Topbaş, 3. Havalimanı'nda büyükelçilerle buluştu!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş inşaatı devam eden İstanbul Üçüncü Havalimanı şantiyesinde büyükelçilerle bir araya geldi.
Yerelden başlayan bir demokratik hareketin, bütün dünyayı kapsayabileceğini ifade eden Başkan Topbaş, “Her ülkenin kendine göre bir yönetim tarzı var. Yerel yöneticiler olarak asla siyaset yapmadık ve bütün halklara eşit mesafede durarak çalışmalarımızı yürüttük” dedi.
Başkan Topbaş, Birleşmiş Milletler'in yeni bir atakta bulunarak 2017 yılını “Kalkınma İçin Sürdürülebilir Uluslararası Turizm Yılı” ilan ettiğini hatırlatan Başkan Topbaş, "Biz de siz değerli ekselanslarıyla her toplantımızda, bir araya gelişimizde ortaya bir tema koymaktayız. Biz de bu yıl ki temamız turizm olsun dedik. Aynı zamanda turizm ile ilintili olan ve sizin de merak ettiğiniz bu İstanbul Airport'un şantiyesinde olmak bir başka duygudur dedik” ifadelerini kullandı.
Sosyolojik Restorasyona Gidilmeli
Turizmin ekonomiye ve istihdama katkısının büyük olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Turizm aynı zamanda barışın da adımlarıdır. Kültürlerin kaynaşmasının adımıdır. Maalesef dünyamızda şu anda global bir veba salgını gibi bir terör olgusu var. Dünyanın değişik yerlerinde farklı yüzlerle ortaya çıkmakta. Ve dramatik tablolar ortaya koymakta. Acı ve gözyaşı geride bırakmakta. Bu hangi ülkede olursa olsun neticede insan üzerinde etkileyen olgulardır. Bununla mücadele etmenin bir yolu da turizmdir. Turizmin etkinleşmesi, aktif olması, yoğun olması bir noktada teröre karşı bir başkaldırıdır, bir karşı duruştur, bir tavır koyuştur, hiç saymaktır. Hedeflerine ulaşamaması için bir tavırdır. Onun için biz turizmi ne kadar geliştirirsek teröre karşı bir duruş sergilemiş oluruz. Bunun bilinciyle turizmde önemli adımlar atmamız gerekiyor.”
Dünyada ciddi anlamda bir ekolojik değişim ve tahribatın yanı sıra sosyolojik tahribatın da yaşandığını dile getiren Başkan Topbaş, bundan dolayı da dünyada ekolojik ve sosyolojik restorasyona gidilmesinin önemine vurgu yaptı.
Başkan Topbaş dünyadaki kaynakların dikkatli kullanılmadığında gelecekte ciddi sıkıntılar yaşanabileceğinin altını çizerek, "Dünyada şu anda ciddi anlamda bir yüzer gezer nüfus oluştu. Kimliksiz nüfuslar oluştu. Yakın gelecekte 2040'lara doğru gidildiğinde 250 milyon yüzer gezer nüfustan bahsediliyor” dedi. Bunun ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar yaşam alanlarından kopmuşlar. Dünyanın sosyolojik balansı bozuluyor. Bu balans yerine konmazsa, tüm insanlık için dramatik tablolar gelir. Bir tarafın mutlu olduğu bir tarafın sıkıntıya düştüğü bir dünyada barış içinde yaşamak çok zor. Bu bakımdan bu dengelerin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.”
Bir ülkenin sıkıntıya düşmesinin başka bir ülkeyi sevindirmemesi gerektiğini dile getiren Başkan Topbaş, “Birbirimizi tanımak, insan olduğumuzun farkında olmak, birbirimize ihtiyacımız olduğunu ve dünyanın geleceğinde hepimizin sorumluluk taşıdığını ortaya koymak zorundayız” diye konuştu.
Dünyanın her yerinde ciddi anlamda bilgi kirliliği yaşandığını kaydeden Başkan Topbaş, "Sosyal medya maalesef buralara tünemiş baykuşlar tarafından yönetiliyor. İnsanı tahrip ediyor, sonucu nereye gidecek farkında değiller. Attığı Tweetlerle neleri sarstığının, nasıl bir kıyameti tetiklediğinin farkında değiller. Bunların hepsi gözümüzün önünde cereyan ediyor. Bunlara 'dur' demenin yolu dayanışma, birlikte olma, bunlara tavır koyma ve bunlara karşı duruşumuzu netleştirmekle mümkündür” ifadelerini kullandı.
Korkakların Geleceği Yoktur
Başkan Topbaş son yıllarda hem İstanbul'da hem de Türkiye'de ciddi hamleler ve gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, “2004 yılında göreve geldiğimizde İstanbul'a yılda 3 milyonun altında turist gelirken, bu sayının bugün 12 milyonu geçti” dedi.
Yaşanan terör olaylarının turist sayısında düşmelere sebep olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Türkiye'nin gelişmesini istemeyenler, bir takım terör örgütleri ve bizim çokça üzerinde durduğumuz sizin de takip ettiğiniz akla ziyan, olamaz diyeceğimiz bir FETÖ darbe girişimi yaşadık. Belediyem işgal edildi. Belediyemin önünde 17 şehit verdik. 50'ye yakın yaralı ortaya çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi, cesareti ile bunlar halkımızın yüreği ve imanıyla üstesinden gelindi. Bundan böyle kimse kolay kolay bir ülkede buna cesaret edemez. Zannediyorum bir örnek oldu. Korkakların geleceği yoktur. Cesur adımlar atmak lazım. Bu adımları da dostlarla birlikte atmak lazım. Biz sizleri hep dostlar olarak belliyoruz. Dünya insanlığının tüm yönetimleri birbirinin dostudur ve dostu olması gerekiyor. Ayrım gayrım yapmaksızın inançlarına bakmaksızın insan olduğumuzu her şeyin önüne koyarak geleceği çok daha mutlu kılarız."
İstanbul'a son 13 yılda 30 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Başkan Topbaş, İstanbul ve Türkiye'nin, Avrupa, Avrasya, Asya Pasifik Bölgesi, Orta Doğu, Afrika, Amerika ve dünyaya açılan penceresi olduğunu söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Ülkelerinizin iş adamlarının özellikle İstanbul'da ciddi fırsatlar bulabileceğine inanıyorum. Diğer taraftan 13 yıllık belediye başkanlık dönemimde İstanbul'da 30 milyar dolar yatırım yaptık belediye olarak. Bu yılki yatırım bütçemiz 5 milyar dolar civarında. Dünyada metroları bu denli ciddi ölçekte yapan bir başka belediye yok. Bin kilometre raylı sistem programladık. İstanbul'da mega projeler var. Belediyemizin yapmakta olduğu projelerin yanı sıra devletimizin de yapmakta olduğu projeler var. 3 Köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü hayata geçti ve şimdi İstanbul Airport 2018'de açılacak. 150 milyon yıl kapasiteli bu 200 milyona da çıkabilir denmekte."
Kanal İstanbul Projesi
Büyükelçilere Kanal İstanbul projesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Topbaş, “Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı gibi. İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin civarı gemi geçmekte. Bunun takriben 20 bini yakıt tankerleri. Bir takım afet senaryolarında ki kaç kez İstanbul tanık oldu gemiler yandı, İstanbul için ciddi bir dramatik tablo yansıtabilir. Bir Kanal İstanbul Projesi zannediyorum bu yıl ihaleye çıkılacak. Büyük bir yatırım. Çanakkale ve Marmara bölgesinde aynı şekilde köprüler yapıldı. Bunlar İstanbul'da devletimizin yaptığı mega yatırımlar. Bizler de yapmaktayız" diye konuştu.
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör'ün de katıldığı programda İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi Yusuf Akçayoğlu da sunum yaparak, havalimanı hakkında büyükelçileri bilgi verdi.
Yorum Yaz