Semavi Eyice ile İstanbul'a Dair kitabı İBB Kültür AŞ Yayınları'ndan çıktı!
Hatırat Serisi'nin ilk kitabı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş.Yayınları arasında çıkan, "Semavi Eyice ile İstanbul'a Dair" isimli eserde Prof. Dr. Semavi Eyice, İstanbul'un mimarisi, göz alıcı yapıları, mesire yerleri, bayram yerleri, sinemaları, lehçesi, kentin kültür müessesleri, yangınları, depremleri, şehirde suyun temini gibi konulara yer veriyor
Sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice'nin hatıraları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş.Yayınları arasında çıktı. Hatırat Serisi'nin ilk kitabı olarak yayınlanan "Semavi Eyice İle İstanbul'a Dair" isimli eserde Semavi Eyice, hayatından kesitler sunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kitabın "Sunuş" yazısında, "Semavi Eyice, ülkemizin yetiştirdiği mümtaz ilim adamlarından birisidir ve önde gelen sanat tarihçilerimizdendir. Bizler, göz bebeğimiz olan aziz İstanbul'un kültür ve sanat hafızasının kayda alınıp yorumlanması hususunda Semavi Eyice'ye çok şey borçluyuz. Hepimiz biliyoruz ki o, ömrünü İstanbul'a adamış ve yaptığı çalışmalar sayesinde şehir tarihimiz müthiş bir derinlik kazanmıştır" diyor.
Eyice'nin hayat hikâyesinin merkeze alındığı ve arka fonda da efsaneler ve güzellikler şehri İstanbul'un olduğu bu hatırat kitabı, aynı zamanda, bir dönemin tarihine de ışık tutuyor. Eyice, çocukluğunu, gençliğini, üniversite yıllarının, akademik serüvenini, yurt dışı tecrübelerini, sanat tarihi alanında yapmış olduğu, çalışmaları ve bazı ünlü İstanbul araştırmacıları hakkındaki hatıralarını bir sohbet tadında, bu kitapta anlatıyor.
Sanat tarihçisi Semavi Eyice, deyim yerindeyse, ömrünü İstanbul'a adamış olan önemli bir şahsiyettir. İstanbul, Osmanlı ve Bizans sanatı alanlarında çeşitlilik arz eden zengin çalışmalara imza atmış olan Semavi Eyice, geçmişte sahip olduğumuz sanatsal, mimari, tarihi ve estetik değerlerin günümüze aktarılmasında önemli bir yerde durmaktadır.
"Semavi Eyice İle İstanbul'a Dair", şehir tarihi konusunda ilk ağızdan bilgileri engin bir tecrübe ve bakış açısı eşliğinde okuyucuya sunuyor. Semavi Eyice ile yapılan röportajlar sonucunda ortaya çıkan kitapta, İstanbul'un mimarisi, göz alıcı yapıları, mesire yerleri, bayram yerleri, sinemaları, lehçesi, İstanbul'un kültür müesseleri, İstanbul'un yangınları, depremleri, şehirde suyun temini ve İstanbul'un eski fotoğrafları gibi ilgi çekici konular yer alıyor. İstanbul denildiğinde akla gelen ilk isimlerden birisi olan Semavi Eyice bu kitabında, çocukluğunu, gençliğini, üniversite yıllarını, akademik serüvenini, yurt dışı tecrübelerini, sanat tarihi alanında yapmış olduğu çalışmaları da anlatıyor.
Semavi Eyice ile yapılan röportajlar doğrultusunda hazırlanan kitapta, İstanbul'un mimarisi, göz alıcı yapıları, mesire yerleri, bayram yerleri, sinemaları, lehçesi, kentin kültür müessesleri, yangınları, depremleri, şehirde suyun temini gibi konular yer alıyor.
Üç ana bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, Eyice'nin aile hayatı ve eğitimi, ikinci bölümünde mesleki çevresi, son bölümde ise tarih, mimari, kültür ve sanat alanlarıyla ilgili İstanbul izlenimlerine yer veriliyor. Kitap, hem Semavi Eyice'nin ifadeleriyle yaşadığı dönemin insanlarını ve anlayışlarını içermesi bakımından hem de İstanbul'un tarihine, kaybolan eserlerine ve değişimine ışık tutması bakımından önem taşıyor.
Semavi Eyice kimdir?
Semavi Eyice (d. 1923, Kadıköy) Bizantolog, Sanat tarihçisi. 1943'de Galatasaray Lisesi'ni bitirdi, Viyana ve Berlin Üniversitelerinde okudu, 1948'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünü bitirdi (Prof. E. Diez ile İstanbul Minareleri tezi), 1952'de (Side'nin Bizans Döneminde ait Yapıları tezi ile) doktorasını aldı, 1955'te (İstanbul'da Son Devir Bizans Mimarisi kitabı ile) doçentliğini aldı, bu okulda Bizans kürsüsü açtı, 1964'de profesör oldu (İlk Osmanlı Devrinin Dinî-İçtimaî Bir Müessesesi: Zaviyeler tezi ile). İstanbul tarihi, Osmanlı tarihi, Bizans tarihi uzmanıdır. Belçika Krallık Akademisi ve Almanya Arkeoloji Enstitüleri üyeliği bulunan tarihçinin Legion d'Honneur Nişanı bulunmaktadır. (1955)
30.000 adet kitaptan oluşan kütüphanesinde İstanbul ve Bizans üzerine değerli kitapları vardır. Kitaplığı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün Bizans Araştırmaları Bölümü ve Semavi Eyice Kitaplığı bölümünde görülebilir (Tepebaşı'ndaki Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü).
Semavi Eyice'nin muhtelif dergilerde makaleleri çıkmıştır. Tarihçiye 2011 yılında sanat tarihi dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmiştir, ayrıca Türkiye Bilimler Akademisi Bilim ödülü sahibidir.
Eserleri:
Son Devir Bizans mimarisi
Galata ve Kulesi
Bizans Devrinde Boğaziçi
Eski İstanbul'dan Notlar
Tarih Boyunca İstanbul
Atatürk ve Pietro Canonica
Bursa
Fotoğraflarla Fatih Anıtları (M.Tunay-B.Tanman'la)
Istanbul Petit Guide
İstanbul: City of Domes
Karadağ ve Karaman Çevresinde Arkeolojik İncelemeler
Semavi Eyice Armağanı: İstanbul Yazıları
Sefa KOYUNCU/Türkiye Gazetesi
Yorum Yaz