Ramazan Özel’de bugünkü durağımız Hırka-i Şerîf Câmisi
Fuzul Ev sponsorluğunda gerçekleştirdiğimiz türbe ve cami ziyaretlerimizin bugünkü durağı Hırka-i Şerîf Câmisi…
Fuzul Ev'in Ramazan Ayı boyunca sponsor olduğu Ramazan Özel programımızda son durağımız Fatih'teki Hırka-i Şerîf Câmisi oldu.
İstanbul, Fatih ilçesinde Atikali semti sınırları içinde, adını verdiği Hırka-i Şerîf Mahallesi'nde yer alan Hırka-i Şerîf Câmisi, 1851'de inşa edildi.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa'nın (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) sağlığında büyük Velî Veysel Karânî Hazretleri'ne verilmesini vasiyet ettiği mübârek hırkası İstanbul Fâtih'teki Hırka-i Şerîf Câmisi'ndedir.
Hırka-i Şerîf Câmisi, Pegamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in Veysel Karani'ye hediye ettiği hırkanın (Hırka-i Şerîf) muhafaza ve ziyaret edilmesi için padişah Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Hırka-i Şerîf'in muhafaza edildiği yer olduğu için bu caminin İstanbul'un dini folklorunda çok önemli yeri vardır.
Peygamberimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) vefâtı yaklaşınca, hırkanızı kime verelim? dediler. "Üveys-i Karânî'ye verin. Alıp giysin ümmetime de duâ etsin" buyurdu. Hazreti Ömer ve Hazreti Ali, Hırka-i Şerîf'i Veysel Karânî Hazretleri'ne verdiler. Hırka-i Şerîf'i hürmetle (saygıyla) alıp, öptü, kokladı, yüzüne gözüne sürdü. Secdeye kapanıp şöyle duâda bulundu; "Yâ Rabbî! Sevgili Peygamber efendimiz, ben âciz kuluna hazret-i Ömer ve hazret-i Ali ile Hırka-i Şerîfleri'ni göndermiş" diyerek günâhkâr müslümanların affı için duâ etti. Bir çok günâhkâr müslümanın affolduğu bildirilince, Hırka-i Şerîf'i hürmetle giydi.
Veysel Karânî, kendisine hediye edilen Hırka-i Şerîf'i savaşta dahi yanından ayırmayıp canı gibi muhâfaza ederdi. Veysel Karânî'nin vefâtından sonra titizlikle muhâfaza edilen Hırka-i Şerîf, Şükrullah Efendi isminde bir şahıs tarafından 1618'de Osmanlı pâdişâhı Sultan İkinci Osman Hân'a getirilip hediye edildi. Sultan Abdülmecîd Han bu Hırka-i Şerîf'in muhâfaza edilmesi için Fâtih civârında Hırka-i Şerîf Câmisi'ni yaptırdı. Her yıl Ramazân-ı şerîf ayında Şükrullah Efendinin torunları tarafından halka ziyâret ettirilen Hırka-i Şerîf, üzerinde âyet-i kerîmeler yazılı altın işlemeli bir örtü içindedir.
Hırka-i Şerîf Camisi'nde Hırka-i Şerîf'in korunması ve ziyareti için birimler, hünkar mahfili ve hünkar kasrı bulunur. Ayrıca yapının çevresinde Üveysi ailesinin en yaşlı erkek bireyi (reisi) ile ailesi için bir meşruta, bu kişinin reşit olmaması halinde kendisine vekalet edecek olana mahsus vekil dairesi, Hırka-i Şerîf'i korumakla görevli bir bölük jandarma için kışla (günümüzde Fatih Milli Eğitim Müdürlüğü binasıdır) ve görevliler için çeşitli odalar da inşa edilmişti.
Cami 8 köşeli, tek kubbeli, iki katlı bir yapıdır. Kesme küfeki taştan yapılmıştır. Mihrap, minber, kürsü koyu kırmızı renkli breş taşından rokoko tarzda yapılmıştır. Türkiye'de Hereke'de çıkarılan bu taşa, Osmanlı mimari süslemelerinde hemen hemen hiç rastlanılmaz.
Sekiz büyük, sekiz yarım daire şeklinde 16 penceresi vardır. Pencere üzerlerindeki hatlar 'Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nindir. Ayrıca Sultan Abdülmecit Hazretleri'nin yazarak imzasını attığı levhalar minberin üzerinde yer alır. Giriş kapısı üzerindeki 1851 tarihli kitabe metni Ziver Efendi tarafından kaleme alınmış ve hattat Kazazker İzzet Efendi tarafından yazılmıştır[2].
Cami'in bulunduğu Muhtesip İskender Mahallesi adlı mahalle, Fatih Belediye Meclisinin 2008 yılında almış olduğu bir karar ile, Keçeci Karabaş Mahallesi ve Mimar Sinan Mahallesi ile birleştirilmiş ve oluşan yeni mahallenin ismi “Hırka-i Şerif Mahallesi” olarak değişmiştir.
- Etiketler:
- ramazan özel
- hırkai şerif camisi
- fuzul ev
Yorum Yaz