Şanlıurfa, Unesco Dünya Gastronomi Şehri adaylığını açıkladı
Unesco’nun ‘Dünya Gastronomi Şehri’ unvanı için Şanlıurfa’da tüm yönetim birimleri, sivil toplum kuruluşları ve de tüm şehir sakinleri ile beraber harekete geçti
Dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği Unesco'nun ‘Dünya Gastronomi Şehri' unvanı için Şanlıurfa ilimiz tüm yönetim birimleri, sivil toplum kuruluşları ve de tüm şehir sakinleri ile beraber harekete geçti. Şehirde adaylık başvurusunun sonucunun açıklanacağı 30 Kasım 2014 tarihine kadar nefesler kesildi, adaylık süreci sırasında koşulacak maraton için şehirde herkes nefeslerini tutmuş durumda.
‘Şanlıurfa Unesco Dünya Gastronomi Şehri' adaylığı süreci için acil eylem planını kamuoyuna açık gerçekleştirdiği özel bir lansman ile açıkladı. Valilik önderliğinde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Şanlıurfa Ticaret Borsası Ticaret Odası, Şanlıurfa Borsası başta olmak üzere şehrin tüm sivil toplum kuruluşları, TAŞFED (Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu), Unesco Temsilciler, Ulusal Turizm Sivil Toplum örgütleri ve tüm Şanlıurfa halkı artık tam anlamıyla bütünsel çalışacak bir ekip haline getirildi.
“Unesco Dünya Gastronomi Şehri Adaylığı Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa AK Parti'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Celalettin Güvenç, TAŞFED (Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu) Başkanı Yalçın Manav, UNESCO Almanya Milli Komite Üyesi Faruk Şen, TURSAB Kültür Müdürü Hidayet İlhan Uçak, Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, Unesco Temsilcileri, Ulusal Turizm Sivil Toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı bu özel lansmanda ‘Unesco Dünya Gastronomi Şehri Adaylığı' turizm hamlesi süreçleri ile masaya yatırıldı.
Şanlıurfa mutfağının her yönüyle övgüye değer olduğunun altını çizen Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav, "Dünyada en bilinen mutfak Çin, Fransız ve Osmanlı mutfağıdır. Türkler pratik zekaya sahiptirler. Bizim mutfağımız daha önce rakı ve kebapla anılıyordu. Sonra iş dönere döndü. Ama Türk mutfağı döner değildir. Türk mutfağını tanıtmak için yemek haftaları düzenlemeliyiz. Şanlıurfa mutfağının da Gastronomi Şehri unvanı alması için var gücümüzle çabalayacağız" şeklinde konuştu.
Bu unvanı ilk olarak 2005 yılında Kolombiya'dan Popayan şehri aldı. Ardından 2010 yılında Çin'den Chengdu ve İsveç'in Östersund şehirleri bu ünvana layık görüldü. Bu ünvanı en son almayı başaran şehirler ise şöyle: Lübnan'dan Zahle ve G.Kore'den Jeonju. Unesco tarafından layık görülen bu unvana sahip olmak unvanı kazanan şehre prestijin yanında turizm alanında da oldukça büyük bir ekonomik kazanç sağlamasından ötürü uzmanlar tarafından çok önemli sayılıyor.
Yorum Yaz