronlar kılık-kıyafet uygulamasını da fırsat bilip esnafa kıyafet satmaya başladı” diye konuştu. Korsan taşımacılık yasasının çıkmasının ardından rahat bir nefes aldıklarını söyleyen Başkan Öztürk, “Ancak mali korsan taşımacılığı yasası bireysel esnafı mağdur etmiştir. Gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Sicili ve vergi numarası olan esnaf asla korsan olamaz. Yasanın yeniden düzenlenmesini istiyoruz” dedi.
İSTANBUL TRAFİĞİNE KADEMELİ ÇÖZÜM
Kademeli saat uygulamasına sıcak baktıklarını belirten Öztürk, “ Trafiğin rahatlamasının yanında mevcut araçların ekonomik kullanılmasını da sağlayacak. Esnaf daha iyi kazanacak” diye konuştu. Servis şoförlüğü yaş şartının 26'ya çıkarılacağına ilişkin açıklamanın sektörü olumsuz etkileyeceğini belirten Öztürk, “15 yıllık ehliyeti olan hiç araba kullanmayan bugün iş sahibi olacak. Çekirdekten yetişip servisçiliği en ince detaylı öğrenecek genç kardeşler issiz kalacak. Bunun yerine yaştan ziyade eğitim programı uygulamaları servisçiliği daha kaliteli hale getirecektir. Servisçilere ilk önce çocuk psikolojisi, öfke kontrolü ve ilk yardım eğitimi verilmeli” açıklamalarında bulundu.
Merve N. Güreş /emlaktasondakika.com
Yorum Yaz