Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi yıl sonuna kadar tamamlanacak
Osmangazi Belediyesi tarafından 2015'te yapımına başlanan, "Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi"nin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi tarafından 2015'te yapımına başlanan, Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikayesinin anlatılacağı "Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi"nin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Geçen yıl temmuz ayında hayatını kaybeden dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın başdanışmanlığını yaptığı müze, "yeşil bina" konseptinde tasarlandı.
Ebu İshak Mahallesi Kamberler Tarih Parkı'nın yanındaki 4 bin 300 metrekare alan üzerine inşa edilen müzenin üst kısmında zeytin ağaçları ve seyir terası olacak, içinde ise yapay şelaleler yer alacak.
Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikayesinin özel olarak hazırlanan görsellerle anlatılacağı müzede ayrıca kafeteryalar, konferans salonları, kütüphane, idari ofisler ve bin kişilik sergi salonu bulunacak.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yaptığı açıklamada müzenin temelinin Ağustos 2015'te atıldığını hatırlattı.
Müzenin bir kültür merkezi hüviyetinde olacağını ifade eden Dündar, şöyle konuştu:
"Burası bir eğitim merkezi gibi olacak. Öğrenciler burayı gezdiğinde o dönemi görerek öğrenecekler. Müze girişinde 16 tablo ile Bursa tarihindeki 16 önemli olay resmedilecek. Yine bu bina sadece resim kısmıyla değil, mimarisiyle de önem arzedecek. Bursa'ya yeni bir silüet kazandırılacak. Mermer, taş ve çini gibi malzemeleri Bursa'dan temin edilen iddialı bir bina inşa ettik. Türkiye'de akıllı bina konseptinde bunun gibi eser birkaç tane var. Bursa'da başka bir örneği yok."
"İnşallah yıl sonu bitirmeyi planlıyoruz"
Dündar, müze binasında enerjinin verimli kullanılacağına işaret ederek, "Isınma ve soğutma noktasında enerji tasarrufu yapan bir bina olacak. Yazın şadırvan ve havuzlar binanın soğutmasına katkı sağlayacak. Yağmur sularının depolandığı, enerjinin verimli olarak kullanıldığı bir bina olacak." dedi.
Mimarisi zor bir yapıyı Bursa'ya kazandırmanın mutluluğu içinde olduklarını dile getiren Dündar, şöyle devam etti:
"Müzenin içindeki resimleri İstanbul'daki Panorama 1453 Tarih Müzesi'nin resimlerini yapan ressamlar yapacak. Bu bina Türk tarihi adına önem arzediyor. Osmanlı'nın kuruluşu burada resmedilecek. Hisarın kuşatılması ve 1326 yılındaki Bursa'yı görme imkanı bulacağız. Müze, buradaki park ile bütünleşiyor. Dışarıdan bakınca tepe ve küre görünüyor. Park içinden sığınağa girer gibi müzeye girilecek. Hem bölge canlanacak hem de Bursa'ya güzel bir eser kazandırıyoruz."
Dündar, 35 milyon liraya mal olacak müzenin inşaatının bittiğini vurgulayarak, "Şu anda rötuşlar ve bahçe düzenlemesi yapılıyor. Kısa süre içinde tamamlayıp iç kısmını ressamlara bırakacağız. Yaklaşık 1 ay sonra ressamlar, o günün Bursa'sını resmedecekler. İnşallah yıl sonu bitirmeyi planlıyoruz. Resmi açılışını ise Bursa'nın fetih şenlikleri kapsamında 2018 Nisan ayında yapmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz