Su tasarrufunda ‘altın’ öneriler cebinize iyi gelecek!
Türkiye'de, birçok kurum mutfakta, banyoda ve diğer işlerde tasarruflu su kullanımına ilişkin uyarılarda bulunuyor
Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (OSKİ) resmi internet sitesinde su tasarrufu yapılmasına yönelik derlenen bilgilere göre, tasarruf yapılabilmesi için günlük hayatta birtakım "altın" kurallar belirlenmesi gerekiyor.
Evde harcanan suyun yüzde 10'unu oluşturan mutfakta, pişirme, temizleme, yıkama ve içme maksatlı su kullanımında birkaç noktaya dikkat ederek harcamalar kısıtlanabiliyor. Sebze ve meyvelerin akan suyun altında yıkanması yerine bir kabın içinde yıkanması, daha sonra yıkama suyunun çiçeklerin sulanmasında kullanılması bunlardan birkaçı. Ispanak, semizotu, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin ilk yıkama suyuna sirke koyularak yıkanması da daha kolay temizliğe yol açarak su tasarrufu sağlıyor.
Elde bulaşık yıkarken mümkün olan en az miktarda deterjan kullanılması, durulamayı kolaylaştırarak daha az su kullanılmasını sağlıyor. Deterjan yerine doğal yeşil sabun kullanılması ise balıklar ve diğer deniz canlılarının yaşam alanlarına daha az zarar veriyor.
Donmuş yiyeceklerin buzu çözülsün diye akar suyun altına tutmak yerine bir gece öncesinden buzdolabından çıkarılması, boruların ısınmasını beklerken açılan musluktan suyun ziyan edilmemesi için sıcak su borularının yalıtkan malzemeyle kapatılması da öneriler arasında yer alıyor.
Her banyoda 50 litre tasarruf yapılabilir
Evde harcanan suyun yüzde 15-20'si ise çamaşır yıkamak için kullanılıyor. Çamaşır için sadece su değil, enerji ve deterjan da harcanıyor. Çamaşır makinesinin tamamen dolduğunda çalıştırılması her yıkamada 10 litreye kadar su tasarrufu sağlıyor. Elde çamaşır yıkarken ise aynı suda önce beyazların sonra renklilerin yıkanması, çamaşırdan arta kalan suyla ise yerlerin silinmesi veya tuvalete dökülmesi tasarruf için altın kural.
En çok su ise banyoda harcanıyor. Günlük harcamanın yüzde 40'ının olduğu banyoda, su tasarrufunun en kolay yolu tasarruflu duş başlığı ve sifon taktırmak.
Altı dakika duş yapıldığı varsayılırsa tasarruflu duş başlığıyla her banyoda 50 litreye kadar daha az su harcanmış oluyor. Banyo suyunun ısınmasını beklerken suyun bir kovaya doldurulması, yıkanma esnasında küvetin değil duşun tercih edilmesi su ziyanının önüne geçiyor.
Küvette kullanılan suyun ise araba yıkamak için kullanılabileceği, gereksiz yere sifonun çekilmemesi, diş fırçalanırken suyun akar vaziyette tutulmaması günde 10 litreye kadar su tasarrufu sağlıyor.
Yağmur suyunu değerlendirin
Damlayan musluklar günde 30-200 litre suyun ziyan olmasına neden oluyor. Damlayan muslukların muhakkak tamir edilmesi gerekiyor.
Bahçenin, çiçeklerin sulanması için günün sabah ve akşam saatlerini tercih etmek de hayati önlemler arasında. Yaşanılan yerin iklimine göre tercih edilen çiçekler de su tasarrufunda önemli. Yerli bitkiler daha az su ve daha az bakım ile büyüyebiliyor.
Yağmur suyunu biriktirecek büyük su tankları büyük tasarruf sağlayabilir. Yağmur suyu özellikle bahçe sulamak ve araba yıkamak için kullanılabilir. Bu tür bir su tankı için yeriniz yoksa yağmur veya kar yağdığında kovalara, leğenlere su biriktirip ihtiyaç karşılanabilir.
AA
Yorum Yaz