Spil Dağı Milli Parkı'nda 'safran' bulundu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Spil Dağı’nda yeni bir endemik bitki türünün keşfedildiğini bildirdi
Bayrak, makamında, türü keşfeden Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Feyza Candan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, CBÜ ile yürüttükleri ortak çalışmalar sonunda Spil dağında yeni bir alt türün bulunduğunu böylece 13 olan endemik bitki türü sayısının 14'e çıktığını söyledi.
Spil Dağı Safranı
CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Feyza Candan'ın, yaptığı çalışmalar ile yeni bir alt tür tespit ettiklerini açıklayan Bayrak, bu türün bilimsel literatüre Spil Dağı Safranı (Crocus chrysanthus subsp. Sipyleus) olarak girdiğini kaydetti.
Spil dağındaki safran araştırmasının doktora teziyle başladığını belirten Feyza Candan ise, Spil Dağı Safran'ının birden fazla alt tür ya da varyete olduğunu fark ettiğini, tezinin ardından çalışmalara devam ettiğini anlattı. Spil Dağı Safranı ve Spil Dağı'nın önemi ve uygunluğu yönünden bu bitkinin çok değerli olduğunu vurgulayan Candan, arazi çalışmalarının sadece Ege Bölgesi ile sınırlı kalmadığını, iç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde çalışmalar yaptığını, bu bitkinin başka hiçbir bölgede bulunmayan, endemik bir tür olduğunu ifade etti.
Spil Milli Parkı'ndaki endemik türün 14'e çıktığını belirten Candan, ''Osmanlılar döneminde ülkemizde safran ticareti yapılıyor ve yurtdışına da satılıyormuş. Safran adı olan birçok alan var ülkemizde. Çarşılar, hanlar ve benzeri yerler var. Manisa'da da safran deresi var. Bunun anlamı safran ile insanlar bayağı haşır neşirmiş, dere adını almış. Dolayısıyla safran ticareti şuan Türkiye tarafından yapılmıyor ama literatür çalışmalarından biz zamanlar Manisa'da yetiştiği biliniyor. Benim bulduğum bu taksonlar burada yetişiyorsa değerli olan staürüs türü de burada yetişebilir. Dolayısıyla ticareti de yapılabilir'' diye konuştu.
Manisa'nın iklimi ve coğrafi şartlarının bu bitkinin yetişmesini mümkün kıldığını kaydeden Candan, safranın Safranbolu'da 3-4 aile tarafından 3-4 dönümlük alanda yetiştirildiğini, kilosunun kalitesine göre değişmesiyle birlikte yaklaşık 15 bin dolar civarında satıldığına işaret etti.
Turistlik açıdan da değerinin olacağına inandığını belirten Candan, ''Bitkilere çok meraklı insanlar var. Halktan da çok meraklı insanlar var. Bunun sadece Spil Dağı'nda yetişen Spilos adını verdiğimiz spil dağında yetiştiği düşünülürse çok zarif çiçekler ayrıca. İnsanlar bunu görmeye geleceklerdir'' dedi.
Bayrak, Spil Dağı Milli Parkı'nda bakanlığın fotoğraf ve film ekibi tarafından flora fauna (bitki ve hayvan topluluğu) ile ilgili olarak yapılan çalışma kapsamında 4 bin kare fotoğraf üretildiğini sözlerine ekledi.
AA
Yorum Yaz