Terk edilmiş maden sahaları yeniden doğaya kazandırıldı
Orman Genel Müdürlüğü, terk edilmiş 2 bin 946 hektar maden sahasını doğaya kazandırdı.
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, terk edilmiş maden sahalarının yeniden doğaya kazandırılması konusundaki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Üzmez, Bakanlık tarafından 2014'te uygulamaya konulan "Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı"yla Türkiye'nin her yöresindeki orman alanlarında, işletilmesi tamamlanmış maden sahalarının rehabilitasyonunun yapılarak, tabiata yeniden kazandırılmasını ve canlılar için kullanılabilir hale getirilmesini hedeflediklerini aktardı.
Eylem Planı'nın, bu hedef doğrultusunda, işletmeciliği biten ve terk edilmiş maden sahalarında, 2014- 2018 yılları arasında yapılacak rehabilitasyon çalışmalarını kapsadığını belirten Üzmez, 2008'den önce terk edilmiş maden sahalarında, rehabilitasyon için gerekli olan izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin sağlandığını aktardı.
OGM'nin çalışmalarda, Bakanlığın ve üniversitelerin ilgili birimleriyle iş birliği yaptığını dile getiren Üzmez, bu alanların can güvenliği açısından gerekli tedbirler alınarak, bulundukları ortamın özellikleri ve yöredeki ihtiyaçlar dikkate alınarak mesire yeri, yürüyüş ve bisiklet yolu şeklinde rekreasyonel alan olarak da kullanılmak üzere planlandığını bildirdi.
"Doğal dokuya verilen zararı mümkün olduğunca gideriyoruz"
Genel Müdür Üzmez, eylem planı kapsamındaki çalışmaların temel amacının maden işletmeciliği sırasında doğal dokuya verilen zararın giderilerek, bu alanların bitki ve hayvanlar için yeniden yaşanabilir hale gelmesini sağlamak olduğunu bildirdi.
Bu sahaların genel özellikleri ve yöre insanlarının ihtiyaçları dikkate alınarak çevreye uyumlu veya kamu yararına kullanılmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Üzmez, yörenin toprak ve iklim özellikleri dikkate alınarak ağaçlandırma yaptıklarını anlattı.
2008'den sonra maden sahaları için işletme izni verilirken maden işletmecilerinden, bu alanların rehabilite edilmesine ilişkin taahhütname alındığını kaydeden Üzmez, ancak tecrübe eksikliği nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Üzmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde bu tip hassas alanlarda çalışma tecrübesi az olduğundan, bazı sıkıntılar yaşanmakta, ayrıca bu alanlarda çalışma yapmak yüksek maliyet gerektirmektedir. Eylem Planı kapsamında 2014, 2015 ve 2016 yılları içerisinde Genel Müdürlüğümüzce yapılan rehabilitasyon çalışmaları ile ülkemiz genelinde ilk üç yıllık uygulamalar neticesinde toplam 2 bin 946 hektar alan rehabilite edilmiştir. Bu doğrultuda, işletmeciliği tamamlanmış ve terk edilmiş maden sahalarının iyileştirilerek yeniden doğaya kazandırılması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında 11 milyon lira harcama yapılmıştır."
Eylem Planı kapsamında, 2017 ve 2018 yılı içerisinde de çalışmaların devam edeceğini kaydeden Üzmez, "Bu gayeyle, terk edilmiş maden sahaları rehabilitasyonu konusunda Fransız Orman İdaresi ile iş birliği başlatılmış ve özellikle mermer, traverten, taş ocağı gibi rehabilitasyonu zor sahalarda iyileştirme çalışmalarının hangi tekniklerle yapılabileceğine dair iki ülke uzmanları arasında ortak arazi çalışması yürütülmektedir." dedi.
- Etiketler:
- Orman Genel Müdürlüğü
- İsmail Üzmez
Yorum Yaz