Samsun, dünya şehri olma yolunda ilerliyor!
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 19 Mayıs1919'da Samsun'a çıkışının 100'ncü yılında Samsun’u dünya şehri yapacaklarını belirtti.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentsel ölçekte ulaşımdan, çevreye, mimariden imara kadar kentin şık bir şehir olması yolunda gösterilen çabaların finalini Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100'üncü yıldönümü 2019'da yapacaklarını söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentsel ölçekte ulaşımdan, çevreye, mimariden imara kadar kentin şık bir şehir olması yolunda gösterilen çabaların finalini Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100'üncü yıldönümü 2019'da yapacaklarını söyledi. Yılmaz, "100'ncü yılda Samsun bir dünya şehri olacak" dedi.
Anap'tan 1999'da ilk kez seçildiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini 3 dönemden bu yana Ak Parti'den sürdürerek aralıksız 15 yıldan bu yana kenti yöneten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, hedeflerinin Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere 19 Mayıs1919'da Samsun'a çıkışının 100'ncü yılında Samsun'u bir dünya şehri yapmak olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, şöyle dedi:
"2019'da Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100'ncü yılına yakışır bir şehir vizyonu çizeceğiz. Kentsel ölçekte ulaşımdan çevreye, mimariden imara kadar fiziksel objeler olarak şık bir şehir olmalı. Yaşayana hayatı kolaylaştıracak unsurların başında ise ulaşım gelir. Ulaşım modern olmalı, ucuz olmalı, yaşayanlara iktisadi olarak güçlük vermemeli."
Yapılan girişimlerle kentsel ölçekteki modern, zengin ve gelişmiş bir şehirde olması gereken unsurların hızla oluşturulduğunu dile getiren Başkan Yılmaz, 2010 yılı 10 Ekim tarihinde 'Ten Ten Ten' diyerek raylı sistemi açtıklarını ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kent için yaptıkları, vizyon ve performanslarının ilçelerde de takdirle karşılandığını anlatırken şöyle devam etti:
"Tüm bu süreçte çevreye de büyük önem veriyoruz. Çevre işlerine duyarlı olmayan bir kenti, bir yöneticiyi, bir ülkeyi çağdaş ve uygarlık yolunda yeterli görmüyorlar. Biz kentin hem atık su, hem de katı atık sorununu çözdük. Çöpten enerji üreterek yılda milyon dolar seviyesinde gelir elde ediyoruz. Türkiye'de bundan 6-7 tane var. Karadeniz'de ise başka yok. 2019'a giden süre içerisinde modern bir şehirde, bilimde, sanatta, kültürde de yatırımlar gerekiyor. Spora, sanata, edebiyata, kültüre dönük ihtiyaçlar var. Bu ihtiyaçlara dönük olan altyapıda ise eksiklerimiz var. Örneğin yeterli tiyatro, konser salonlarımız yok. Yeterli spor alt yapımız yok. Onun için de Eski Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç ve şimdiki bakanımız Çağatay Kılıç'ın destekleriyle devam eden spor alt yapısında büyük bir hamle var şehirde. 33 bin kişilik futbol sahası, 7 bin 500 kişilik arena yapıldı. Olimpik yüzme havuzu yapılıyor. 2017 işitme engelliler olimpiyatlarına giden süre içerisinde Batı Parka bir buz pateni, okçuluk ve atıcılık tesisleri yapılacak."
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, işiyle bütünleştiğini, ölçek olarak Samsun'a benzettiği sahil kendi Barcenola'yı çok beğendiğini anlatırken, şöyle dedi:
"Orada dünyaca meşhur mimar ve sanatçı Gaudi var. Gaudi'nin çizdiği kentsel planlama ve onun ortaya koyduğu estetik değerler şehre kimlik kazandırmış. Güzel olan her şeye bakıyorum. Çağdaşlığı çok önemsiyorum. İnsana güzel gelen şeyler neler olduğunu bulup yakalamamız lazım. Bu dönemde gençlere yönelik olarak bilimsel, eğitsel, sanata ve kültüre dönük olan bir takım donanımlarla takviyeler yapıyoruz. Onun için bir Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin proje hazırlıkları yapılıyor. Bilimin dünyada en son ortaya koyduğu hedefleri içeren fiziksel objelere gençlerimiz elleriyle dokunma, obje olarak orada görme imkanı bulacak. Arkeoloji müzemiz iyi değil. Onun projesini Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin projesini de TÜBİTAK hazırlıyor. Biz inşaatı yapacağız. Hedefimiz; 2019 dünya şehri Samsun."
Hürriyet
- Etiketler:
- Yusuf Ziya Yılmaz
- Samsun
- kentsel dönüşüm
Yorum Yaz