Taşınan ağaçlar yeni yerlerinde yeşile durdu
Bir estetik cerrah titizliği ile yapılan taşımanın ardından yoğun bakıma alınan 232 ağaç, yeni yerlerinde yaşamlarını sürdüreceklerini müjdeledi.
Zekeriyaköy'de gerçekleştirilen bir konut projesinin inşaat alanında bulunan 232 ağaç Sonbahar'da bulundukları yerlerden alınıp arazi içinde başka bir alana taşınmıştı.
Taşınan ağaçların yeni yerlerinde yaşayıp yaşamayacağı tartışma konusuydu. Geçtiğimiz günlerde taşınan ağaçlar yeni yerlerinde daha uzun yıllar yaşayacaklarını müjdelediler.
Ağaçların taşıma ve bakım işlemlerini gerçekleştiren Alman OPİTZ firması uzmanlarından Francesco Maccazzola geçtiğimiz günlerde yine İstanbul'daydı. Artık yeşile duran ağaçların bakımlarını ekibi ile birlikte özenle gerçekleştirdi.
Maccazzola, ağaçların yerlerinden taşınıp, yeşille durmasına kadar geçen süreci anlattı: Zekeriyaköy'de KÖY projesi içinde yer alan 232 ağacın taşınma süreci 1.5 yıl önce başlamış.
İnşaat sahası içinde yer alan ağaçların durumu, kaç yaşında oldukları türleri ve yaşadıkları ortam belirlendikten sonra, yeni yaşamlarını en sağlıklı sürdürecekleri alanlar belirlenmiş.
Ağaçların sayımı ve numaralandırılması yapıldıktan sonra Almanya'dan özel olarak getirilen Optimal 3000 ve Optimal 2500 ağaç transplantasyon makineleriyle ağaçlar yeni yerlerine nakledilmiş.
Maccazola'nın deyimiyle bu işlem tam bir estetik cerrah titizliği ile yapılmış.
Ağaçlara zirai ve bitkisel bakım faaliyetlerine gelmiş sıra. Bir nevi yoğun bakıma alınmış ağaçlar. Endoterapi adı verilen bir işlemle ağaçların rehabilitasyon alanları, su çemberlerinin doğru olup olmadığı kontrol edilmiş öncelikle.
Yapılması gereken bakımın türü belirlenmiş ve her bir ağaç için talimatnameler hazırlanmış. Ağaçların, tekrar doğal yaşamlarına dönebilmeleri için her ay düzenli olarak Alman ekip Türkiye'ye gelerek talimatnamelere uygun bakım işlemlerini gerçekleştirmiş.
Ekip, Mayıs ayı sonunda yaptıkları çalışmanın sonuçlarını almış. Bahar yüzünü gösterince ağaçlar da yeşillenmeye ve çiçek vermeye başlamış.
Maccazola, çalışmalarının henüz bitmediğini 2 yıl daha ellerini ağaçların üzerinden çekmeyeceklerini söylüyor ve “Ağaçları tekrar eski formuna kavuşturmak için 2 yıl boyunca bakımları sürdüreceğiz. Yaptığımız Endoterapi adı verilen bakımla, ağacın gövdesinden belli bir karışım enjekte ediyoruz. Bu karışım, ağaçların tekrar yapraklanmasını, filizlenmesini ve köklerini tekrar salmasını hızlandırıyor” diyor.
Maccazola konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Bu projedeki avantajımız bütün ağaçların aynı saha içerisinden alınıp, yeni yerine yine aynı sahaya nakledilmesi. Habitat alanını çok fazla değiştirmedik. Canlı bir varlığın taşınmasından bahsediyoruz, bu tür işlemler çok büyük hassasiyetle yapılmalı ve operasyondan sonraki bakımları da profesyonelce planlanıp gerçekleştirilmelidir."
- Etiketler:
- köy projesi
- ağaç taşıma işlemi
Yorum Yaz