Ramazan Özel ekibi Abdülfettâh-ı Akrî Hazretleri Türbesi'nde!
Emlaktasondakika.com’un Fuzul Ev sponsorluğunda gerçekleştirdiği Ramazan Özel ekibinin bugünkü adresi Abdülfettâh-ı Akrî Hazretleri’nin türbesi oldu.
Fuzul Ev'in sponsorluğunda türbe ziyaretlerine devam eden Emlaktasondakika Ramazan Özel ekibi, bugün Abdülfettâh-ı Akrî Hazretleri'nin türbesini ziyaret etti.
İstanbul'un en yüksek 3 evliyasından biri olan Abdülfettâh-ı Bağdâdî Hazretleri, 1778 (H. 1192)de Bağdat'ta doğdu. Mevlânâ Hâlid-i Bağdadî Hazretleri'nin talebesidir. Tasavvufta pek yüksek derecelerin sahibi olduğu gibi, fıkıh ilminde de büyük âlim idi. İstanbul halkı senelerce onun feyz ve bereketlerinden istifâde etti.
Abdülfettâh-ı Bağdadî Hazretleri, hocasının her emrini yerine getirmek için canla başla çalıştı. Verilen her vazifeyi ânında yapardı. Nefsinin hiçbir arzusunu yapmaz, arzu etmediği şeyleri yapardı. Haramlardan şiddetle kaçar, şüpheli korkusuyla mübahların fazlasını dâhi terk eder, dünyaya hiç meyletmezdi. Tek arzusu hocasından hiç ayrılmamak, onun kalblere şifâ olan kıymetli sohbetlerini dinlemek, verdiği vazîfeyi canı pahasına da olsa yerine getirmekti. Dertlere, sıkıntılara, meşakkatlere çok dayanıklı idi. Gelen sıkıntıları gülerek karşılar, verenin Allah-ü Teâlâ olduğunu düşünerek sevinirdi. Hatta, dert ve belâ gelmediği zaman; “Rabbimin hususi ihsânına kavuşamadım” diye üzülürdü. Maksadı çok yüksek olup, evliyalık makamlarından en üstün derecelere kavuşmak isterdi.
Hocası Mevlânâ Hâlid Hazretleri, onun bu güzel hasletlerini bildiği için, ona en zor işleri yaptırır, diğer talebeleri ile haberleşmeye bunu gönderirdi. Yolculukta herhangi bir vâsıtaya, bineğe binmesini yasaklamıştı. Yaya olarak gitmesini emrederdi. O da bunu zevk ile yapar, çok uzak yolculuklara hiçbir şeye binmeden giderdi. Yaya yürüyerek, yolculuk ânında doğan belâ ve mihnetlere katlanarak nefsini terbiye eder, ruhunun yüksek derecelere vasıl olmasını sağlardı. Vazifeli olarak İstanbul'a iki defa yaya gitmişti. Bu tahammülü sayesinde, hocasının iltifatlarına, feyz ve bereketli teveccühlerine mazhar oldu. Hocasının en önde gelen talebeleri arasına girdi. Hazerde ve seferde, Mevlânâ Hâlid Hazretleri'nden hiç ayrılmazdı. Hocasının evine girer çıkar, onun hizmetini ve işlerini görürdü. Çok hizmetlerde bulundu. Hilâfet-i mutlaka ile şereflendi. Şeyh Abdullah-ı Hirâti vefat edince, onun yerine geçti.
Abdülfettâh-ı Bağdadî Akrî Hazretleri, ömrünün son senelerinde, Allahü teâlâya ve otuzdokuz sene önce vefât eden mübârek hocası, Mevlânâ Hâlid-i Bağdadî'ye kavuşmak arzusu ile yanmaya başladı. 1281 (m. 1864) senesinde Muharrem ayının ortalarında talebeleri ve tanıdıkları ile helâlleşti, vedâlaştı. Vasıyyetini bildirdi. Muharrem'in ondukuzunda Cum'a günü talebelerinin başında okudukları Kur'ân-ı kerîmi dinleyerek son nefesini verdi.
Mübarek kabri, Üsküdar'da, Eski Vâlide Câmii'nden Karacaahmed mezarlığına çıkan yol ile, Selîmiye-Bağlarbaşı caddesinin kesiştiği köşedeki, Şeyhülislâm Ârif Hikmet Bey'in kabristanındadır.
İstanbul'daki Eyyub Sultan'da medfun bulunan Halid bin Zeyd Ebu Eyyub el-Ensari Hazretleri ve diğer Eshab-ı Kiram Hazretleri'nden sonra İstanbul'da medfun olan en büyük üç evliyadan biri olan Abdülfettah-ı Akri Hazretleri'nin mübarek kabri, sevenleri tarafından ziyaret edilmektedir. Diğer iki büyük evliya ise Edirnekapı-Eyüp arasındaki Murad-ı Münzevi ile Zeyrek'teki Muhammed Emin Tokadi'dir.
ADRES: Nuh Kuyusu cd. Burhan Felek Spor kompleksinin karşısındaki Şeyhülislam Arif Hikmet Bey haziresinde medfundur. Üsküdar/ İSTANBUL
Yorum Yaz