Taksim Talimhane, oteller bölgesi mi oluyor?
TSKB Gayrimenkul Değerleme’den Esra Adıbelli Neşeli, Taksim Talimhane bölgesinin gelişimini mercek altına aldı
Tarihsel süreçte Talimhane Bölgesi, Osmanlı Dönemi'nde Topçu Kışlası'ndaki (bugünkü Gezi Parkı) askerlerin talim yaptığı bölgedir. Cumhuriyet'in erken döneminde kentin eğlence merkezine dönüşmüştür. 1936 yılında İstanbul'a davet edilen ve kentin Nazım Planı'nı oluşturmakla görevlendirilen, dönemin önde gelen şehircilerinden Henri Prost, Talimhane Bölgesi'nin o dönemki kimliğini değiştirecek müdehalelerde bulunmuştur. Bu dönemde Topçu Kışlası yıkılmış, Talimhane bölgesi apartman tipi yapılaşma ile tanışmış, meskun bölge haline gelmiştir.
Talimhane Bölgesi, 1930-1950 yılları arasında İstanbul'un en gözde yerleşim yerlerinden biri iken, 1950 sonrasında göç almaya başlamıştır. Zamanla tarihsel süreçteki kimliği ve kullanıcı profili değişmeye başlamıştır. 1986 yılında Tarlabaşı Bulvarı'nın açılması ile çöküntü bölgesi haline gelmiştir.
1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “Turizm Alanı” ilan edilmesi ile günümüzde sahip olduğu “Talimhane Oteller Bölgesi” kimliğine kavuşacak yönde gelişmeler yaşanmaya başlamıştır. 2004 yılında yayalaştırma projesi ile bölgenin niteliğini artıracak düzenlemeler yapılmıştır. 2004 yılından sonra bölgedeki otel yatırımları artmaya başlamıştır. TUROB tarafından yapılan çalışmaya göre 2004 yılında bölgede 27 otel bulunmaktadır. Bunlardan 1'i 5 yıldızlı, 12'si 4 yıldızlıdır. 2007 yılındaki verilere göre bölgedeki yatak kapasitesi 6000'ini aşmıştır.
Talimhane'de mevcut durumda ise yaklaşık 40 adet otel bulunmakta, yatak kapasitelerinin toplam 11.000 civarında olduğu belirtilmektedir. Bölgedeki otellerin, özellikle 2010 yılı sonrasında doluluklarının büyük bir ivme ile artığı gözlenmektedir. %90 üzerinde doluluk oranlarının görüldüğü bölge yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bölgede oteli olan işletmeciler, yeni otel açmak için Talimhane bölgesinde arayış içindedirler. Bölgenin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının iptal olmuş olması yatırımcılar açısından çekinceye neden oluyor. Beyoğlu Belediyesi'nden edinilen bilgiye göre planın ne zaman tamamlanacağına ilişkin süreç henüz belirsiz durumdadır.
Bölgede konaklamak isteyenlerin yarısından fazlasını özellikle Ortadoğu'dan turistik amaçlı gelen turistler oluşturmaktadır. Bölgenin tarihi ve kültürel merkezlere yakınlığı, Atatürk Havalimanı ile ulaşım ilişkilerinin güçlü olması, merkezi konumu, kongre merkezlerine yürüme mesafesinde olması dolayısıyla bölge corporate ve group business olarak tabir edilen iş amaçlı konaklama için de çekim oluşturulmaktadır.
Bölgede hizmet veren otellerin sınıflarına bakıldığında 4 ve 4+ yıldızlı otellerin ağırlıkta olduğu görülmektedir. Bölgedeki yatak kapasitesinin büyük kısmı, mevcut durumda 4 farklı şirket olarak faaliyetlerine devam eden Öztanık Ailesi'nin işlettiği oteller oluşturmaktadır. Bölgede Ciner Holding'e ait Lares Park Hotel 2004 yılında açılmış olup, grubun bölgede yeni bir otel açmak için arayışları devam etmektedir. Martı GYO'ya ait olan Martı İstanbul Hotel, Elit Otelcilik'e ait Elite World ve Elite World Prestige, Aygün ailesine ait olan Titanic City Hotel, Özbek Holding'e ait olan Point Hotel, Üstündağ Grup'a ait olan The Green Park Hotel, Gönen Turizm'e ait olan Taksim Gönen Hotel bölgedeki yatak kapasitesi en yüksek olan oteller arasında gösterilebilir.
Esra Adıbelli Neşeli/TSKB Değerleme
Yorum Yaz