Tokat Komana Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları tamamlandı
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Erciyas, kazıların bu yılki bölümünü bitirdiklerini bildirdi.
Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan, Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Erciyas: "Arkeolojik kazının yanı sıra arazide sağlamlaştırma ve koruma çalışmalarına yön verdik. Bu uygulamadaki amacımız, Komana'nın gittikçe ortaya çıkan tarihsel ve arkeolojik değerlerinin Tokat halkı tarafından ziyaret edilebilmesi"
Erciyas yaptığı açıklamada, Komana Pontika Antik Kenti'nde 2016 yılı kazı çalışmalarının 50 gün sürdüğünü söyledi.
Bu yılki çalışmaları 32 kişilik ekiple yaptıklarını dile getiren Erciyas, "Çalışmalarımız verimli geçti. Arkeolojik kazının yanı sıra arazide sağlamlaştırma ve koruma çalışmalarına yön verdik. Bu uygulamadaki amacımız, Komana'nın gittikçe ortaya çıkan tarihsel ve arkeolojik değerlerinin Tokat halkı tarafından ziyaret edilebilmesi." dedi.
Antik kentin yıl boyunca ziyarete açık olacağını ifade eden Erciyas, şunları kaydetti:
"Bundan sonraki adımımız, tabela ve bilgilendirme levhalarının hazırlanması. Yaptığımız çalışmanın Tokatlılarla paylaşılması. Uzmanlarımız çeşitli alanlarda çalıştılar. Metal objeler üzerinde çalışmalar yürüttük. Hayvan ve bitki kalıntıları üzerinde yıllardır çalışmalarımız sürüyor. Cam eserleri çalışmak üzere değerli bir hocamız bu sene ekibimizde yer aldı. Bu şekilde hem kazıda çıkan arkeolojik buluntuları hem de yapı kalıntılarını çalıştık, belgeledik korumaya aldık. Planlarda tasvir ettik ve bu seneki kazı çalışmasını kapattık."
Komana Pontika Antik Kenti
Kaynaklara göre, Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Pontika, Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal bir alandı. Aynı zamanda ticaret merkezi olan bölge, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çekiyordu.
ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz yöresinin klasik çağ kenti Komana Pontika'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu.
Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı.
- Etiketler:
- Tokat Komana Antik Kenti
- Burcu Erciyas
Yorum Yaz