maritbet girişmaritbet
Recep Tayyip Erdoğan Adana'da! Bahçe-Nurdağı arasına demir yolu tüneli yapılacak!

Recep Tayyip Erdoğan Adana'da! Bahçe-Nurdağı arasına demir yolu tüneli yapılacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Adana, Orta Anadolu'dan Akdeniz'e, Güneydoğu Anadolu'ya kadar coğrafyasını destekleyen, büyüten tabii bir merkezdir. Kardeşliğin harmanlandığı, yiğitliğin, mertliğin sembolleştiği şehirdir. Doktorların piri Lokman Hekim'in, ozanların piri Karacaoğlu'nun ve sayısız güzel insanın, her karışında izi bulunan Adana bizim de gönlümüzün başköşesinde yer alıyor" dedi

Başbakan Erdoğan, Adana Valiliği tarafından onuruna verilen akşam yemeğinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve şehrin kanaat önderlerine hitap etti. 

Adana'da bugün maliyeti 837 milyon lirayı bulan 80 ayrı eser ve hizmetin açılışını yaptıklarını, Adana Entegre Sağlık Kampüsünün temelini attıklarını, yarın Kozan'da 13, Ceyhan'da da 9 ayrı eser ve yatırımı hizmete açacaklarını anlatan Başbakan Erdoğan, Adana'ya toplamda 102 kalemde 864 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu eser ve hizmetlerin Adana'ya kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, gelecekte çok daha büyük ve önemli hizmetleri Adana'ya kazandırmaya da devam edeceklerini belirtti. 

Adana'yı sadece idari sınırlarından, şehirde yaşayanlardan ibaret görmediklerini vurgulayan Erdoğan, "Adana, Orta Anadolu'dan Akdeniz'e, Güneydoğu Anadolu'ya kadar coğrafyasını destekleyen, büyüten tabii bir merkezdir. Kardeşliğin harmanlandığı, yiğitliğin, mertliğin sembolleştiği şehirdir. Doktorların piri Lokman Hekim'in, ozanların piri Karacaoğlu'nun ve sayısız güzel insanın, her karışında izi bulunan Adana bizim de gönlümüzün başköşesinde yer alıyor" diye konuştu. 

Adana'nın, iktidarda bulundukları 11 yılda, çehresini değiştirmek, geleceğini aydınlatmak için çok gayret sarfettiklerini, yerel yönetimlerin yıllardır biriktirdiği sorunlarını çözerken Adana'ya bölgesindeki öncü şehir rolüne uygun dev yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, Adana'da eğitimi güçlü şekilde desteklediklerini, kaliteyi artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı. 

İktidarları döneminde Adana'ya 4 bin 906 yeni derslik kazandırdıklarını, okullara 20 bin 134 bilgisayar gönderdiklerini, Çukurova Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 4 enstitü ve 6 meslek yüksekokulu açtıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesini kurduklarını, haziran ayında da özel vakıf üniversitesi Kanuni Üniversitesinin eğitim ve öğretime başladığını aktardı. 

"Sağlık hizmetleri alanında da Adana'nın adeta çehresini değiştirdik"

Sağlık hizmetleri alanında da 11 yılda Adana'nın adeta çehresini değiştirdiklerine değinen Erdoğan, "Adana'da 2002 yılında hastane yatak sayısı 2 bin 650, bunların bu bölümü kamuda olmak üzere toplam 4 bin 62 iken, bugün bu rakamı 3 bin 433'ü kamuda olmak üzere 6 bin 264'e çıkarmış bulunuyoruz. 2002 yılında Adana'da 154 adet olan diyaliz cihazı sayısını 406'ya, 10 olan tomografi cihazı sayısını 25'e, 5 olan MR cihazı sayısını 21'e yükselttik" ifadesini kullandı.

TOKİ aracılığıyla Adana'da bugüne kadar 13 bin 142 konut uygulaması başlattıklarını dile getiren Erdoğan, bu konutların 11 bin 514'ünü tamamladıklarını ve sahiplerine teslim ettiklerini bildirdi. Erdoğan, bugünkü toplu açılış töreninde de TOKİ tarafından inşaatları tamamlanan toplam 2 bin 304 konutun anahtarlarını hak sahiplerine verdiklerini belirtti.

Adana'da 2003 yılına kadar sadece 252 kilometre bölünmüş yol yapıldığını ifade eden Erdoğan, 11 yılda buna 136 kilometre daha bölünmüş yol ilave ettiklerini söyledi.

Anadolu-Bağdat demiryolu mirasının, ray ve malzeme yokluğundan, ihmalden neredeyse çürümeye terk edildiğini bildiren Erdoğan, rayı da traversi de Türkiye'de üreterek, Adana'nın batısından sınıra kadar bu yolların tamamını yenilediklerini dile getirdi.

Yollar üzerinde bulunan her biri birbirinden değerli mimari eseri, garları, istasyonları, aslına uygun restore ettiklerini belirten Erdoğan, "Şimdi çift hatlı bu yolu hızlı tren standardında 4 hatlı hale getiriyoruz. Adana'ya, Yenice'ye sadece bölgenin değil Türkiye'nin en büyük lojistik merkezlerinden birini inşa ediyoruz. Bahçe-Nurdağı arasına ülkemizin en uzun demir yolu tünelini inşa ediyoruz. Böylece Çukurova ile Mezopotamya'yı demir yoluyla birleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

"Adana, hızlı treni bekliyor"

Ancak Adanalıların daha farklı bir hizmeti beklediğini bildiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Adana, hızlı treni bekliyor. Bildiğiniz gibi Ankara-Konya hızlı tren hattını inşa ettik ve hizmete açtık. Şimdi Konya, Karaman, Ulukışla, Mersin, Adana hattını hızlı tren hattı haline getirmek için kolları sıvadık. Bu hattın bir kısmının ihalesi yapıldı, bir kısmının projesi hazırlanıyor. Bu hattı inşallah Adana'da bırakmayacağız. Buradan Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş'a kadar devam edeceğiz. Böylece Adana'yı, hızlı tren ağının önemli bir kavşak noktası haline getiriyoruz. 2011 seçimlerinde Seyhan ve Yüreğir'i güneyden kuşatacak bir çevre yolu ve demiryolu ağı yapacağımızı söylemiştik. Bu projenin altyapı çalışmaları sürüyor. Proje ve kamulaştırmaların ardından inşasına geçecek, inşallah 2015-2016, bu işi tamamlayacağız.

Adana'nın kanayan bir yarası hale gelen metro projesini devralıp tamamlayacağımızı söylemiştik. Ancak bugün de söyledim, Büyükşehir Belediyesi uygulama projesini tamamlayıp Bakanlığımıza veremediği için henüz bu konuda ilerleme kaydedemedik. Bu meseleyi de yakından takip ediyoruz, inşallah bunu en iyi şekilde sonuçlandıracağız."

Erdoğan, 2011'de ifade ettikleri projelerden biri olan 33 bin kişilik stadyum ihalesi ve yer tesliminin yapıldığını, inşaatını da 2015 sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Adana için start düğmesine bastıkları bir diğer önemli projenin de ilk etapta 15 milyon, daha sonra 30 milyon yolcu kapasiteli olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı olduğunu bildiren Erdoğan, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek 357 milyon avroluk bu yatırımın inşası için yer tesliminin yapıldığını aktardı.

Şehir hastanesinin temelini bugün attıklarını anımsatan Erdoğan, Adana'nın önemli eksiği olan kültür merkezlerini ilçelerde süratle inşa ettiklerini belirtti. Yüreğir ve Çukurova'daki kültür merkezlerini tamamladıklarını, Ceyhan ve Kozan'dakilerin inşasının bitmek üzere olduğunu anlatan Erdoğan, Tufanbeyli için de hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.

"Adana'yı tarihine ve misyonuna yakışır şehir haline getirme çabamız sürecek"

Sanayinin olduğu kadar tarımın da önemli merkezlerinden biri olan Adana'ya 11 yılda toplam 1,8 milyar lira tarımsal destek sağladıklarını ifade eden Erdoğan, Adanalı çiftçilere 11 yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık mazot, kimyevi gübre ve prim desteği verdiklerini dile getirdi.

Erdoğan, aynı zamanda tarih, medeniyet şehri Adana'da 11 yılda 41 eserin restorasyonunu gerçekleştirerek, yeniden milletin hizmetine sunduklarını ifade etti.

Geçen 11 yılda sosyal yardım ve proje destekleri kapsamında Adana'ya 404 milyon lira kaynak aktararak, sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirme gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, "Burada sadece birkaç örneğini verdiğim tüm bu yatırımlarla tüm bu hizmetlerle Adana'yı tarihine ve misyonuna yakışır bir şehir haline getirme çabamızı kesintisiz sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Yeni büyükşehir statüsüyle artık Adana'nın tüm ilçeleri, köylerinin Büyükşehir Belediyesinin hizmetlerinden faydalanabileceğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Altyapı, yani kanalizasyon, su, bütün bunlardan en ücra köşedeki köylerimiz istifade edebilecekler. Metro projeleri başta olmak üzere bugüne kadar gerçekleştirilemeyen hizmetleri inşallah önümüzdeki dönemde hem daha hızlı hem de daha fazla şekilde Adanalı kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Adana'nın yeni statüsüyle büyükşehirliğinin de hayırlı olmasını diliyorum."

"Faizleri düşürdüğümüz için Türkiye 642 katrilyon tasarruf etti. Reel olarak baktığınızda bu rakam bugünün parasıyla yaklaşık 900 milyar lira, yani 900 katrilyon liraya karşılık geliyor. Milletimin 900 katrilyon lirasını biz tasarruf ettik. Millete, Adana'ya, ülkeye, 81 vilayete kazandırdık" 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Faizleri düşürdüğümüz için Türkiye 642 katrilyon tasarruf etti. Reel olarak baktığınızda bu rakam bugünün parasıyla yaklaşık 900 milyar lira yani 900 katrilyon liraya karşılık geliyor. Milletimin 900 katrilyon lirasını biz tasarruf ettik. Millete, Adana'ya, ülkeye, 81 vilayete kazandırdık" dedi. 

Başbakan Erdoğan, Adana İstasyon Meydanı'nda düzenlenen Adana Entegre Sağlık Kampüsü temel atma töreni, TOKİ anahtar teslimi ve yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

"Adana'nın güzel insanları, gadasını aldıklarım sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, 14 Eylül'de Adıyaman'da 810 trilyon liralık, 21 Eylül'de Malatya'da 776 trilyon liralık ve geçen hafta da Denizli'de 876 trilyon liralık yatırımların açılışını yaptıklarını anımsatarak, Adana ve ilçelerinde de 2 gün boyunca toplam 102 eserin, yatırımın, hizmetin toplu açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.

Adana ve ilçelerindeki açılış törenleriyle 860 trilyon liralık yatırımı, eseri, hizmeti Adana'ya kazandıracaklarını, Kozan'da 13, Ceyhan'da da 9 ayrı eserin açılışını yapacaklarını belirten Başbakan Erdoğan, son bir ay içinde Adıyaman, Malatya, Denizli ve Adana'ya kazandırdıkları yatırımların toplam tutarının da 3 katrilyon 326 trilyon lira olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, "Adeta bir hizmet hasadı gerçekleştiriyoruz. Toprağa attığmız tohumlar filiz oldu, fidan oldu, ağaç oldu, meyve vermeye başladı. Şimdi hamdolsun o meyveleri topluyoruz, hep beraber topluyoruz, Adana'da, Denizli'de, Malatya'da, Adıyaman'da topladık ve ülkemizin 81 vilayetinde topluyoruz. 'Şurada var, burada yok', hayır bizim kitabımızda bunların hiçbiri yok, 81 vilayetin tamamında var" diye konuştu.

Adana ve ilçelerinde anaokul, ilkokul, ortaokul, imam hatip lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, meslek lisesi, pansiyonlar ve spor salonları olmak üzere 38 farklı eğitim yatırımının tamamlandığına işaret eden Başbakan Erdoğan, bu yatırımların yapımında emeği geçen Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlere teşekkür etti. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının Adana'da yapımı tamamlanan yatırımlarını hizmete aldıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, TOKİ'nin Sarıçam ve Yüreğir'de tamamlanan projeleriyle de 2 bin 304 konutu resmi olarak hak sahiplerine teslim ettiklerini söyledi. 

Özel sektörün de Adana ve ilçelerindeki 596 trilyon liralık yatırımının açılışının yapılacağını belirten Başbakan Erdoğan, iş adamı Mehmet Başpınar'a özellikle teşekkür ettiğini belirterek, "Mehmet Başpınar kardeşimiz, 525 trilyonluk yatırımla Adana'ya 350 iş yeri kapasiteli sanayi sitesi kazandırdı, bu orta ölçekli sanayi sitesinin de Adanamıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Kısacıkzade Konağı olarak bilinen tarihi binanın da Adana Ticaret Odası tarafından restore edildiğini, bugün kültür merkezi olarak açılışının yapılacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Adana Ticaret Odasına, başkan ve yönetim kuruluna özellikle teşekkür ediyorum. Bu konağın Adana ve Türkiye tarihinde çok önemli bir anlamı var, yeri var. Bu konak Kurtuluş Savaşımıza kadar Adana'da Düyun-u Umumiye binası olarak kullanıyordu. Düyun-u Umumiye neydi? Osmanlı Devleti'nin dış borçlarıydı. 1854'te Osmanlı Devleti hem dışarıdan hem de içerden, başta Galata bankerleri olmak üzere hani benim hep söyledim bir söz var ya faiz lobisi diyorum ya o günde vardı, sermaye sahiplerinden borç almaya başladı. Osmanlı'nın borçları arttı, faizleri arttı, devlet bu borçları ödeyemez hale geldi. Bu borç verenler, borçlarını tahsil üzere Düyun-u Umumiye kurumu oluşturdular. Osmanlı'nın içişlerine, bütçesine, tüm gelirlerine müdahale ederek, borçları tahsil etmeye başladılar. İşte Adana, İstanbul gibi dönemin büyük şehirlerine böyle merkezler oluşturuldu. Çoğu yabancı olan temsilciler bizim halkımıza malesef çok zulmettiler, halktan vergi topladılar, vergisini vermeyenin malına el koydular, tarlalarını yaktılar, adeta milletin alın terini yağmaladılar."

"Osmanlı'nın dış borçlarının son taksidini Menderes ödedi" 

Başbakan Erdoğan, 1923'te Cumhuriyet kurulduğunda Osmanlı'nın borçlarının Cumhuriyet'e devredildiğini, 1954'e kadar devletin bu borçları ödemek zorunda kaldığını belirterek, merhum Başbakan Adnan Menderes'in 1954'te bu dış borçların son taksidini ödediğini anımsattı.

Osmanlı Devleti'nden kalan dış borçların ardından bu sefer de Cumhuriyet döneminin dış borçlarının başladığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, "Cumhuriyet döneminde dış borçlanma başladı. Türkiye başı sıkıştıkça Uluslararası Para Fonundan, diğer kaynaklardan borçlanmaya başladı. Yani bugünün Düyun-u Umumiyesi nedir? IMF. Biz göreve geldiğimizde oraya olan borç neydi? 23 milyar dolar. Kim borçlanmıştı? Bizden önceki, yani MHP, DSP, ANAP üçlüsü borçlanmıştı" diye konuştu. 

MHP, DSP ve ANAP'ın çok büyük miktarda borçlandığını ve borçları ödeyemez hale geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizi delikli paralara muhtaç ettiler. Türkiye'nin dış borçlarıyla ilgili olarak çok yanıltıcısı bilgiler veriliyor. Buraya, Adana'ya da geliyor yalan, yanlış rakamlarla, göstergelerle Türkiye'nin dış borçlarını çarpıtmaya çalışıyorlar. Manzarayı çok net şekilde anlatmak istiyorum. Halep oradaysa arşın Adana'da. Biz, 2002'nin sonunda görevi devraldığımızda kamu net borç stokunun milli gelire oranı neydi biliyor musunuz? Yüzde 61,5'ti. Yani bu ne demek? Türkiye'nin her 100 lirasının 61,5 lirası borçtu. Şimdi ne oldu? Biz, bu oranı yüzde 17'ye kadar düşürdük. Şimdi 100 liranın, 17 lirası borç. 61,5 liradan 17 liraya. 

Eğer bunu Avrupa Birliği tanımlı olarak ele alırsan, o zaman ne oluyor? 2002 yılı sonu itibarıyla milli gelire oran yüzde 74'tü, yani 100 liranın 74 lirası borçtu. Biz bunu nereye çektik? 36 liraya çektik. 2002'de Türkiye dünya piyasasından, iç piyasadan borçlanırken, yüzde 63 faizle borçlanıyordu. Bizden önceki iktidar MHP, DSP, ANAP iktidarında 100 lira borçlanırken bunun 63 lirası faizdi. Şimdi nereye düştü? Yüzde 7'ye düştü. Yani aradaki fark 56 puan. Şimdi bu 56 kimin cebinde kalıyor, benim Adanalı çiftçimin, memurumun, işçimin, vatandaşımın cebinde kalıyor. İşte farkımız bu. Bu çarpıcı rakamı çok iyi tahlil etmemiz lazım, yalan yanlış konuşanların yüzüne bunu çarpmamız lazım."

"Rabia'yı unutmuyoruz, unutturmuyoruz"  

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında kendisine Rabia selamı verenlere de seslenerek, "Rabia'yı unutmuyoruz, unutturmuyoruz" dedi. 

Erdoğan, 2003'te bütçenin yüzde 43'ünün faiz ödemelerine gittiğini, şu anda bu rakamın yüzde 13'e düştüğünü belirterek, "Türkiye'nin bu düşüşten elde ettiği rakam ne biliyor musun? 642 milyar lira. Eski parayla 642 katrilyon lira. Yani faizleri düşürdüğümüz için Türkiye 642 katrilyon tasarruf etti. Reel olarak baktığınızda bu rakam bugünün parasıyla yaklaşık 900 milyar lira, yani 900 katrilyon liraya karşılık geliyor. Milletimin 900 katrilyon lirasını biz tasarruf ettik. Millete, Adana'ya, ülkeye, 81 villayete kazandırdık" diye konuştu. 

Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, AK Parti'nin bölge milletvekilleri katıldı.

Kadir Karakuş, Eda Ay/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Açılışa hazırlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı görüntülendi!
  • 31.07.2024 13:45

Açılışa hazırlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı görüntülendi!

Mersin'de, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması ...

Bakan Uraloğlu: "Çukurova Havalimanı, Türkiye'nin bölgeye açılan kapısı olacak"
  • 30.07.2024 13:15

Bakan Uraloğlu: "Çukurova Havalimanı, Türkiye'nin bölgeye açılan kapısı olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Rec ...

"Sağlıklı yaşam turizmi" daha fazla gelir getiriyor
  • 26.07.2024 18:25

"Sağlıklı yaşam turizmi" daha fazla gelir getiriyor

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, Akden ...

Çukurova Havalimanı 10 Ağustos'ta açılıyor
  • 22.07.2024 10:00

Çukurova Havalimanı 10 Ağustos'ta açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Havalimanı'nın 10 Ağus ...

Adana'da yangından hasar görenlere konutları teslim edildi
  • 05.07.2024 09:26

Adana'da yangından hasar görenlere konutları teslim edildi

Adana'nın Kozan ilçesinde 2020 ve 2021 yıllarında meydana gelen orman yangınları ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...