‘Sitede hırsızlıktan yönetim ve güvenlik sorumlu’
Sitelerdeki hırsızlıklardan hem yönetimin hem de güvenliğin sorumlu tutulması yönündeki Yargıtay kararını uzmanlar değerlendirdi.
Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar hem daha düzenli bir hayat hem de özel güvenlik önlemlerinin olması nedeniyle sitelerde yaşamaya yöneldi. Ancak son zamanlarda sitelerde yaşanan hırsızlık olayları insanların kafasını karıştırıyor. Kısa süre önce İstanbul'da lüks bir sitede meydana gelen hırsızlık olayında yerel mahkemenin site yönetimi ve güvenlik firmasını tazminat ödemeye mahkum etmesi tartışmalara neden oldu. Ardından site yönetimi kararı temyiz etti.
‘SÖZLEŞMEDE OLMAMASI KARARI DEĞİŞTİRMEZ'
Temyiz istemini görüşen Yargıtay da yerel mahkemenin kararını onadı. Emsal teşkil edecek bu karardan sonra artık hırsızlık olaylarından güvenlik firmaları gibi site yönetimleri de sorumlu tutulabilinecek. Ayrıca benzer bir temyiz istemini görüşen Yargıtay, güvenlik firmalarının sözleşmelerinde hırsızlık sonucu meydana gelecek zararın tazmini yönünde hüküm bulunmamasının şirketin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağına hükmetti. Türkiye'nin en önemli hukukçularından biri olan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ve başarılarıyla adından sıkça söz ettiren CSG City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı-CEO Osman Öztürk, konuyla ilgili olarak emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu.
CSG City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı-CEO Osman Öztürk:
‘GÜVENLİK SADECE BEKLEMEK VE NÖBET TUTMAK DEĞİLDİR'
Bu ağır bir karar olarak algılansa da güvenlik ihtiyacının arttığı, risklerin çoğaldığı bir dönemde bireylerin can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından önemli bir karar olarak dikkat çekiyor. Yargıtay içtihadına göre güvenlik şirketleri hizmet verdikleri yerlerde meydana gelen hırsızlık olaylarından sorumlu tutulacaklardır.
Bu yeni duruma göre güvenlik şirketleri daha nitelikli ve nicelikli hizmet vermek için kalite ve maliyet standartlarını yüksek tutmak zorunda kalacaklardır. Güvenlik, sadece beklemek, nöbet tutmak değildir. Olası risk ve tehlikeleri öngören önleyici ve koruyucu çalışmaları da kapsayan bir farkındalık içermelidir. Bu noktada uzmanlık alanları ve güvenlik standartları oluşturularak bu tür olayların yaşanmaması için etkin bir güvenlik stratejisi uygulamaya konulmalıdır.
KANUN NE DİYOR;
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun ilgili bölümü ise şöyle: Özel hukuk tüzel kişileri ve özel güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla özel güvenlik malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Özel güvenlik malî sorumluluk sigortasına ilişkin esas ve usuller Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenir.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz:
‘SİTE YÖNETİMİ OLAYDA KUSURSUZ SORUMLU'
Kat mülkiyeti kanunu kapsamında siteler ve apartmanların 3. kişilerle çalışabileceğinin altını çizen Ali Güvenç Kiraz, “Sitelerde oturan vatandaş, aidat bedelinin içinde güvenliğinde parasını ödüyor. Güvenlikler mevcut sitelerde hem can hem de mal güvenliğini korumakla yükümlüler. Tabii ortak alanlar için can güvenliği geçerli. Evin içinde aile arasında olan bir tartışma ya da darpla ilgili güvenlik sorumlu tutulamaz” dedi. Kararın doğru olduğunu ve örnek teşkil edeceğini savunan Kiraz, “Site yönetimin sorumlu tutulmasına açıkça çok katılmıyorum. Ancak site güvenliğinin tazminat ödemesini örnek bir yaptırım” diye konuştu. Site yönetiminin olayda kusursuz sorumlu olduğunu vurgulayan Kiraz, “Örneğin bir şirket çalışanı mesai saatleri içinde firmanın aracıyla kaza yaptı. Burada şirket sorumlu gösterilir” dedi.
Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz