Toprak ateşle Avanos'ta buluştu
Avanos’ta 5 nesildir seramik ve çömlek yapan Güray Tüysüz, büyük bir başarıya imza atarak dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesini kurdu.
Dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi Nevşehir Avanos'ta kişisel çabalarla hayat buldu. Çömlek ve seramik ustalığında 5. neslin temsilcisi Güray Tüysüz, sessiz sedasız büyük bir başarıya imza attı. Yerin 15 metre altında kayaların oyulmasıyla yapılan Güray Müze diğer adıyla Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi'nin ünü çoktan Türkiye sınırlarını aştı. Bu eşsiz yapı Hititler'den günümüze kadar uzanan Anadolu sanatına ışık tutmakla kalmıyor, nesilden nesile aktarılacak bir kültür mirası olmasıyla da ayrı bir değer taşıyor. İnanılmaz bir özveriyle çömlek ve seramik sanatını insanlarla buluşturan Tüysüz, "Buraya gelen yerli ve yabancı turistler ‘Atalarınızdan kalan çömlek ve seramikler var mı?, Onları görebilir miyiz?' sorularını o kadar çok sordular ki, bizde bu mesajı üzerimize bir görev olarak aldık. Koleksiyonerlik belgesini aldık ama eserlerin toplanması yaklaşık 20 yılı buldu. Son 6 sene içerisinde de müzenin inşaatını tamamladık. 10 gün öncede Turizm Bakanlığı'nın onayıyla resmi bir özel müze olduk” diye konuştu.
USTALARA SAYGI DURUŞU
Müzenin üç bölümden oluştuğunu belirten Tüysüz, "Birinci bölümde ilkçağdan bugüne tarihi eserleri sergiliyoruz. Ana tanrıça heykeli en değerli parçalarımızın başında geliyor. Antik eserler M.Ö. 5000'den başlayıp 19.yy.'a kadar geliyor. İkinci bölümde modern çağ adı altında son yüzyılı sergiliyoruz. Şimdilik bu salonda İsmail Yiğit, Hamza Üstünkaya, Mehmet Gürsoy ve Saim Kolhan'a ait eserler bulunuyor. Üçüncü bölümde ise sanatçılarımızın sergi açabileceği salonumuz, kafeterya ve kütüphanemiz var" diye konuştu.
2 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Müzenin inşaatını tamamıyla kendi imkanlarıyla yaptığını belirten Tüysüz, “Bugünkü değerlerle toplamda 2 milyon doları üzerinde bir harcama yaptık. Ancak böyle bir müzeyi bugün yapmak isteyen bir kişinin en az 5 milyon dolar bütçe ayırması gerekiyor” dedi. Toplamda bin 600 metrekarelik bir alana yapılan müzeye çok sayıda ünlü firmanın sponsor olduğunu açıklayan Tüysüz, müzenin 2. etabının tamamlanmasıyla 5 bin metrekareye ulaşacağını bunun için de 5 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaçları olacağını söyledi.
‘PARAM YOK' DİYENE BEDAVA
Müzeye giriş ücretinin 5 TL olduğunu söyleyen Güray Tüysüz, “Çocuklardan, öğrencilerden ve ‘Param yetmiyor' diyenlerden giriş ücreti almıyoruz” dedi.
Müzeyi 500 kişiye kadar özel etkinlikler için kiralanabildiğini belirten Tüysüz, “Giderlerimizi kendimiz karşılıyoruz. Zamanla tanındıkça müzemiz kendi giderlerini karşılayacak ve kendini daha da geliştirecek duruma gelecektir. Güray Müze, tamamlandıktan sonra ailemize ait bir vakıf haline getirilecek ve gelecek nesillerimize hediye edilecektir” diye konuştu.
Merve N. Güreş/emlaktasondakika.com
Yorum Yaz