Taksim'de İstanbul'u anlatan şehir müzesi olmalı!
İstiklal Caddesi için son günlerde yazılıp çizilenleri yerinde inceledik. JLL Türkiye'den Roni Saris ise bölgeye şehir müzesi gerektiğini söyledi.
Son dönemde inişli çıkışlı günler geçiren İstiklal Caddesi'nde genel tablo olumlu yönde seyrediyor. Markaların burada kalmak istemesi ve mal sahiplerinin caddeyi önemseyen tavrı, genel anlamda iyiye işaret olarak yorumlanabilir.
Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz JLL Türkiye Perakende Danışmanlığı ve Cadde Mağazacılığı Yardımcı Direktörü Roni Saris, Taksim'de İstanbul'u anlatan bir şehir müzesinin olması gerektiğini söylerken, insanların AVM'lerden ziyade doğal ortamları özlediğini açıkladı.
İşte İstiklal Caddesi yazı dizimizin son bölümü...
AVM'ler caddeleşiyor, insanlar doğal ortamı özledi
"Alışveriş merkezleri caddeleşiyor çünkü insanlar artık daha doğal ortamlarda zaman geçirmek istiyorlar. İstiklal Caddesi'nin dokusuna geçmişte bir dönem maalesef yeteri kadar özen gösterilmedi. Caddenin eski parıltılı günlerinden uzaklaşmasıyla birçok bina atıl kaldı ve caddenin kimliğine uygun olmayan binalar inşa edildi. Ama bugün buradaki tarihi yapılar ciddi şekilde korunuyorlar ve doğru tadilat projeleriyle tekrar caddeye kazandırılıyorlar. Bununla birlikte yeni projelerin caddenin dokusuna uygun bir şekilde hayata geçirilmesiyle İstiklal Caddesi son yıllarda adım adım özlenen gerçek kimliğine bürünmeye başladı"
İstanbul'u anlatan şehir müzesi olmalı
"Bugün yurt dışındaki muadilleriyle kıyasladığımızda Taksim Meydanı' nın dünyanın en güzel meydanları arasında olduğunu söyleyemeyiz. Sadece Avrupa' da değil tüm dünyada önemli şehirlerden bahsedildiğinde ilk olarak o şehirlerin meydanları akla gelir. Bu meydanlar bulundukları şehrin tarihine, kültürüne ait birçok unsuru bünyesinde barındırırlar. Aynı zamanda bu meydanlar parklarıyla ve meydana cepheli kafeleri ve tarihi yapılarıyla öne çıkarlar. Dolayısıyla ziyaretçiler farklı amaçlarla bu meydanlarda toplanıp zaman geçirirler. Taksim Meydanı'na baktığımızda ise ziyaretçilerin burayı sadece toplu ulaşıma ya da Istiklal Caddesi'ne erişim amaçlı kullandıklarını görüyoruz. Taksim Meydanı maalesef bugün ziyaretçilerin burada zaman geçirmelerini teşvik edecek unsurlara sahip olmaktan uzak. Burada aslında ifade etiğimiz manada pek çok değer hali hazırda mevcut. Fakat bunların biraz parlatılarak ortaya çıkartılması gerekiyor. Ayrıca meydanda doğru mimari dokunuşlarla ve çevre düzenlemeleriyle ziyaretçiler için keyifli bir ortamın oluşturulması şart. Burada mesela İstanbul'u anlatan bir şehir müzesinin olması, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin eskiden olduğu gibi vücut bulması ve ilgi çekici organizasyonlar düzenlenmesi beraberinde birçok yan unsuru da harekete geçirerek Taksim Meydanı'nı daha yaşanır kılabilir. Bu şekilde meydanın Istiklal Caddesi ile de bütünleşmesi sağlanabilir"
Markalar İstiklal'de olmak istiyor
"Yerli ve yabancı markalar son dönemde cirosal anlamda inişli çıkışlı süreçler yaşasalar da pazarda kalmaya devam ediyorlar. Özellikle Türkiye'nin dinamiklerine hakim olan yabancı markalar, doğru fırsatlar yakaladıklarında yatırım yapmaya devam ediyorlar. Biz sürekli İstiklal Caddesi'ni ön plana çıkarıyoruz fakat bugün sadece caddelerde değil alışveriş merkezlerinde de mağazalar kapanıyor. Markalar, cadde ya da AVM' den bağımsız olarak sadece performans odaklı hareket edip verimsiz olan mağazalarını kapatarak karlılıklarını muhafaza etme yoluna gidiyorlar. Yoksa tüm markalar yürüyen ticareti muhafaza etmek istiyorlar ve doğru fırsatları yakaladıklarında hem AVM'lerde hem de caddelerde yeni mağazalar açıyorlar. Burada öne çıkan asıl konu markaların pazardaki yeni şartlara göre yeniden pozisyon almaları"
Kiraları Türk Lirası'na çevirenler var
"Mal sahipleriyle kiracı konumundaki markalar aslında iş ortakları, her iki taraf da bu pazardaki oyuncular. Bizim bu bilinci pazara yaymamız gerekiyor. Son dönemde dolar kuruyla imzalanan kira sözleşmelerinde kiracıyı koruyan fakat aynı zamanda mal sahiplerini mağdur etmeyecek şekilde düzenlenen kur endekslemeleri yapılmaya başlandı. Bu da aslında tarafların iş ortağı gibi hareket etmeye başladıklarının güzel bir örneği. Bazı mal sahipleri kirada Türk Lirası'na döndü. Ancak bunun sınırlı düzeyde kaldığını söylememiz gerekir. Ağırlıklı olarak kirayı düşürüp, dolarda kalmayı tercih ediyorlar. 2017'ye kadar biraz bekle gör şeklinde gidecek. Birkaç aylık performanslar yılın geneline yansıyor. Bu dönemde cirolar iyi giderse 2017 bizim açımızdan çok değerli olacak"
Pazar kendisini dengeleyecek
"Bardağın dolu tarafına bakmamız lazım. Aslında İstiklal Caddesi'nde çok olumsuz bir hava yok. Mağazalarda doluluk oranı çok yüksek. İstiklal Caddesi gibi bir değerin yok olacağını düşünmek bize sadece zaman kaybettirir. Şu anda bir geçiş süreci yaşıyoruz. Pazar bir şekilde kendi içinde dengeye oturacak. Hatırlanacak olursa, 2008 yılında benzer şekilde caddede kiralar yüzde 20 oranında gerilemişti ancak 8 - 12 aylık süreçte pazar toparlanmış ve yüksek talep nedeniyle kira bedelleri kısa sürede durgunluk dönemi öncesindeki seviyelerin de üzerine çıkmıştı"
Olumlu algı sürüyor
"Her şeyin allak bullak olduğu iddia edilen İstiklal Caddesi'nde kiralar belli oranlarda gerilemiş olsa da mülklerin satış değeri düşmedi. Mal sahipleri mülklerini düşük fiyata elden çıkarma eğiliminde değiller. Zaten perakende caddelerinde son dönemde bu alanda gerçekleşen pek işlem yok. Bunun nedeni talebin olmaması değil tam tersi gerek şahıs gerekse de kurumsal mal sahiplerinin düşük fiyatla mülk satışına sıcak bakmamaları. Bu da bize pazarın geleceğine yönelik pozitif algının devam ettiğini açık bir şekilde gösteriyor"
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz