Sağlıklı bir uyku için yatak temizliği nasıl yapılmalı?
Sağlık düzeninde en önemli etkenlerden birisi hiç şüphesiz düzenli bir uyku. Kaliteli bir uyku için yatak temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor.
Temizlik yaparken pek aklımıza gelmese de yatak hijyeni, rahat olduğu kadar kaliteli bir uyku için de önem taşıyor. Peki sağlıklı bir uyku için yatak temizliği nasıl yapılmalı?
¨Ne zamandır¨ ile başlayıp ¨koltuklar silinmedi¨ ya da ¨perdeler yıkanmadı¨ diye biten cümleler kurarız. Ancak düzenli olarak yapılan bu temizliklerde akla pek de gelmeyen bir eşya vardır: Yatak. Aslında yatak, günün büyük bir bölümünde kullandığımız ve en çok kirlenen eşyalardandır.
Üzerinde saç, ter, ölü deri gibi birikimlerin olduğu yatağın altı ayda bir temizlenmesi önerilir. Hatta alerjiniz varsa bu süreyi üç aya da indirebilirsiniz. Yatak üzerinde biriken kir ve akarlardan kurtularak hem daha sağlıklı bir uyku uyuyabilir hem de yatağınızın kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Yatak temizleme önerilerine göz atarak siz de evdeki malzemelerle bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Evde yatak nasıl temizlenir?
Yatak temizliğinde kimyasal maddeler içeren temizlik ürünleri yerine doğal malzemeler kullanabilirsiniz. Geceleri kimyasal madde solumadan sağlıkla uyuyabilmek için yatak temizliğinde kullanabileceğiniz doğal malzemeler şunlardır:
- Karbonat
- Tuz
- Lavanta yağı, papatya yağı veya bergamot yağı
- Sirke
- Su
Ayrıca temizlikte kullanmak için temiz bir bez, süzgeç ve vakumlu süpürgeye ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri hazırladıysanız sıra adım adım yatak temizliğinde:
1. Nevresim takımını kaldırın
Nevresim takımını çıkarıp silkeledikten sonra çamaşır makinesinde yıkayın. Alerjik bir bünyeniz varsa parfüm içermeyen ekolojik bir deterjan kullanmanızda fayda vardır. Kılıfını çıkardığınız yastık ve yorganı balkona çıkararak açık havada bekletebilirsiniz. Güneşin ultraviyole ışınları, yastık ve yorganınızın temizlenmesine yardım ederken nem kokusundan da kurtulmanıza yardımcı olur.
2. Yatağı vakumlayın
Yatağın üzerinde biriken tozları temizlemek için elektrik süpürgesi ile vakumlama yapabilirsiniz. Elektrik süpürgesinin vakum ayarı yoksa ucundaki yer süpürme aparatını çıkarıp gücünü en yüksek ayara çıkarabilirsiniz. Yatağın kıvrımlarını da temizlemeye dikkat ederek süpürebilirsiniz.
3. Lekeleri temizleyin
Fark etmesek de yatak üzerinde terlemeye bağlı olarak zamanla leke ve koku oluşabilir. Karbonat ile yatak temizliği yaparak bu kir ve kokudan kurtulabilirsiniz. Süpürdüğünüz yatağın üzerine eşit miktarda karbonat serpebilirsiniz. Yatağın bir yerinde birikme olmaması için karbonatı süzgeç yardımı ile dökebilirsiniz. Yatağı bu şekilde yaklaşık yarım saat beklettikten sonra tekrar üzerini süpürebilirsiniz. Artık temiz bir yatağa sahip olmaya daha yakınsınız.
4. İnatçı kirlerden arındırın
Yatakta sabah kahvaltısı ya da gece atıştırmalığı yemeyi sevenlerdenseniz yatağınızda içecek ya da yiyecek lekeleri olabilir. Anında silinmediği için kalıplaşan lekeleri temizlemek için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Tuz, su ve karbonatı koyu bir kıvam alana kadar karıştırın.
- Macun haline gelen bu karışım ile lekenin olduğu yeri ovalayın.
- Yaklaşık yarım saat boyunca bekletin.
- Nemli temiz bir bez yardımı ile bu bölgeyi durulayın.
Evinizde çocuk ya da evcil hayvan varsa kusma lekesi gibi çıkarılması zor kirler oluşabilir. Bunları temizlemek için de bir ölçü sirke, yarım ölçü su ve karbonat kullanabilirsiniz. Bu karışımı da leke üzerinde en az yarım saat bekletip ardından temizlemeniz gerekir.
5. Esansiyel yağlardan faydalanın
Tüm bu yatak temizliği adımlarını uyguladıktan sonra yatağınızın havalanması için üzerini bir süre açık bırakabilirsiniz. Ardından esansiyel yağlardan yardım alabilirsiniz. Lavanta, sandal ağacı, bergamot ve papatya gibi yağlar rahatlatıcı etkiye sahiptir. Gece huzurlu bir uykuya dalmak için bu aromaterapi yağlarından birini yatağınıza damlatabilirsiniz.
Bonus: Yatağı uzun süre temiz tutma ipuçları
Yatağınızı düzenli olarak temizlemenin yanı sıra bazı konulara dikkat ederek daha uzun süre temiz kalmasını sağlayabilirsiniz:
Yatağınızda oluşan lekeleri bekletmeden temizleyebilirsiniz. Yatak üzerine sıvı döküldüğü zaman önce kağıt havlu ya da emici bir bezle lekeye tampon yapın. Sıvıyı almadan silmeye başlamanız, lekenin daha derine inmesine neden olabilir.
Çarşafın altında alez kullanarak yatağın çok daha az kir tutmasını sağlayabilirsiniz. Yüksek sıcaklıkta yıkanabildiği için alezi makinede temizleyerek toz ve akarlardan kurtulabilirsiniz.
Alerjik bir bünyeye sahipseniz antibakteriyel özelliğe sahip alez kullanmanızda fayda vardır. Bakteri ve mantar oluşumunu engelleyerek sağlıklı bir uyku uyumanıza ve yatağınızı uzun süre temiz tutmanıza yardımcı olacak alez modelleri incelenebilir.
Yorum Yaz