Selimiye Camisi'nin benzeri Kayseri'de yapılıyor!
Kayseri'de, Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camisi'nden esinlenerek yeni bir cami inşa ediliyor.
Osmanlı Padişahı 2. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan ve büyük mimarın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi'nden esinlenilerek inşa edilen cami tamamlanma aşamasına geldi.
Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve uzak mesafeden bakıldığında dört minaresi ile göze çarpan eserden esinlenen cami, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılıyor. Taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle, mukarnasları, fil ayakları, mihrap, minber ve kolonlarıyla Selimiye Camisi'ni andıran caminin kapasitesi ise 10 bin kişilik. Üç şerefeli dört minareli caminin bu ay sonu ibadete açılması hedefleniyor.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mimar Sinan'ın ustalık eseri, dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından Selimiye Camisi'nin bir benzerini yapmak için 4 yıl önce karar aldıklarını söyledi.
Cami inşaatına kısa sürede başladıklarını ve caminin akustiği, kubbesinin uzunluğu ve silueti ile Selimiye Camisi'ni andırdığını belirten Nursaçan, "Kayseri Organize Sanayi Bölgesindeki cami inşaatımızda sona yaklaştık. Bu camimiz yaklaşık 10 bin kişilik. Mimar Sinan'ın torunları olarak, Sinan'ın doğduğu şehirde Selimiye'nin benzeri bir caminin inşaatını yapıyoruz. İnşallah, Kayseri'nin ilk dört minareli ve üç şerefeli camisini bu ay sonunda ibadete açacağız." diye konuştu.
Mevlit Kandili'nde de tüm Türkiye'ye buradan canlı yayın yapmak istediklerini aktaran Nursaçan, şunları kaydetti:
"Burayı yapan mimarımız Edirne'ye gitti. Orada Selimiye ile ilgili projeleri takip etti. İnşallah, oranın bir örneğini Mimar Sinan'ın şehri Kayseri'ye de kazandırmış olacağız. Sinan'ın ustalık eseri memleketinde yükseliyor. Son derece ciddi bir akustiği olan bir camimiz. İnşallah ibadete açıldığında da o akustiğindeki güzelliği hep beraber yaşayacağız. Halı, avize, iç dış ışıklandırması ile akustik ve mikrofon sistemi ile örnek bir cami olacağına inanıyorum."
Caminin mimarının Hakan Şahan olduğunu aktaran Nursaçan, maliyeti 19 milyon lirayı geçen cami inşaatına, Kayserili hayırseverlerin 6 milyon lira bağışta bulunduğunu ifade etti.
Elimizden geldiği kadarıyla benzetmeye çalıştık
Cami nakkaşı Önder Narin ise Selimiye Camisi'ne defalarca gittiklerini, her ayrıntısını incelediklerini ve detaylı bir gözlem yaptıklarını dile getirdi.
Selimiye Camisi'ni kendilerine örnek aldıklarını anlatan Narin, şöyle devam etti:
"Selimiye'de ne varsa gidip inceledik, orada kaldık. Biz Selimiye'nin resimlerini, görüntülerini çekip ne gerekiyorsa ana kubbe süslemeleri nasılsa aynısını yaptık. Selimiye'de kubbe ölçüsü ne kadarsa burada da ona riayet ettik. Aynı ölçüleri sağlamaya çalıştık. Selimiye'de kubbe yüksekliği yerden 41 metre yüksekte aynısını biz burada uyguladık. Selimiye'de nasıl mukarnas yapılmışsa, ecdat nasıl yapmışsa biz de burada aynı şekilde yapmaya çalıştık. Süslemeleri, mukarnasları, fil ayakları ve kolonlarıyla Selimiye'yi yansıtmaya çalıştık. Camiyi, Selimiye'ye elimizden geldiği kadarıyla benzetmeye çalıştık. Dört minaremiz var, dışarıdan baktığımız zaman Selimiye'yi anımsatıyor. Selimiye'yi Kayseri'ye taşıyalım, Kayseri'de de bizim küçük bir Selimiye tarzımız olsun istedik. Ölçüler, Selimiye Camisi ölçüsünde."
Yorum Yaz