TOKİ Çelebi Mehmet İlkokulu’nda laboratuvar müzeye dönüştürüldü
Amasya'nın Suluova ilçesindeki TOKİ Çelebi Mehmet İlkokulu’nda, artık kullanılmayan laboratuvar müzeye çevrildi
Suluova ilçesinde ilkokul öğrencilerinin okullarının laboratuvar bölümünde oluşturduğu müzede, ev eşyalarından tarım aletlerine kadar yaklaşık 200 parça sergileniyor. Suluova TOKİ Çelebi Mehmet İlkokulu'nda, ilköğretim okulu olarak hizmet verdiği dönemlerde kullanılan ancak ortaokul kısmının ayrılmasıyla içerisindeki malzemeler de başka bir okula gönderilen fen laboratuvarı, 4. sınıf öğrencileri ve ailelerinin katkılarıyla müzeye dönüştürüldü. Okul Müdürü Mustafa Çetin, müze ile çocukların geçmişle gelecek arasında bağ kurarak geçmişi tanımalarını amaçladıklarını söyledi. Milli ve manevi değerleri yaşatarak yeni neslin, bir önceki kuşağın kullandığı araç ve gereçleri tanımalarını sağlamak istediklerini belirten Çetin, "Günlük hayatımızda kullandığımız birçok eşya ve araç gerecin yıllar önce hangi teknolojide, hangi şartlarda kullanıldığını, zaman içinde nasıl bir değişim yaşadıklarını öğrencilerimiz bu müzeyle yaşayarak görüyorlar. Hayatımızda araç ve gereçlerle ne gibi değişiklik ve kolaylıkların yaşanabileceği konusunda fikir edinip, bu sayede merak duygularını geliştirip yeni buluş ve icatlara yönelmelerini istiyoruz" dedi. Çalışmanın sosyal bilgiler dersi kapsamında yapıldığını belirten sınıf öğretmeni Mustafa Bahar ise müzenin öğrencilerin yanı sıra velilerin de desteğiyle oluşturulduğunu anlattı.
Müze ile öğrencilerin zaman içinde yaşanan değişim ve dönüşümü kıyaslama fırsatı bulduklarını dile getiren Bahar, "Öğrencilerimizin ailelerinden ve akrabalarından topladıkları eşyalar ile oluşan müzemiz büyük ilgi çekti. Öğrencilerimizin göstermiş oldukları ilgi ve çaba, çalışma süresince gözlerinde gördüğüm heyecan, merak ve mutluluk, yürütülen faaliyetin bir başka güzel sonucu olarak ortaya çıktı. Müzemiz diğer okullara da örnek oldu" diye konuştu.
Müzede sergilenen eserler hakkında bilgi veren Bahar, şu ifadeleri kullandı: "Müzemizde 150 yıllık semaver, 80 yıllık gelinlik, 70 yıllık fotoğraf makinesinin yanı sıra gramofon, lambalı radyo, taş plaklar, yayık, tırpan, çıkrık, terazi, keçi kılından çul ve çuval, heybe, Çanakkale Savaşında kullanılan gerçek mermiler, yün tarakları, halbur, ibrik, güğüm, kınalık, el değirmenleri, testi, el dokuması heybeler, el dokuması göynek, duvar halısı, eski paralar, para keseleri, öğrencilerin babaanne ve anneannelerinin çeyizinden el emeği yemeni, ellikler gibi geçmişimize ait birçok eşya yer almakta. Öğrencilerimizin ailelerinin gözleri gibi koruduğu aile yadigarı ürünler müzemizde yaklaşık bir süre sergilenecek."
Müzedeki eşyaların bazılarını öğrenciler de ilk kez gördü
Suluova TOKİ Çelebi Mehmet İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Zeynep Kılıç ise oluşturdukları müze ile amaçlarının aile büyüklerinin ve akrabalarının kullandığı çeşitli eşyaları arkadaşlarına ve insanlara tanıtmak olduğunu ifade etti.
Kendilerinin de ilk defa gördüğü farklı eşyaların müzelerinde sergilendiğini belirten Kılıç, "Bu eşyaların teknolojinin gelişmesine rağmen zamana direnmeleri bence çok güzel bir şey. Burada sergilenen 150 yıllık semaver günümüze kadar gelebilmiş. Bu eşyaları insanlara gösterdiğimiz için çok mutluyuz" dedi.
Öğrenci Mustafa Töngüş de müzede bugüne kadar hiç görmedikleri eşyaları gördüklerini belirtti. Müzenin oluşturulmasına destek veren velilerden Nafiye Doğan, kızı ile müzede sergilenmesi için evlerindeki bazı eski eşyaları gönderdiklerini söyledi. Bir veli olarak söz konusu çalışmaya destek vermekten duyduğu mutluluğu dile getiren Doğan, "Müzede sergilenen birçok eşyayı ben bile görmemiştim. İlk defa bu müzede görme şansı elde ettim. Birçok öğrenci de bu eşyaları görme fırsatı buldu. Çocuklar yıllar önce insanların nasıl eşyalar kullandığını bu müzede yaşayarak görebiliyor" diye konuştu. Söz konusu müzenin öğrenci ve velilerin yanı sıra Suluovalıların da ziyaretine açık olduğu belirtildi.
AA
Yorum Yaz