Su kaybının ağır maliyeti: 10 milyar tl
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, Türkiye'de yaşanan su kayıpları ile ilgili bilgiler verdi.
Ülkenin hemen hemen her bölümünde yaşanan su kayıplarının külfetinden bahseden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, "İçilebilir sudaki kayıp ve kaçağın maliyeti yılda 10 milyar lirayı geçiyor" dedi.
Konuyla ilgili yapılması gereken faaliyetlere de değinen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumalı Kınacı, Türkiye'de bir yılda yaşanan su kayıp kaçağı bedelinin 10 milyar lirayı geçtiğini belirterek, "Türkiye'de su kayıpları yüzde 50 civarındadır. Yönetmelik gereği; büyükşehir belediyeleri sudaki kayıp-kaçağı 2019'a kadar yüzde 25'e, diğer belediyeler ise yüzde 30'e düşürmek zorundalar" dedi.
Su Kayıplarının Kontrolü Eğitimi veriliyor
Belediyelerin su birimlerinde görev yapan yönetici konumundaki personele "Su Kayıplarının Kontrolü Eğitimi" vermeye başladı. Bu kapsamda, İstanbul ve civarındaki illerdeki belediyelerin personeli eğitimden geçirildi. Eğitim sonucunda Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, suda yaşanan kayıp ve kaçakların önüne geçilmesi amacına ulaşmak isteniyor.
Eğitimle ilgili merak edilenleri yanıtlayan Cumalı Kınacı sözlerini şu şekilde sürdürdü.
"Kayıp ve kaçağın pek çok nedeni bulunuyor. Öncelikle önemli kayıp, kaçak bağlantılardan kaynaklanıyor. Abonelerde sayaç olsa bile ödeme yapılmayan durumlar söz konusu. Geliri olmayan kullanıcılar bulunuyor. Ortak çeşmeler ve camilerdeki kullanım gibi. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kullanılabilir suyumuzda kayıp-kaçak oranı yüzde 50'yi geçiyor. Sudaki kayıp ve kaçağın parasal maliyeti ise yılda 10 milyar lirayı geçiyor.''
Su kayıpları sadece maddi zarar vermiyor
Su kayıplarının en büyük nedeninin boru döşeme işleminin ustalıkla yapılmaması olduğunu öne süren Cumalı Kayıkçı, olayın sonucunda sadece maddi kayıplar yaşanmadığını, başka zararlara da neden olduğunu belirterek şunları söyledi.
"Öncelikle basınçları çok iyi ayarlamak, boru sistemini döşerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bağlantıların ustalıkla yapılması şarttır. Rastgele iki boruyu yan yana getirip bağlantı yapıp, üstünü toprakla kapatıp gittiğiniz zaman, dışarıdan gözükmüyor ama bunun bedeli çok ağır oluyor. Su kesildiği zaman orada bir vakum oluşuyor. O vakum dışarıdaki kirli suyu, hatta yakında bir kanalizasyon borusu varsa oradaki suyu bile emebiliyor. Bu nedenle de salgın hastalıklar meydana geliyor. Yani bağlantı yerleri ve borulardaki çatlakları önlemek gerekiyor. 'Su kayıpları' deyip geçmemek lazım. Çünkü, bu beraberinde sadece maddi kayıplar getirmiyor, başka zararlara da neden olabilir."
Belediyeler gerekeni yapmalı
Su kayıp ve kaçaklarıyla mücadele etme noktasında belediyelerin ihtiyaç duyulan mevzuatı hazırlama görevi de bulunduğunu dile getiren Su Yönetimi Genel Müdürü Cumalı Kınacı "Çünkü, belediyeler vatandaştan su parası alıyor. Aldığı paranın bedelini işe harcamaları gerekiyor. Zira parayı alt yapı sistemlerini inşa edip işletmek için alıyor. Alt yapıyı daha sağlıklı inşa edip işletmek belediyeleri görevidir." dedi.
Kayıplar yıllar içinde %30'a düşürülmeli
Su kayıplarıyla alakalı, kayıpların azaltılması için düzenlemeler yaptıklarını belirten Cumali Kayıkçı sözlerini şu şekilde sonlandırdı.
"Su kayıplarının kontrolü konusundaki eğitimlerimiz devam edecek. Bu hafta İstanbul'da başlattığımız eğitim faaliyetlerimizi Ankara'da sürdüreceğiz. Belediyelerimizin su ile ilgili birimlerinin personellerini bu eğitimlerden geçireceğiz. Bu konuda kararlıyız. Su kayıplarının önüne geçmek için bir yönetmelik hazırladık. Yönetmelik gereği, büyükşehir belediyeleri sudaki kayıp kaçağı 2019'a kadar yüzde 25'e, diğer belediyeler ise yüzde 30'a düşürmek zorundalar. Ondan sonra 5 yıl içerisinde de büyükşehirler bu oranı yüzde 20'ye, diğer belediyeler de yüzde 25'e düşürecek."
- Etiketler:
- su kaybı
- Cumalı Kınacı
- su kayıpları
Yorum Yaz