Topbaş, 3. Havalimanı şantiyesinde başkonsoloslarla buluştu!
Kadir Topbaş, inşaatı devam eden 3. Havalimanı şantiyesinde büyükelçilerden sonra başkonsoloslarla bir araya geldi.
Geçen hafta inşaatı devam eden İstanbul 3.Havalimanı şantiyesinde büyükelçilerle bir araya gelen Başkan Kadir Topbaş bu hafta da başkonsoloslarla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de yaşanan terör eyleminden duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Topbaş, “Terörün dili, dini ve ırkı olmaz. Yaşanan terör eylemini kınıyorum. Tüm İngiliz halkına başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
Dünya devletlerinin teröre karşı birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çeken Başkan Topbaş terörün lokal kalmayacağını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Teröre karşı ortak bir duruş sergilenmelidir. Terör küresel bir tehdittir ve dünya devletleri bu tehdidi ortadan kaldırmak için birlikte hareket etmek zorundadır.”
Başkan Topbaş dünya üzerindeki göçlerinde jeopolitik riskler taşıdığını ve dünyanın her tarafında farklı yansımaları beraberinde getirdiğini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler'in (BM) en öncelikli sorununun bu olduğunu düşünüyorum. BM kalıcı tedbirler almak zorundadır. Göçlerin nedenlerini ortadan kaldırmalıdır. Kaldırmalıdır ki insanlar kendi topraklarında yaşayabilsinler.”
Dünya üzerindeki turizm hareketinin geçtiğimiz 2015 yılına göre yüzde 26 gerilediğini ve 2016 yılı itibariyle de dünya üzerinde 1 milyar 260 milyon turist hareketliliği yaşandığını vurgulayan Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Dünya üzerinde turizm hareketliliğinde bir düşüş yaşanmakta. Turizm, kültürlerin birbiriyle olan etkinliği açısından çok önemli bir unsur. Teknolojik gelişmelere önemli kapılar açan bir unsur. İnsanların birbirlerini tanımaları adına çok önemli bir fırsat. Bizde bir söz vardır; ‘İnsan tanımadığının düşmanıdır.' diye. İnsan bildiği, tanıdığı kişinin dostu olma ihtimali çok daha güçlüdür.”
Başkan Topbaş yaşanan onca olaya rağmen İstanbul'un dünyadaki en güvenli şehirlerden biri olduğunu ve sabaha kadar da İstanbul'un meydanlarında hareketliliğin devam ettiğini söyledi. 2023 stratejilerinin hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Turizmde mobil veri tabanı oluşturduk ve her alanla ilgili olarak bilgi alanları ortaya çıkmaktadır. İstanbul, farklılıkların zenginliğini yaşayan bir kent. Bu kentte asırlardan beri farklı kültür ve inançlar bir arada yaşamaktadır. Gerçek anlamda barış kentidir İstanbul. Bu kentteki hoşgörü ve hümanizm tüm dünyayı etkileyebilmektedir. Burada yaşayanlar olarak sizler de bunu yakından görmektesiniz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 13 yıldır görev yaptığını belirten Başkan Topbaş, İstanbul'a yaptıkları yatırımlar toplamının da takriben 30 milyar dolar olduğunu söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Yaptığımız bu yatırımların yüzde 55'i ulaşımla ilgili. Göreve geldiğimde İstanbul'daki metro ağı 45 kilometreydi. Ulaşım master planlarımızı yaptık ve öngörümüz İstanbul için bin kilometrelik bir ağ. Şu anda 150 kilometrelik hat aktif olarak hizmet vermekte. 180 km'nin de inşası devam ediyor. Kendi imkanlarıyla metrosunu yapan bir kentiz.”
Kanal İstanbul Çok Büyük Bir Proje
Başkan Topbaş Kanal İstanbul Projesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak aktif şekilde yer aldıklarını ve ekolojik dengeler açısından da projenin üzerinde çok dikkatli durulduğunu söyledi.
Kanal İstanbul Projesinin çok büyük proje olduğunu belirten Başkan Topbaş projeye dair şu bilgileri paylaştı: “Bilim insanlarıyla sürekli görüşmeler halindeyiz. Yeraltı suları dahil her iki bölge arasında oluşacak kanaldan sonra geçişkenlik açısından bu alanlar değerlendiriliyor. Yer yer ekolojik köprüler düşünülüyor Kanal İstanbul'dan sonra İstanbul Boğazı'na baktığımız zaman bir ada ortaya çıkmış oluyor. Böyle bir adanın bölgelerde kara ile olan ilişkisi doğru konumlandırılması gerekiyor. Bunun için çok uzun bir çalışma yapıldı. Hemen hemen ihale aşamasına doğru yaklaşılıyor. Bölgede yoğun değil ama çok dengeli yerleşimler yapılmakta. Yüksek yapılardan ziyade daha mütevazi yapılar öne çıkıyor. İstanbul'un nüfusu 16 - 17 milyona yaklaştı ve günlük harekette 30 milyon civarı. Böyle yoğun bir kenti birkaç merkeze bölmeye çalışıyoruz. Bu yoğunluğu biraz daha azaltabilmek adına bu önemli. Kanal İstanbul'un bölgesinde yeni bir merkez ortaya çıkacak. Orada bir takım ögeler, kendi içerisinde bir yaşam alanı ve o bölgeye destek verecek yeni fuar alanları ve sağlık merkezleri yapılacak. Bu bölge metro hatlarıyla da desteklenecek.”
İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin geminin geçtiğini ve Lozan'a göre de bu bölgenin uluslararası su kategorisinde olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, “Boğazdan 20 binden fazla da tanker geçiyor. Yanıcı maddeler de taşıyan bu tankerler tehlike oluşturuyor ve bazen de kazalara şahit oluyoruz. Kanal İstanbul ile birlikte hem boğazdaki trafik rahatlayacak hem de gemilerin ve tankerlerin yolu kısalacak” diye konuştu.
İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi Yusuf Akçayoğlu da başkonsoloslara inşaatı devam eden İstanbul 3.Havalimanı ile ilgili olarak sunum yaptı. Başkan Topbaş daha sonra da başkonsoloslarla ikili görüşmeler yaptı.
Yorum Yaz