maritbet girişmaritbet
Şanlıurfa’da teşvik paketi sayesinde 3’üncü OSB kurulacak!

Şanlıurfa’da teşvik paketi sayesinde 3’üncü OSB kurulacak!

Teşvik paketinin açıklanmasının ardından, yeterince yatırımcı çekemeyen Türkiye'nin yüzü Şanlıurfa'da gülüyor

6'ncı bölge illerinden olan Şanlıurfa, 1'inci ve 2'nci OSB'sinde parsellerinin çoğunu yatırımcıya verirken, şu an 3'üncü OSB'nin kurulması için düğmeye bastı.

2'nci OSB'nin son parsellerini 46 şirkete tahsis eden il, bu şirketler aracılığıyla tam 510 milyon TL'lik yatırım çekecek. Gıdadan, mobilyaya, enerjiden tekstile kadar birçok sektörde yatırım yapmaya hazırlanan bu şirketler, yeni yatırımlarıyla birlikte bölge halkına 3 bini aşkın bir istihdam yaratmış olacak. Bunlar Şanlıurfa'ya yatırım planlayanların oluşturduğu rakamlar.

Bir de Şanlıurfa'da halen devam eden yatırımlar var. Bunların yatırım tutarı ise 281 milyon TL.

DEVLER SIRAYA GİRDİ

Şanlıurfa, 6'ıncı bölge illerinden.

Yatırım cazibesi oldukça yüksek. Üstelik Irak, İran, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu bölgelerine yakın bir merkez. İlde faaliyet gösteren 2 tane OSB var. Şimdi Birecik'te de yeni bir OSB yapılması planlanıyor. Urfa'da l'inci ve 2'nci OSB'ler şu anda dolu, Teşvik sisteminin açıklanmasından önce dolan l'inci OSB'den sonra, sistemin açıklanmasından sonra 2'nci OSB de dolmuş durumda.

Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Başkanı Sabri Ertekin, şimdi 3'üncü OSB için kollan sıvadıklarını söylüyor.

700 hektarlık bir OSB için çalışmalara başladıklarını anlatan Ertekin, "iki OSB'mizde bin 150 hektarlık alanın tamamında üretim yapıyoruz. Yatırımcı ilgisi önce de vardı, ama son teşvikten sonra iyice arttı. Özellikle gıda, tekstil ve enerji sektörlerinden talep geliyor" diyor.

GIDACI AKINI VAR

2'nci OSB'de Yıldız Gıda, kuruyemiş, bakliyat paketleme soğuk hava deposu tesisi kurmaya hazırlanırken, Pınar Süt, İzmir ve Eskişehir'den sonra üçüncü süt ve süt ürünleri fabrikasını Şanlıurfa'da kuracak. Naaıra Gıda dordurma üretimi planlıyor, tekstil cephesinden de Şanlıurfa hedef bölgeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Collezione, burada bir yatınm planlıyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin de yatırım için ili araştırdığı biliniyor.

2'nci OSB'de inşaatı devam eden toplam 281 milyon TL'lik yatırım var.

Fakat yatırıma başlamak üzere olan tam 46 şirketin yatırım tutarı da 510 milyon TL. Urfa'ya gelen bu yoğun talep bölge halkının yüzünü güldürürken, Ertekin, "Ankara'da bakanlarla toplantı yapıyoruz. 3- OSB'nin gelişi ile yatırımlar devam edecektir" diyor.

BİM DE GELECEK

Şanlıurfa'ya yatırım planlayan büyük şirketler arasında BİM de var.

Geçtiğimiz günlerde BİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş ve Ülker Grubu yetkilileri, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i makamında ziyaret etti. Vali Güvenç, BlM Yönetim Kurulu Başkanı Topbaş ve Ülker Grubu yöneticileriyle birlikte Şanlıurfa'da yapacakları yatırımlar için yer tespitinde bulunmak üzere Şanlıurfa 2'nci OSB'ye gitti.

Ülker Grubu ve BİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, Şanlıurfa 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde yer tespitinin ardından dondurma fabrikası açacaklarını söyledi.

Topbaş, ilk etapta kurulması planlanan fabrikada yaklaşık 150 kişilik bir istihdam oluşturulacağını, ilerleyen aşamalarda da bu sayının artabileceğini belirtti.

2'nci OSB'deki yer tespitinden sonra Vali Güvenç, "Yatırımcılanmızla birlikte ikinci sanayi bölgemizde yapılması planlanan yatırım için yer bakıyoruz. Mevcut alternatifleri birlikte gezdik. Ülker Grubuyla Sayın Topbaş bir dondurma fabrikası için karar verdiler. Biz de alt yapı eksikliklerimizi gözden geçiriyoruz" dedi.

PINAR'DAN ÜÇÜNCÜ FABRİKA

Şanlıurfa'yı ihracat potansiyeli ile değerlendiren Pınar Süt, üçüncü süt ve süt ürünleri fabrikasını Şanlıurfa'da kurmaya hazırlanıyor. 2012 yılı içinde temelleri atılacak fabrikanın önümüzdeki yıl tamamlanması hedefleniyor.

Fabrikası, 250 kişilikistihdam sağlayacak şirket, dolaylı olarak 5 bin kişiye gelir kaynağı yaratacak.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, "Fabrika toplam 100 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Şanlıurfa ve çevre illerden toplanacak çiğ sütler ile yıllık 180 milyon litre çiğ süt işleme kapasitesine sahip olacak. Hammadde, satış, nakliye, ambalaj üretimi gibi alanlarla beraber, dolaylı olarak 5 bin kişiye gelir kaynağı yaratacak.

Pınar Süt, başta Şanlıurfa olmak üzere çevre il ve ilçelerde yapacağı süt alım, veterinerlik, suni tohumlama yöntemleri, çiftçi eğitimleri gibi çalışmalarla bölge sütçülüğünü geliştirecek ve kalitesini artıracak" diyor.

İlk etapta süt, yoğurt, ayran gibi süt ve sütlü ürünlerin üretileceği fabrikada ihtiyaçlar doğrultusunda ürün çeşitliliği artırılacak. Proje tamamlandığında Pınar Süt'ün Türkiye'deki tüm fabrikalarında çiğ süt işleme kapasitesinin yıllık 900 milyon litreyi aşacağı belirtiliyor, Yiğitbaşı, Şanlıurfa'nın Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgeleri açısından uygun konumunun, yükselen ihracat pazarlarına yakınlığının şehrin yatırım için tercih edilmesinde büyük rol oynadığını vurguluyor. Yaşar Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Aktaş da, "Bölge ülkelerine ihracat için Erbil'e bir bölge merkezi oluşturduk" diyor.

AKYİĞİT ARAZİ BAKTI

Şanlıurfa'yı radanna alan şirketler arasında Collezione da var. 2005-2006 yılında kamunun tekstil ve konfeksiyon sektörüne bakışının negatif olduğunu söyleyen Collezione'nin patronu Ekrem Akyiğit, "O dönem sektörde kayıtlı işçi çalıştırma oranı çok düşük diye eleştiriler vardı. Dolayısıyla konfeksiyon ve tekstil sektörünü gözden çıkardık yaklaşımı vardı. Kamu ile önemli bir konumda. Lojistik anlamda çok doğru bir konumda Urfa bizim için. İran, Irak ve Ortadoğu ülkelerine açılmak bakımından çok önemli" diyor.

Urfa'da 10 bin metrekarelik arazide kurduğu fabrikada hazır giyim üretimine başlayan Özak Tekstil de 300 kişiye istihdam yaratmış. Özak'ın patronu Ahmet Akbalık, "Bu rakam ay sonunda 700 kişiye çıkacak" diyor.

Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şanlıurfa Valisi Şıldak, deprem konutları ile ilgili bilgi verdi!
  • 01.12.2023 16:21

Şanlıurfa Valisi Şıldak, deprem konutları ile ilgili bilgi verdi!

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Şanlıurfa'da depremin etkilerini ortadan kaldırma ...

Şanlıurfa'da 897 deprem konutu Aralık ayı içinde teslim edilecek
  • 01.12.2023 16:03

Şanlıurfa'da 897 deprem konutu Aralık ayı içinde teslim edilecek

Şanlıurfa'da, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) temeli atılan kalıcı konu ...

Şanlıurfa'da deprem konutlarında çalışmalar devam ediyor
  • 04.08.2023 09:47

Şanlıurfa'da deprem konutlarında çalışmalar devam ediyor

Depremlerden etkilenen 11 il arasında yer alan Şanlıurfa'da yapılması planlanan ...

Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su baskınları nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti
  • 15.03.2023 14:53

Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su baskınları nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su bask ...

Şanlıurfa'da şiddetli sağanak sele neden oldu
  • 15.03.2023 13:17

Şanlıurfa'da şiddetli sağanak sele neden oldu

Şanlıurfa'da dün akşamdan beri etkili olan sağanak sonucu bazı dereler taştı, ke ...

Şanlıurfa’da sağanak nedeniyle eğitime ara verildi
  • 15.03.2023 09:42

Şanlıurfa’da sağanak nedeniyle eğitime ara verildi

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak sonucu bazı evleri su bastı, yıldırım isabet ed ...