Petkim, kablo hammaddesi imal edebilecek bir tesis kuracak!
Türk petrokimya sektörünün dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlayan Petkim, kablo hammaddesi imal edebilecek bir tesis kuracak
Petkim, Türk petrokimya sektörünün önemli hammaddelerinde dışa bağımlılığı kırmak için önemli Ar-Ge projeleri yürütüyor. Bunlardan biri olan ve kablo sektörünün temel hammaddesi olan Çapraz Bağlanabilir Polietilen'de (XLPE) Ar-Ge çalışmasını tamamlayan Petkim, yılda 30 bin ton XLPE üretecek fabrikanın yatırımına bu yıl başlıyor.
Petkim, kablo sanayisinde kullanıma uygun, çevreye duyarlı, alev geciktiricili (yanmaya dayanıklı) halojen içermeyen Polietilen Malzeme (HFFR) üretimi için sw pilot tesis çalışmaları sürdürüyor. Genç ve çok iyi yetişmiş bir kadroya sahip olan Petkim Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü'nün, Türkiye'nin dışa bağımlılık zincirini pek çok üründe kıracak projeler üzerinde çalıştığını belirten Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, "Mevcut ürünlerimize yeni kullanım alanları yaratılması, yeni türler geliştirilerek ürün yelpazesinin genişletilmesi, yan ürünlerin değerlendirilmesi, teknoloji ve know-how üretilmesi temel amacımız. Ayrıca transfer edilen teknolojilerin adaptasyonunu yaparak, Petkim'in üretim süreçlerini hızlandırıyoruz. Üretimde kullanılan hammadde, yardımcı kimyasal madde ve katalizörlere alternatifler yaratarak, maliyetlerin düşmesine katkı sağlıyoruz" diye konuştu.
Kablo hammaddesi için fabrika kuruyor
Petkim Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü'nün, Türkiye'de üretimi olmadığı için tamamen ithal edilen kablo sektörünün temel hammaddesi olan ve 2011 yılında Ar-Ge Pilot Tesisi'nde üretimine başlanan Çapraz Bağlanabilir Polietilen'i (XLPE) üretmek için bu yıl içinde fabrika yatırımına başlayacakları bilgisini veren Hayati Öztürk, tesis faaliyete geçtiğinde yılda 30 bin ton XLPE üreteceğini belirtti. Öztürk, yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "TÜBİTAK ile eşgüdüm içinde gerçekleşen projede ürünün ticarileştirilmesi için Türkiye'nin en önemli kablo üreticisi firmalarıyla çok başarılı ve uyumlu bir süreci tamamladık. HES Kablo, NEXANS ve Pamukkale Kablo'da yapılan testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından yatırım aşamasına geldik. Bu yıl içinde temelini atacağımız fabrikayı 2014 yılında devreye almayı planlıyoruz. Tam kapasiteye ulaştığımızda yılda 30 bin ton üretim yapacağız. Bu üretim ülkemizin ihtiyacının tamamını karşılayacağı gibi, ihracat yapmamıza da imkan verecek."
Kobiden
Yorum Yaz