Planlı sanayi alanlarında Emlak Vergisi kaldırılacak
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen "TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni"ne katıldı.
Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen "TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni"nde yaptığı konuşmada, özel sektör yatırımlarını artırmak amacıyla imalat sanayinden yapılacak yatırımlara ilave teşvik kararı aldıklarını, konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de tamamladıklarını belirtti.
Ocak, şubat, mart olmak üzere yılın ilk üç ayında ödenecek primleri, yılın son üç ayına ertelediklerini söyleyen Yıldırım, "15 Temmuz olayını yaşadık, sonra Amerikan seçimlerinden dolayı küresel piyasalarda olumsuz etkilenme oldu. Bunun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için böyle bir kolaylık sağladık. Geçen yıl yine yaşanan olaylar dolayısıyla turizmde kayıplarımızı telafi etmek için turizm işletmelerinin müeyyidelerini, devlete olan taahhütlerini yeniden yapılandırdık ve böylece onların da işlerinin kesintisiz devamını sağladık. Bugün artık turizmde o kötü günler geride kaldı ve tekrar turizmde eski, parlak günlere doğru dönüş süreci yaşanıyor." ifadelerini kullandı.
Rusya ile ilişkilerin dün yapılan anlaşmayla büyük oranda normalleştirildiğini hatırlatan Yıldırım, "Bundan böyle artık yatırımcılarımız önünde hiçbir kısıtlama yoktur. Ayrıca tarım ürünlerinde, domates hariç diğer bütün ürünlerde serbestleşme sağlamıştır. Domatesle ilgili de kısıtlı olarak bir imkan ortaya konmuştur, önümüzdeki süreçte onun da çaresini bulacağız. Çünkü Rusya domates yetiştirmeyi kafasına koymuş, bir denesinler, yetiştirebilirlerse ne ala, yetiştiremezlerse biz buradayız." şeklinde konuştu.
Yıldırım, konutta, mobilyada, beyaz eşyada yapılan KDV indirimlerinin, piyasayı canlandırdığını vurguladı.
Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdiklerini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Sayın anamuhalefet partimizden, MHP'den talebimiz, üreticilerimiz, sanayicilerimiz için çok önemli imkanlar getiren bu reform niteliğindeki kanun tasarımıza gerekli desteği vermeleri. Bu tasarı, 23 farklı kanunda 75 tane değişiklik getiriyor. Ne var bu değişiklikte? İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor, iş yapma kolaylaştırılıyor, bürokrasi azaltılıyor. Yatırımcının, girişimcinin, sanayicinin önünü tamamen açıyoruz. Sanayinin üzerinde bazı gereksiz yükler var, mali yükler var, şuraya şu pay, buraya bu pay, kesintiler, bunları hep kaldırıyoruz. Sanayiciye sunulan hizmetlerin kalitesini artırıyoruz. Mevzuat sadeleştiriliyor, yatırımcıların daha hızlı hareket etmesi sağlanıyor. Devletin hızlı hareket etmesine, tasarrufa destek olabilmek için Elektronik Belge Yönetim Sistemi temmuz ayı itibarıyla hayata geçmiş olacak. Sanayicimize daha fazla ve daha uygun şartlarda, makul maliyetli, üretime elverişli, lojistik bakımından avantajlı yeni üretim alanları temin ediyoruz. Planlı sanayi alanlarında yer alan binalar için Emlak Vergisi'ni tamamen kaldırıyoruz. Organize sanayi bölgesi (OSB) sitesi, endüstri bölgesi kurulumunu kolaylaştırıyor ve hızlandırıyoruz. Ayrıca önemli bir sıkıntıyı daha çözüme ulaştırıyoruz; KOSGEB desteklerine erken ödeme imkanı getiriyoruz. Çok önemli bir adım olarak da yazılım sektörünü, sanayi sektörü içerisine dahil ediyoruz."
Tasarının, Mecliste gelecek hafta görüşmelerinin yapılacağını, bu önemli, reform niteliğindeki tasarının kanunlaştırılacağını belirten Yıldırım, bütün bu reformların iş dünyası için hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.
"Merhamet duygusuyla değil adalet ilkesiyle hareket edeceğiz"
Son günlerde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) meselesiyle ilgili birtakım kafa karışıklığı oluşturulmaya çalışıldığına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:
"Şunu herkes bilmelidir, FETÖ bir terör örgütüdür ve Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisine, istiklaline, istikbaline, bu milletin geleceğine kast etmiştir, bu kadar açık ve nettir. Onun için bu mücadelede kararlılığımız, sonuna kadar devam edecektir. Efendim 'Siyasetçilere dokunulmuyor, filancaya dokunuluyor, filanca aklanıyor gibi bir suçlamayı' asla kabul etmiyoruz. Bu işin arkasında kim varsa mutlaka bulunup ortaya çıkarılacak ve yüce adalete teslim edilecek. Ondan sonra da Türkiye bir hukuk devleti, adalet mekanizmamız çalışacak, bunların hak ettiği cezayı verecek ama bunu yaparken tabii ki titiz olacağız. Merhamet duygusuyla değil adalet ilkesiyle hareket edeceğiz. Çünkü hukuk devletinde esas olan adalettir. Zaman zaman tabii bu konuda iktidarımıza, partimize eleştiriler oluyor. Tabii ki eleştiri başımız üzerindedir, bir itirazımız yok ama burada bir çelişki var. Nedir o çelişki? 'Şu niye tutuldu, bu niye serbest bırakıldı?' Bu tenkitler oluyor. Şimdi biz bunlara müdahale ettiğimiz zaman 'Yargıya müdahale ettiniz.' diye eleştiriliyoruz, müdahale etmediğimiz zaman 'Niye mani olmadınız?' diye yine eleştiriliyoruz. Hangisi doğru, buna karar vermek lazım. Doğru olan, yargı kendi işini yapmalı, idare kendi işini yapmalı, yasama da kendi işini yapmalı. Eğer bu erkler birbirinin alanlarına girerse o zaman sorunlar başlar ve buradan ülkemiz, demokrasimiz kaybeder."
Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından eski TOBB Başkanı Ali Coşkun'a "Hizmet Şeref Belgesi" ile plaket takdim etti.
Yorum Yaz