TDMMB, geleneksel iftar yemeğini gerçekleştirdi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce'ye "Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü" verildi
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye'de bir "kültürel soykırım" yaşandığını belirterek, bunun ancak "yerlilik seferberliğiyle" çözülebileceğini söyledi.
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin (TDMMB) geleneksel iftar yemeğine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye Türk-İslam şehirciliğine katkılarından dolayı "Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü" verildi.
Rixos Otel'de düzenlenen iftarın ardından Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koçak'tan ödülünü alan Güllüce, ödülün kendisi için sürpriz olduğunu belirterek, "inşallah bu ödüle layık oluruz" dedi.
Güllüce, "Dil birliğiyle ilgili önce Türkiye'de ciddi bir gayret göstermek gerektiğini" belirterek, Türkiye'de Türkçenin korunması gerektiğini vurguladı. Dile hakim olmamanın idrak sorunu da sağladığını aktaran Güllüce, kelime sayısı kadar kültürün geliştiğini, Türkiye'de bu noktada sıkıntı olduğunu ifade etti. İstanbul'da bazı semtlerde dolaşan insanların kendilerini yabancı bir ülkede sanabileceğine değinen Güllüce, "Yabancılaşma, el olma sevdası dile de yansımış" dedi.
Kenya'da katıldığı ekonomi toplantısında Kırgız bir konukla İngilizce konuşmak zorunda kalmasına "Hem acıdığını hem güldüğünü" dile getiren Güllüce, bunun bir proje, bir ideal haline getirilmesi gerektiğini, mühendisliğin de dil birliği için araç olabileceğini belirtti. Güllüce, "Ana amaç burada aynı milletten olduğumuz insanlarla, dilde de kültürde de birliği sağlamaktır" ifadesini kullandı.
Türkiye'de bir "kültürel soykırım" olduğuna inandığını ifade eden Güllüce, kendi tarihini, kültürünü az bilen bir nesil yetiştirildiğini vurguladı. Yemek isimlerine kadar yaygınlaşmış bir yabancı kelime kullanımının olduğunu hatırlatan Güllüce, bu sorunun "yerlilik seferberliğiyle" çözülebileceğini ifade etti. Güllüce, "Kafalar yerli olmayınca sanayide de devrim yapamıyorsunuz, yüksek teknolojiye ulaşamıyorsunuz" diye konuştu.
Azeri şair ve yazar Bahtiyar Vahapzade'nin şiirini hatırlatan Güllüce, "Ot bile kökünün üstünde biter. Sen köküne sahip değilsen ot bile değilsin" dedi.
TDMMB Genel Başkanı ve Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan da "Türk-İslam dünyasının güzide kurum ve kuruluşlarının desteğiyle ve mesleğinin zirvesine yaklaşmış meslektaşlarla oluşturdukları mimarlar ve mühendisler birliğinin 'bir olalım, iri olalım, diri olalım' düsturu ile hareket eden bir sivil toplum teşkilatı olduğunu" kaydetti.
Turhan, en önemli amaçlarının meslektaşları ile kardeşlik, dostluk duyguları içinde iş birliği ile hareket ederek "Barış, birlik, beraberlik içinde bir dünya oluşturmak olduğunu" söyledi. Turhan, "Türk-İslam dünyasının değerlerinin geliştirilip güçlendirilmesi ve dünyaya tanıtılmasını sağlayacak yeni eserler geliştirirken, Türk dünyası standartlarını oluşturarak hep birlikte kimlikli, kişilikli ve yeni şehirler kurulmasını hedeflediklerini" belirtti.
Dilde birliği sağlayacak, Türkiye Türkçesi ile eğitim yapan Türk dünyası mühendislik mimarlık ve şehircilik üniversitesi kurulmasının ileri hedefleri arasında yer aldığına değinen Turhan, faaliyetlerini destekleyen kurum, kuruluş ve sivil toplum teşkilatlarına, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye teşekkür etti.
Gecenin sonunda, "Şehir ve Edebiyat Uluslararası Şiir ve Nesir Yarışması" ve "Bişkek Şehri Rehabilitasyon Fikir Projesi" hakkında konuklara sunum yapıldı.
AA
Yorum Yaz