Tarihi Barutçu Han'da restorasyonun sonuna gelindi!
Şanlıurfa'daki Barutçu Han'ın restorasyon süreci tamamlanmak üzere.
Türkiye'de, İstanbul ve Bursa'nın yanı sıra Şanlıurfa'da bulunan çok katlı handan biri olan tarihi Barutçu Hanı'nın turizme kazandırılması amacıyla geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
Klasik Osmanlı mimarisiyle 17'nci yüzyılda tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezi Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından hem ticaret hem de dinlenme amaçlı kullanıldı.
Demirciler Pazarı'nın kuzeyinde inşa edilen ve o dönemde Yahudi bir aile tarafından işletildiği için halk arasında "Yahudi Hanı" olarak da adlandırılan 3 katlı han, bir dönem de "Delilan Hanı" olarak anıldı.
Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından "Barutçu Hanı" ismi verilen han, dikdörtgen planlı, avlu üzerine yapılan sıralı odalardan oluşuyor. Alt katı kısmen, üst katı ise tamamen revaklarla çevrili, kesme taş ve ahşaplarla inşa edilen hanın giriş kısmında ticarethane olarak kullanılan geniş dükkanlar, üstteki katlarda ise daha dar yapılmış odalar bulunuyor.
Yaklaşık 56 yıldır küçük işletmelerin bulunduğu han, geçtiğimiz yıl Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyona alındı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hanın 3 katlı olmasından dolayı Türkiye'de ender görülen eserlerden biri olduğunu söyledi.
Restorasyon çalışmalarının büyük bir titizlikle devam ettiğini belirten Çiftçi, hanın yıkılan bazı duvarlarına eklemeler yaptıklarını anlattı.
Onarımlarda eski Urfa taşlarının kullanıldığını aktaran Nihat Çiftçi, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti.
Kentin vefasını gösterebilecek
Restorasyonun bitmesinin ardından tarihi handa eski Urfa'ya ait bulgu ve geleneklerin yaşatılacağını kaydeden Çiftçi, tarihi hanın kentin turizmine ciddi katkı sağlayacağına inandıklarını vurguladı.
Barutçu Hanı'nın ziyarete açılmasıyla bölgedeki tarihi Demirciler Çarşısı'nın da hareketleneceğini savunan Nihat Çiftçi, şunları kaydetti:
"İnşallah 4 ay gibi kısa bir sürede restorasyon çalışmasını bitireceğiz ve buranın tamamını turizme açacağız. Yani bu hanı atıl durumda bırakmayacağız. Başka şekilde değerlendirme gibi bir projemiz yok. Turistler buraya geldiği zaman burada dinlenebilecek, turistik anlamda Şanlıurfa'nın dokusunu ve tanıtımını gerçekleştirebilecek bir kültür merkezi olacak. Yani Şanlıurfa'yı tanıtan ve kentin vefasını gösterebilecek bir mekan olarak planlıyoruz. İşletme çalışması master planları arkadaşlar tarafından hazırlanıyor. Şanlıurfa'ya gelen bir turist, muhakkak bu hanı görmeli, gördüğü zamanda Şanlıurfa'yı o handa tanımalı."
Yorum Yaz