Tablo Halılar Merinos Tekstil Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor
Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, 10-30 Nisan tarihleri arasında Tablo Halılar Sergisi’ne ev sahipliği ya
Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'ya kazandırdığı Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, tekstil üzerine yapılan çalışmaları ve önemli sergileri bünyesinde ağırlamaya devam ediyor. Ünlü Tekstil Tasarımcısı Eyüp Büyükbostancı'nın dördüncü ve Anadolu'daki ilk kişisel sergisi olan ‘Tablo Halılar Sergisi', düzenlenen törenle Bursalıların beğenisine sunuldu. Serginin açılışına, Küratör Prof. Dr. Ayten Sürür, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, Tekstil Tasarımcı Eyüp Büyükbostancı ve sanatseverler katıldı. Toplam 24 eserin yer aldığı tablo halılar sergisi, 10-30 Nisan tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Serginin açılışında konuşan Küratör Prof. Dr. Ayten Sürür, ‘Lif-Tekstil Sanatları Çağdaş Etkinlikler Projesi' kapsamında özgün çalışmaları Bursa'ya getirmeye devam ettiklerini söyledi. Halının yüzyıllar boyunca Türk kültürünün önemli sanat dallarından olduğunu söyledi. Ancak yüzlerce yıllık halı anlayışının zamanla yerini seri üretilen halı anlayışına bıraktığını belirten Sürür, “Az sayıda da olsa ülkemizde özgün tasarımlar ve sanatsal yaklaşımlarla halı sanatında çalışmalarını sürdüren sanatçılarımız var. Bu küçük grup, modern halıya özgün bir bakış açısı getirmiştir. Çalışmalarıyla uluslararası alanda başarılar elde etmişlerdir. Bu sanatçılarımızdan biri olan Eyüp Büyükbostancı'nın ‘Tablo Halılar' sergisini de Bursalılarla buluşturduk. Projemize her zaman destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye, Projeler Koordinatörü Aziz Elbas'a, Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez'e ve Müzeler Müdürü Muhterem Çevik'e teşekkür ederim” dedi.
Tekstil Tasarımcısı Eyüp Büyükbostancı ise, yıllarca üstünde basılan halıların desenlerini çizdiğini, artık çizdiği halıların tablo gibi duvarlara asılmasını istediğini ifade etti. Bu kapsamda farklı tasarımlar ortaya çıkarttığını anlatan Büyükbostancı, “Tüm halı tasarımları elde çizildi. Bilgisayar desteği alınmadı. Her tasarımdan bir adet halı üretildi. Bazı tasarımlardan varyant üretildi. Tüm halılar Yıldızlux Halı atölyesinde hand-tuft tekniğiyle dokundu. Tüm halılarda Yeni Zelanda yünü kullanıldı. Dördüncü kişisel sergimi ve Anadolu'daki ilk kişisel sergimi, Cumhuriyetin sembollerinden Merinos Fabrikası'nın tarihi mekanında açmaktan büyük mutluluk duydum. Öğrenciyken staj için başvurduğum fabrikada sergi açmak nasip oldu. Serginin açılışında destek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye ve herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Yorum Yaz