Taner Yıldız, bu sektör için yatırımcıya seslendi!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ihracatı için yatırımcılara mermere yatırım için çağrıda bulunduğunu belirtti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere petrol sevkiyatında şu ana kadar 6.5 milyon varillik miktara ulaşıldığını ve yedinci tankerin de Türkiye'den ayrıldığını belirtti.
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TUMMER) Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Irak'ta kamu ve özel sektör tarafından yapılan özel hukuk hükümlerine tabi sözleşmelerin devam ettiğini söyledi. “IŞİD hangi vesileyle olursa olsun bizim muhatabımız değildir. Enerji sektörüyle ilgili çalışmaları bu yönde yapıyoruz” diyen Yıldız, şöyle konuştu: “Orada bazı sahaların, blokların el değiştirmesi söz konusu. Çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var, ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor. Şu ana kadar Türkiye'ye 7,8 milyon varillik bir sevkıyat yapıldı. 7. tanker de yüklendi ve sevkıyatı yapıldı. Sevkıyatı yapılan petrol Irak petrolüdür. Oluşan gelirler de Irak anayasasına göre kendilerinin belirlediği oranlarda olacaktır. Şu ana kadar Türkiye'den 6,5 milyon varillik sevkıyat yapıldı. Borulamayla ilgili bazı çalışmalar yapıldığı için bugün itibariyle sevkıyat söz konusu değil.”
IŞİD'in, Irak'ta yedi petrol sahasının kontrolünü ele geçirmiş olmasının, Irak petrol kaynaklarının yönetimine etkisi de sorulan Yıldız, “IŞİD, şu anda hangi vesile ile olursa olsun, bizim muhatabımız değildir. Bazı blokların el değiştirmesi söz konusu, çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var; ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor” dedi.
Yıldız ayrıca, ham petrol fiyatlarında düşüş olmasına rağmen döviz fiyatlarındaki yükselişlerin Türkiye enerji maliyetlerinin istenilen oranda gerilemesine yetmediğini belirterek, “Bazı kalemlerde aldığımız fiyatın altında sattığımız mallar var. Sektör olarak beklentimiz; hem ham petrol fiyatlarının hem dövizin düşmesi” diye konuştu.
Tahkim davasında sona doğru
İran ile Türkiye arasında devam eden doğalgaz fiyatları ile ilgili uluslararası tahkim davası hakkında da bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, nisan ve temmuz aylarında iki duruşma yapıldığını hatırlatarak, “Eylülde bir duruşma daha yapılacak. Kararın sonuna doğru gelmiş bulunuyoruz” dedi.
"İran gazında artış istiyoruz"
Gaz akışında basıncın artırılması gibi bazı teknik hazırlıkların yapılıyor olmasının, dava konusu olan geriye dönük eksik teslimatla ilgili konuyu değiştirmeyeceğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Tahkim geçmişle alakalı, miktar ileriye dönük bir konu” diyerek, şunları ifade etti: "Şu ana kadar fiyat indirimi ile alakalı somut elimize gelen bir teklif bulunmuyor ve tahkim süreci de devam ediyor. Zannediyoruz yıl sonuna doğru netleşir. Bugün itibariyle İran gazında artan çok önemli bir miktar yok. Biz bu miktarın kasım ayından başlayan kış aylarında çok daha fazla olmasını istiyoruz.”
Bakan Yıldız, fiyatın uygun olması halinde İran doğalgazı için talepleri olduğunu yineleyerek, miktar artırımı için yapılması gerekenlerin zaman alan çalışmalar olduğunu belirtti.
“EPDK'nın da dinleniyor olması çok ciddi bir kayıp”
Bakan Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yöneticilerinin yasadışı dinlendiği iddialarına ilişkin soruyu da yanıtladı. Enerji sektöründeki para hareketlerinden herhangi bir çıkar sağlanıp sağlanmadığının merak edilmiş olabileceğini ifade eden Yıldız, ama bunun illegal yollara başvurularak, hukuk dışı kurallarla işletilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Yıldız, “Hangi konu merak ediliyorsa onu kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ama, bizim devlet başkanlarıyla, hükümet başkanlarıyla, meslektaşlarımızla yaptığımız çok gizli, gizli ibareli görüşmeler var. Bunların önemli kısmı stratejik konular. Bu piyasanın düzenleme ve denetlenmesinde mesul EPDK'nın da dinleniyor olması, bu manada Türkiye'nin demokrasisi açısından çok ciddi bir konu..."
Girişimcilere, 'mermere yatırım yapın' çağrısı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TUMMER yönetimini kabulündeki konuşmasında 13 bin maden işletme ruhsatından yüzde 30'unun doğaltaş ruhsatı olduğunu ifade etti. Yıldız, doğaltaş üretiminin 2002'de 1.5 milyon metreküpken bugün 5.8 milyon metreküpe çıktığını, aynı dönemde doğaltaş ihracatınının da 700 milyon dolardan 2.2 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Türkiye'nin doğaltaş ihracatının yarısını Çin'e yaptığını belirten Yıldız, son dönemde maden ruhsatı alan Çinli yatırımcıların da faaliyet gösterdiğini ifade etti. Bakan Yıldız, “Maden ihracatının yarısı mermer ile alakalı. Madencilik sektöründe bulunan ve tabii kaynaklarla uğraşan bütün yerli yatırımcılarımıza bir kez daha yatırım için çağrıda bulunmak isterim” dedi.
Dünya
Yorum Yaz