Topkapı Sarayı'nın has bahçeleri yeniden canlanıyor!
Osmanlı padişahları ile ailelerinin, ilkbahar ve yaz aylarında Topkapı Sarayı'ndaki dinlenme ve gezi alanı olan hasbahçe, mevsime uygun çiçeklerle donatıldı
Tarihi bahçe kültürüne göre düzenlenen hasbahçe, Osmanlı dönemindeki ihtişamına kavuştu. Topkapı Sarayı Müze Başkanı Haluk Dursun, yaptığı açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün katkısıyla 5 ayrı avludan oluşan hasbahçede, çiçek dikim çalışması yürüttüklerini söyledi.
Hasbahçeye, lale, sümbül, nergis, leylak ve zerrin türlerinde 500 bine yakın soğanlı bitki dikildiğini anlatan Dursun, ''Bu kapsamda, ilk olarak Enderun Avlusu'na 100 bin sümbül dikildi. İkinci aşamada ise hasbahçede çim dikili alanlar, lale bahçesine dönüştürüldü. Kırmızı renkteki lalelerle donatılan bu bahçe, yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini kazandı. Özellikle fotoğraf çekmek isteyen turistler, Sofa Köşkü'nün karşısındaki bu bahçeye büyük ilgi gösteriyor'' diye konuştu.
Dursun, Topkapı Sarayı'ndaki beşinci avluda leylak, Sarayburnu tarafında ise erguvanların görülebileceğini aktardı.
Uygun olmayan ağaçlar sökülecek
Haluk Dursun, çalışmaların ikinci aşamasında ise hasbahçede olmaması gereken ağaç türlerinin, kent içindeki uygun park ve bahçelere dikileceğini aktardı. Hasbahçede şu anda kaktüs, çam, avize ağacı, ateş dikeni, palmiye, ceviz, incir, çitlembik, defne türlerinde ağaçların yer aldığını belirten Dursun, ''Bu ağaçlar ya kendiliğinden çıkan ya da yanlış dikilen ağaç türleri. Çalışmaların ikinci aşamasında bu ağaçlar sökülerek, Park ve Bahçeler Müdürlüğünün uygun gördüğü park ve bahçelere dikilecek'' dedi.
İthal gül yerine, kokulu Anadolu gülü
Haluk Dursun, soğanlı bitkiler dışında Gülhane Parkı'nda gül dikimine de ağırlık verdiklerini söyledi. Gülhane Parkı'na ithal Fransız gülleri yerine, kokulu Anadolu gülleri diktiklerini anlatan Dursun, ''Gülhane Parkı'na bini Isparta'dan, 9 bini Anadolu'nun farklı illerinden 10 bin gül diktik. Mayıs ayında güller çıkmaya başlayacak. Osmanlı döneminde gül yağı ve gül suyu üretim yeri olan Gülhane'yi bu anlamda yeniden canlandırmayı hedefliyoruz. Gülhane'de gül yağı ve gül suyu üretimi yapacak bir tesis projesi üzerinde çalışıyoruz. Tarihi Gülhane yeniden canlandırılacak. Tesisler kurulduktan sonra faaliyete başlanacak'' bilgisini verdi.
AA
Yorum Yaz