Plüton'un yüzeyinde buzul dağları çıktı
NASA, New Horizons aracının Plüton’un yüzeyini çektiği fotoğrafları yayımladı.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, ‘New Horizons' (Yeni Ufuklar) uzay aracının Dünya'ya gönderdiği, cüce gezegen Plüton'un yüzeyini bugüne kadar en yakından gösteren ilk fotoğrafları yayımladı. Tarihi fotoğraflar, gezegenin yüzeyinde buzlarla kaplı dağların bulunduğunu ortaya koydu.
HEM CÜCE HEM ‘BEBEK'
NASA yetkilileri, cüce gezegenin yüzeyinde, yüksekliği 3 bin 400 metreye ulaşan dağların, Plüton'un halen jeolojik olarak aktif olabileceğini gösterdiğini belirttiler. Araştırmacılara ğöre, yeni veriler, gezegenin yüzeyindeki bazı bölgelerin 100 milyon yıldan daha kısa süre önce şekillenmiş olduğunu gösteriyor. Plüton'un yüzey fotoğraflarının, yakın tarihli volkanik aktivitelere de işaret ettiğini belirten uzmanlar, “Cüce gezegenin aktif jeolojik yapısı bir ısı kaynağına işaret ediyor” dediler.
‘KENDİNDEN' JEOLOJİK
Bu tip jeolojik aktivitelerin şimdiye dek sadece yüzeyinde buz bulunan uydularda, ana gezegeninin çekim alanının neden olduğu gelgitler sonucu ortaya çıktığına dikkat çeken araştırmacılar, “Bu keşifler bazı öngörüleri kökünden değiştirebilir” diyorlar. Çünkü Plüton, büyük bir gök cisminin çekim gücü etkisi olmadan jeolojik canlılık gösteren ilk gök cismi.
Yorum Yaz