maritbet girişmaritbet
Suruç Tüneli'nin inşaatı yüzde 80 oranında tamamlandı!

Suruç Tüneli'nin inşaatı yüzde 80 oranında tamamlandı!

Dünyanın önde gelen, "Türkiye'nin en büyük su iletim tüneli" konumundaki Suruç Tüneli'nin inşaatı yüzde 80 oranında tamamlandı

 

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nin en önemli ayağını oluşturan ve tamamlandığında yaklaşık 95 bin hektar alanı sulayacak Suruç Tüneli'ndeki çalışmalar, 8 ayrı şantiyede 2 yılı aşkın süredir devam ediyor. Tünelin kazımı için İtalya'dan getirilen 8 metre çapında, 152 metre uzunluğundaki "tünel delme makinesi" ile yürütülen çalışmalarda günlük ortalama 30 metre ilerleme sağlanıyor.
 
Gelecek yıl tamamlanması planlanan tünel ile Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 ton su akıtılacak. Milli ekonomiye her yıl ortalama 75 milyon dolar katkı sunması öngörülen projenin, yaklaşık 200 bin kişiye de istihdam sağlaması planlanıyor.
 
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 kilometre uzunluğundaki tünelde hızla sona yaklaşıldığını belirtti. GAP'ın ana yatırımlardan birinin Suruç Tüneli olduğunu vurgulayan Karahocagil, şunları kaydetti: "Suruç'taki yatırımlar için oldukça yoğun bir şekilde çalışılıyor. Suruç Projesi'nin en önemli ayağı 17 kilometrelik ana tünelimizdir. Bu tünel iletim hattı olarak dünyada önde gelen tünellerin başında geliyor. Bu tünel çok modern bir yöntemle açılıyor.
 
Bir tünel açma makinesi var, 7 metreyi aşan büyüklükte. Makinemiz şu anda 13'üncü kilometrede çalışıyor. Tünelimizin yüzde 80'i bitirilmiş durumdadır. Böylece tünelimizin 2013'te bitirilmesi hedefini de gerçekleştirmiş olacağız. Bu yıl tünel biterek su verilecektir." 
 
Sadrettin Karahocagil, tünelin devasalığına dikkati çekerek, çalışmaların yürüdüğü bölgelere özel kurulan demir yolu hattıyla ulaşıldığını belirtti. Söz konusu hatta çalışan vagonlar aracılığıyla işçilerin 2 saat süren bir yolculuğunun ardından tünel makinesine ulaşabildiğini vurgulayan Karahocagil, tüneldeki çalışmaların sadece giriş kısmının rahatlıkla görülüp incelenebildiğini söyledi.
 
Karahocagil, tünel makinesinin çok yönlü hizmeti aynı anda verebildiğine de değinerek, şöyle devam etti: "Bu makine geçtiği yerde tüneli bitirip geçiyor. Kendisi açıp sonra betonlama gibi faaliyetler yapılmıyor. Hem makine açıyor hem de betonluyor. Betonların ardından da yapılması gereken tüm işlemleri yapıyor. Deştiği yeri hazır hale getiriyor. Bu teknik imkanlar olmasa bu yatırım uzun yıllar sürebilirdi. Bizce kısa sürede Suruç'a su vermiş olacağız."
 
AA

Yorum Yaz