maritbet girişmaritbet
Silvanus, ‘Dikey bahçe’ kavramını yeniden yorumladı

Silvanus, ‘Dikey bahçe’ kavramını yeniden yorumladı

Silvanus’un kurucusu Münevver Yıldız, dikey bahçe hakkındaki bilinmeyenleri paylaştı

2011 yılından beri sadece dikey bahçeler alanında tasarım, kurulum ve bakım olmak üzere faaliyet gösteren Silvanus markası, bugüne kadar bilinen ‘dikey bahçe' kavramını yeniden yorumluyor. 

Bu işe girmeye nasıl karar verdiniz? Fikir nasıl doğdu?

Doğaya ve içerisinde barındırdığı tüm alanlara yönelik araştırmalarımı sürdürürken bir rastlantı eseri yurtdışında dikey bahçelerle tanıştım ve görsel zenginliği beni büyüledi, çok etkiledim. Geçmişini ve tüm dünyadaki sistemleri araştırarak Silvanus'u kurdum. Silvanus doğada ormanları ve bitkileri koruyan bir güçtür. Markamız yaptığımız işle çok örtüşüyor aslında. Tüm dünya genelinde dikey bahçelerin çıkış noktası beton yapıların artmasıyla kent hayatında ormanların şehirlerin dışarısına itilmesi ve şehrin asıl sahipleri olan binaların, AVM'lerin, istinat duvarlarının üzerinde doğadan bir parça oluşturabilme arzusudur. Aslında genetik kodlarımızdan gelen bu istek doğanın içinde olmayı ister, özler ve onunla huzur bulur. Dikey bahçeler hızla artan şehirleşmede beton yapıların artmasıyla ve yeşil alanların daralmasıyla birlikte, daha fazla yeşil alan oluşturmak için mükemmel bir çözümdür. Bir bahçe düşleyin ve onu tam karşınızda bir dağın eteğini izler gibi seyredin.

Silvanus Dikey Bahçe'nin özelliklerinden bahseder misiniz?

Günümüzde yoğunlaşan şehirleşme, nüfus artışları, beton yapıların, yolların artması ve yeşilin kısıtlı alanlarda varlığını sürdürmesi neticesinde Silvanus dikey bahçeler doğmuştur. Dikey bahçeler farklı meslek dallarının mühendislik, mimarlık, botanik bilimlerinin bileşkesidir. Bitkilerin topraksız kültürde otomasyon sistemleriyle entegre bir şekilde dikey düzlemde bir sistem dahilinde yaşatılması tüm dünya genelinde eşsiz bir buluştur. Markamızın doğuşuyla Türkiye dikey bahçe kavramını öğrenmiş, benimsemiş ve sevmiştir. Silvanus'un kişiliği farklılığı ve zoru seven, girişken, yenilikçi, üretici ve kalıcıdır. İnsana ve çevremize değer veren yaklaşımımızda yeşilin huzuru, arındırıcı etkisi, dinginliği, estetik görselliği, heybeti, sanatsal yaklaşımı ve mutluluğu vardır. 

Silvanus olarak şimdiye kadar nerelere dikey bahçe uygulaması yaptınız?

Siemens, Gebze Belediyesi Kent Meydanı, Körfez Belediyesi Başkanlığı, Trio Konutları, Çırağan Sarayı, Kagider Derneği, Göztepe 60.Yıl Tematik Parkı, TAV Havalimanı Skyteam Lounge Bar, Radisson Blu Otel, Halkbank Genel Müdürlük Binası, Swissotel Resort Bodrum Beach, Sultangazi Belediyesi Kent Meydanı, Bodrum Mandarin Oriantel, Tavacı Recep Gaziantep ve Swissotel Resort Bodrum Beach.

 Gelecek yıl için hedefinizi belirtir misiniz?

Her yıl hızla büyüyen ve yükselen başarı grafiğine sahip Silvanus Dikey Bahçeler olarak üreteceğimiz her projede çevresiyle uyumlu, amacına yönelik, farklılığımızı hissettiren, biyoçeşitliğe önem veren bakış açısıyla, yeni tasarımlarla yaşam kalitesini arttıran kent mobilyalarına renk katmayı ve aile dostu çözümler üretmeyi hedefliyoruz.

Türkiye'de dikey bahçe sektörü oluştu mu? Daha çok kimler talep gösteriyor?

Müşteri kitlemiz inşaat sektöründen kamu kurulumlarına, belediyelerden mimarlık ofislerine, villa sahiplerinden turizm sektörüne varan çok geniş bir yelpazededir. Müşterilerimiz daha fazla yeşil alan oluşturma gayretinden, mevcut betonların yeşil dokuyla yumuşatılması, istenmeyen görüntü kamuflajı, dar alanda bahçe oluşturulması veya markasını bu trendin getirdiği bilinirlilikle ön plana çıkarmak amacıyla bizlere ulaşmaktadır.

Sektörün büyüklüğü ve sorunlarını belirtir misiniz?

Doğrudan etkileşimde olduğumuz sektörler inşaat ve peyzajdır. Onların yeni projeler üretmesiyle ve mevcut projeleri iyileştirme gayretleriyle bizlere ihtiyaç doğmaktadır. Silvanus dikey bahçe sistemlerimizin en çarpıcı ekonomik faydası konut ve ticari gayrimenkul değerlerini yüzde 20 arttırma potansiyeline sahip olmasıdır. Mülk alıcıları için olumlu bir izlenim oluşturmaya yardımcı olur. Modern yapılar, binalar, residanslar ve otellerin çehresini yumuşatır ve bu yapılara doğal bir karakter ve sıcak bir hava katar. Silvanus dikey bahçe sistemlerimiz kendi başına konut projelerinde sıkça örülen istinat duvarlarının yerini alabilir veya mevcut duvarların üzerine belirli aralıklarla uygulanabilir ve projelerin peyzaj alanlarına daha fazla yeşil alan eklenmesine katkı sağlayabilir. Türkiye'nin küresel anlamda peyzaj ve tarımda hedeflerine ulaşmasında tarımın payı önemsenmeli, son teknoloji ürünler devlet tarafından daha fazla desteklenmeli ve daha fazla üretime teşvik edilmelidir. Akıllı tarım, son teknoloji otomasyon sistemleri kullanılarak Avrupa standartlarında bitki üretimi yapılmalıdır. Şu an halen rahatlıkla Türklerin üretebileceği birçok bitki çeşidi ithal alınmaktadır.

Türklerin dikey bahçeyi kullanım alışkanlıklarını değerlendirir misiniz?  

Biz Türkler doğayı seviyoruz. Tarihe baktığımızda da birçok örneğini rahatlıkla görebiliriz. Dikey bahçe bizim için yeni bir kavram ve bir sonraki aşama alışkanlık olacaktır. Dikey bahçeler bu aşamada çevresel sorunlar için vazgeçilmez çözüm yolları doğuracaktır.

Dünyada durum nedir? Yeni trendler neler?

Duvarda bitki yüzeyi oluşturma kavramı, dünyanın yedi harikalarından biri olan Babilin Asma Bahçeleri M.Ö. 600 ‘e kadar dayanır. 17. yy tırmanıcı, sarılıcı bitkilerin; duvar sarmaşıklarının, güllerin ve üzümlerin köşklere, kalelere, bahçe çitlerine sarılmalarını görmüşüzdür. 1988'li yıllarda ise bu tür sarılıcı bitkiler bir çelik kablo sistemiyle ilk kez sistematik bir şekilde bitkilerin dikey düzlemde daha yukarılara ulaşmaları teşvik edilmiştir. 1990'lı yıllarda dünyaca ünlü Fransız botanikçi Patrick Blanc tarafından dikey bahçe sistemi icat edilerek, ilk kez bitkilerin dikey düzlemde bir sistem dahilinde, topraksız (hidroponik) kültürde otomatik sulama ve gübreleme sistemi entegre bir şekilde yaşatılmasına başlanmıştır. Dikey bahçe kavramı bu yıllardan sonra tüm dünyada yenilikçi firmalara hem çıkış noktası, hem de ilham kaynağı olmuştur. Dünya literatüründe yeşil duvar sistemleri, yeşil cepheler ve dikey bahçeler olmak üzere ikiye ayrılır. Kısaca yeşil cephe sistemleri saksılı bitkileri üst üste koyarak ya da çelik hatlarla tırmanıcı bitkileri sardırılarak oluşturulur. Dikey bahçe ise başlı başlına farkı bir sisteme dayanır. Ve elde edilen görüntü bambaşka bir estetiktedir.  Silvanus dikey bahçeler sistemlerimizi bu işin öncüsü olan Patrick Blanc'ın sisteminden yola çıkarak üretip, üzerine eklediğimiz yeniliklerle dünyada eşi benzeri olmayan bir boyuta taşımış bulunmaktayız. Bitkiyle her türlü firmanın isminin font karakter yapısının birebir aynısını ve logosunu 3 boyutlu bir şekilde duvara Silvanus dikey bahçe sistemimizle yansıtabilmekteyiz. Bu geliştirdiğimiz sistemle tüm dünya genelinde bir ilke imza atmış olmaktayız.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Silvanus, ‘Dikey bahçe’ kavramını yeniden yorumladı
  • 03.06.2014 15:49

Silvanus, ‘Dikey bahçe’ kavramını yeniden yorumladı

Silvanus’un kurucusu Münevver Yıldız, dikey bahçe hakkındaki bilinmeyenleri payl ...

Dikey bahçeler, konut ve ticari mülklerin değerini yüzde 20 artırıyor
  • 26.03.2014 10:34

Dikey bahçeler, konut ve ticari mülklerin değerini yüzde 20 artırıyor

Konut projelerinde dikey bahçe trendi başlıyor. Tasarım, gayrimenkullere yüzde 2 ...