Toprak kaynaklı ısı pompası enerjiden tasarruf sağlayacak
Baymak ile İTÜ, toprak kaynaklı ısı pompası üretecek. Dev projeyle enerjiden yüzde 40 tasarruf sağlanacak
Baymak, İTÜ ile birlikte Türkiye'nin ilk toprak kaynaklı ısı pompası üretiminde ilk aşamayı tamamladı, 1 yıl içerisinde seri üretime geçilmesi hedefleniyor. Topraktan aldığı enerjiyi ortamı ısıtmak için kullanan toprak kaynaklı ısı pompası, ülkemizde ısınma amaçlı doğal gaz tüketimini %40 azaltabilecek potansiyelde olup son kullanıcı açısından da yine doğrudan doğal gaz yakmaya oranla %50 daha ucuza ısınabilme imkanını sunuyor. Sıcak mevsimlerde ise geleneksel klimalara göre çok daha düşük enerji tüketimiyle yüksek performanslı soğutma yapıyor.
Baymak, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte yürüttüğü toprak kaynaklı ısı pompası üretimi projesinde ilk aşamayı tamamladı. Projenin 1 yıl içerisinde tamamlanarak seri üretime geçilmesi hedefleniyor. Dünyada sayılı, Türkiye'de ise ilk olacak T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekli “toprak kaynaklı ısı pompası tasarımı, geliştirilmesi ve toprak altı uygulama tekniklerinin deneysel optimizasyonu” projesini tamamlayan Baymak, böylece hem enerji tasarrufu hem de emisyon azaltımına katkı sağlamayı hedefliyor. Dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki bir ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren toprak kaynaklı ısı pompasının enerji verimliliği hava kaynaklı ısı pompasından daha yüksek. Kışın ısıtmak, yazın ise soğutmak amacıyla kullanılan toprak kaynaklı ısı pompası, doğalgaz kullanımını azaltarak, tüketiciye %40 oranında tasarruf sağlıyor.
Baymak, İTÜ ile gerçekleştirdiği bu projeyle toprak kaynaklı ısı pompalarının yaygınlaşmasının önündeki ithalata bağlı yüksek fiyat engelinin kırılması, toprak altı incelemelerinden elde edilen verilerle toprak altı uygulama maliyetlerinin düşürülmesi, performans artırıcı yöntemlerin geliştirilmesi, böylece düşük fiyat ve yüksek performans ile çalışan toprak kaynaklı ısı pompalarının yaygınlaşmasını sağlamayı hedefliyor.
Ender Çolak: 2.5 yıldır çalıştığımız proje son aşamaya geldi
Proje üzerinde yaklaşık 2.5 yıldır çalıştıklarını söyleyen Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, “Hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi için ilk aşamayı tamamladık. İTÜ Enerji Enstitüsü'nde Baymak tarafından kurulan toprak kaynaklı ısı pompaları test ve araştırma laboratuvarı ile birlikte, Türkiye'de ilk defa toprak kaynaklı ısı pompalarının Avrupa standartlarına uygun test edilmesini sağlayan, prototip üreten, toprak ısı değiştiricilerinin performansını artıran yöntemleri geliştiren bir laboratuvar hayata geçmiş oldu. Bu projeyle aynı zamanda hem bölge ülkelerine hem de dünyaya toprak kaynaklı ısı pompası ile uygulamalarını sunabilen ve ihracatımıza katkı sağlayan bir endüstriyi ülkemize kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.
Çolak, üretilen ilk toprak kaynaklı ısı pompasının 1.5 yıldır devam eden saha testlerinin kusursuz bir performansla sonuç verdiğini belirterek, “Baymak için enerji verimli ürünlerin ulaşılabilir olması önem taşıyor. Bu proje ile %40 tasarruf sağlayan bir ürünü en verimli şekilde Türk tüketicisine sunmak istiyoruz. Hedefimiz, 5 adet toprak kaynaklı ısı pompasının da üretimini tamamlayarak İTÜ Enerji Enstitüsü binasında işleme almak, sonra da seri üretime hazır hale getirmek” diye konuştu.
İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Altuğ Şişman da, toprak kaynaklı ısı pompasının hava kaynaklı ısı pompasına oranla enerji verimlilik değerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek,
“Toprak kaynaklı ısı pompasında toprağın ve toprak ısı değiştiricilerinin özelliklerinin ölçümü büyük önem taşıyor. Bu nedenle biz de bu proje kapsamında 2012 yılında Türkiye'de ilk kez toprak altı sıcaklığı, toprağın ısı geçiş özellikleri ve toprak ısı değiştiricilerinin performans ölçümü için kuyu ve serme uygulamalarını hayata geçirdik. O dönemden bu yana 100 m derinlikli farklı özelliklerdeki kuyulardan 2.5 m derinlikli serme uygulamalarına kadar dünyada bu konuda geliştirilen her teknolojiyi İTÜ Enerji Enstitüsü arazisinde uyguladık ve bunlar üzerinde de performans artırıcı çalışmalar yaptık. Ayrıca 20 metrelik bir kuyu ile toprağın her metresinde yer alan sensörler aracılığıyla dakikalık toprak sıcaklığı ölçümlerini de kaydediyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar ışığında da toprak kaynaklı ısı pompasının Türkiye'nin iklim şartlarına göre de sadece ısınma değil aynı zamanda soğutma amaçlı da kullanılabilecek çok uygun bir teknoloji olduğunu gördük. Yazın soğutmada, kışın ısıtmada evlerde konfor sıcaklığı olan 23 derecenin sağlanması için maliyeti düşük enerji verimliliği yüksek bir teknoloji. Enstitü içerisinde yer alan laboratuvar sayesinde farklı toprak ısı değiştirici uygulamaları üzerinde çalışıyor, topraklı ısı pompasının Türkiye'de üretimini sağlayacak altyapı için Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Baymak'la bu projeye imza attığımız için çok mutluyuz” dedi. Avrupa ve Amerika da çok yaygın kullanılan bu teknolojinin çok önemli enerji tasarrufu sağladığı ancak ülkemizde ithal ürün olması nedeniyle yaygınlaşamadığına vurgu yapan Altuğ Şişman, ülkemizin doğal gaz tüketiminin azaltılmasında da önemli bir rol oynayacak bu teknolojinin Baymak-İTÜ işbirliği ile Türkiye, bölge ve hatta dünya pazarına sunulabileceğini ifade etti.
Yorum Yaz