Şuayip Antik Şehri keşfedilmeyi bekliyor
Şanlıurfa'da bulanan ve mimarisiyle Efes'i andıran Şuayip Antik Şehri, Roma evleri tarzındaki kalıntılarıyla ziyaretçileri tarihe yolculuğa çıkarıyor.
"Peygamberler Şehri" olarak bilinen Şanlıurfa'da Şuayip Peygamber'in yaşadığı ve Hazreti Musa ile buluştuğu mekan olduğu rivayet edilen Şuayip Antik Kenti, Efes'i andıran görüntüsüyle ziyaretçilerini bekliyor.
Şanlıurfa'ya 80 kilometre uzaklıkta, Harran ilçesine bağlı Özkent Mahallesi'nde yer alan ören yerinin Roma döneminde inşa edildiği sanılıyor.
Halk arasında Şuayip Peygamber'in bu kentte yaşadığı ve Hazreti Musa'yla burada buluştuğuna inanılırken, antik kentteki bir mağara bu nedenle insanlar tarafından sık sık ziyaret ediliyor.
Çok sayıdaki kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapıların göze çarptığı, oldukça geniş bir alana yayılan antik kent, yer yer izleri görülen surlarla çevrili bir yapıyı oluşturuyor.
Şuayip Antik Kenti'ndeki birçok mağara ve dehlizler ile tarihi yapılar, ziyaretçilerini tarihe yolculuğa çıkarıyor.
Bölgedeki çocuklar ise gelen turistleri karşılayarak, antik kentin tarihini ve Hazreti Şuayip'in hikayesini ziyaretçilere anlatmaya çalışıyor.
"Ziyaretçiler bölgeyi daha rahat gezecek"
Harran Kaymakamı Temel Ayca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harran'ın geçmişten günümüze önemli tarihi değerlere sahip olduğunu belirtti.
İlçede var olan potansiyeli ortaya çıkarmak ve hak ettiği yeri elde etmesini sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Ayca, şöyle konuştu:
"Harran'da çok ciddi bir potansiyel var. Özellikle kırsal alanlarda tarihin izlerini görmek mümkün. Şuayip Şehri de ziyaretçilerin görmek istediği yerlerin başında geliyor. Biz de bu amaçla turizm yolu projesi başlattık. Bu proje Harran için çok önemli. Bazda Mağaraları, Şuayip Şehri ve Soğmatar'ı birbirine bağlayan yol ziyaretçilerin daha rahat bir şekilde bölgeyi görmesini sağlayacak. Şuayip Şehri'nde henüz kazı çalışmaları yapılmadı, o nedenle bununla ilgili bilgilerimiz kesin değil ama Roma Dönemi'ne ait olduğunu, Roma döneminde önemli bir yerleşim yeri olduğu tahmin ediliyor. İnşallah önümüzdeki yıllardaki kazılarla çok daha önemli bilgiler elde edeceğiz. Görülmesi gereken bir yer. Kazı çalışmalarından sonra muhtemelen şehrin altına da gidilecek, orada da farklı bir atmosfer bizi bekliyor ama üstteki güzellikler bile görülmeye değer diye düşünüyoruz."
"Doğu Roma İmparatorluğu'ndan kalma"
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal da Şuayip Şehri'nin Doğu Roma İmparatorluğundan kaldığını söyledi.
Buradaki yapıların bir bölümünün dini amaçlı, yer altındaki yapıların ise depo, kiler ve kaya mezarı olarak kullanıldığını anlatan Önal, yüzey araştırmalarının ardından bölgeyle ilgili daha sağlıklı bilgilere ulaşılacağını kaydetti.
Bölge sakinlerinden Yasin Kaya ise özellikle yabancı turistlerin antik şehri görmek için geldiklerini belirterek, Şuayip Şehri'nin daha çok tanıtılması gerektiğini vurguladı.
Yorum Yaz