Serbest bölgelerin akıbeti ne olacak? İşte detaylar!
Türkiye'de 19 serbest ticaret bölgesi (STB) bulunuyor
Bunların bir bölümü izinleri alınmış olmasına rağmen henüz aktif kullanılmıyor Asya-Pasifik bölgesinde ziyarette bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Singapur'da Jurong adası gibi özel ekonomi bölgelerini gezdi.
Türkiye'de de bu tür oluşumların başlatılması gerektiğini belirten Çağlayan, Türkiye'de henüz çivi çakılmamış olan STB'lerin olduğunun altını çizerek, "Serbest bölge hüviyetini almış ama tek bir çivi çakmamış bölgeler var. Gelir gelmez Erzurum'u kapatmıştım. Şimdi de Rize serbest ticaret bölgesini kapatıyorum. Bunları özel ekonomik bölge yapısına çevireceğiz." diye konuştu. Buradaki durumu en hafifinden 'devletin parasını çalmak' olarak niteleyen Ekonomi Bakanı, "Bunların bir kısmını yurtdışından çok ciddi tenkide maruz kaldığımız için kapattık." dedi. Avrupa Birliği (AB) adaylık müzakerelerinde rekabet faslının içinde STB'lerin kapatılmasının olduğu bilgisini veren Çağlayan, "AB'ye kalsa bunları hemen kapatmak istiyor. 'Siz bütün fasılları bitirin, en son rekabet faslını kapatalım, üyeliği konuşalım dedik.' Biz onlara güvenip bu tesisleri kapatamayız. O hatayı geçmişte yaptık." şeklinde konuştu. Bakan Çağlayan, göreve geldiği ilk günlerde STB'lerde iş yapanlar arasında mallarının yüzde 85'ini ihraç edenlerin iç piyasaya mal sürmesine izin vermişti.
Sanayici zamanlarında kendisinin STB'lerden birinde iş yapan bir firma tarafından mağdur edildiğini dile getiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Kazığı ben yaşadım. Biri serbest bölgede olma avantajıyla benim alabileceğim işi aldı." dedi. Bu bölgelerin tamamının işlevsel hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çağlayan, projelerden birinin 2. el otomobil ve iş makineleriyle ilgili bir özel ekonomik bölge oluşturmak olduğunu açıkladı. Bu bölgede ikinci el otomobiller toplanacak ve gelir seviyesi Türkiye'nin altında olan ülkelere ihraç edilecek. Ayrıca yurtdışından vergisiz ikinci otomobil de getirilecek. Ancak bunlar yenilendikten sonra sadece yurtdışı pazarlarında satılabilecek.
İhracatı yaklaşık 500 milyar dolar olan Singapur'un Türkiye'ye çok yakın ilgi gösterdiğini anlatan Bakan Çağlayan, dünyada sadece 2 büyükelçilik açan bu ülkenin bunlardan birini Ankara'ya kurmasının Türkiye'ye verdikleri önemi gösterdiğini kaydetti. Diğer büyükelçilik ise Brezilya'da bulunuyor.
Singapur'un en büyük şirketlerinden Temasek'in üst yöneticileriyle özel görüşme yapan Zafer Çağlayan, 152 milyar dolarlık yatırımı bulunan şirketin Türk şirketlerine ortak olmak istediğini aktardı. Temesek, özellikle finans alanında yatırım yapıyor. Şirketin tamamını satın almayıp ortaklık kuran Temasek, Türk bankalarını da mercek altına almış. Yatırım fonu olarak çalışan şirket, Mersin Limanı'nın işletmecisi olan Singapurlu PSA'nın da ortağı.
Serkan Şahin / Zaman
Yorum Yaz