maritbet girişmaritbet
Trabzon'da Mobilya Şehri Projesi için kamulaştırma desteği talebi!

Trabzon'da Mobilya Şehri Projesi için kamulaştırma desteği talebi!

Trabzon'da faaliyete geçen Mobilyacı İş Adamları Derneği, 100 dönümlük bir arazide kuracağı Mobilya Şehri projesi için TOKİ ve yerel yönetimlerden kamulaştırma desteği bekliyor

Üretim ve satış yapan bin firmada 7 bin kişi istihdam edildiği Trabzon mobilya sektörü Mobilyacı İş Adamları Derneği'ni (MOBİAD) kurarak güçlerini birleştirme kararı aldı. Kuruluş çalışmalarını tamamlayarak bir ay önce faaliyetlerine başlayan dernek, ilk aşamada 61 üyeye ulaştı. Hızlı şekilde büyümeye devam eden dernek yıl içinde 300 üyeye ulaşmayı hedefliyor.  Kentte mobilya üretemini artırmak,  ihracatı geliştirmek için Mobilya Şehri projesini hazırlayan MOBİAD, proje arazisi konusunda  TOKİ ve Trabzon büyükşehir Belediyesi'nden kamulaştırma desteği bekliyor.

MOBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bektaş, en önemli hedeflerinin Trabzon'a İzmit MOBESKO gibi bir mobilya şehri kazandırmak olduğunu söyledi. Trabzon'da mobilya satış mağazası anlamında ciddi bir kapasitenin olduğunu kaydeden Bektaş, “Güçlü markalar büyük satış mağazaları ile ilimizde yer alıyor. Ancak biz Trabzon'da  sadece satış ön planda olsun istemiyoruz. Dernek olarak hedefimiz satış ve üretimi bir arada destekleyecek yapıyı oluşturmak.

Bunun içinde 100 dönümlük bir arazi üzerinde Mobilya Şehri kurmayı hedefliyoruz. Mobilya Şehri'ni büyük markaların Trabzon'a gelişini ötelemek veya engellemek için hızlı bir şekilde kurulması gerekiyor.

Mobilya Şehri'nde her ölçekten mobilyacının olmasını planladık. Bunun yanı sıra market, otel, yemek alanları ve eğlencenin de içinde olduğu yaşam alanı yaratmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

MOBİAD'ın yüksek kiralardan şikâyet eden ve yer sıkıntısı yaşayan mobilyacıların sorunlarına çözüm aradığını, birbirlerini tanımayan sektör temsilcilerinin ortak iş yapabilmesinin önünü açmak için yola çıktıklarını ifade eden Bektaş, "Kira sorunun yanı sıra çok dağınık yerlerde faaliyet gösteren mobilya sektörünü bir alanda toplayarak kümelendirme düşüncesindeyiz. Kümelenme ve birlikteliği sağlayarak İnegöl gibi Trabzon'u da insanların zihinlerine yerleştirerek, çevre illerden ve tüm Türkiye'den talep almayı hedefliyoruz. Biraraya toplanan mobilyacılarla daha büyük güç oluşacak ve devletin kümelenme faaliyetlerine verdiği desteklerden faydalanmış olacağız”açıklamasını yaptı.

Trabzon da mobilya üretimini daha entegre hale getirmek ve küçük işletmelerden çok daha orta ölçekli üretim yapan işletmelere ulaşmak için çalışmalar yapacaklarını aktaran Bektaş, "Dağınık yapıyı işbirliği oluşturarak aşacağız. İhracatı artırmak için de yurtdışında bütün firmaların yer aldığı satış mağazası açacağız. Dernek destekli sünger üretimi gerçekleştirilmek için de fizibilite çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Bektaş, derneklerine şahıs ve şirket bazında da üyelik alabildiklerini belirterek, "Mobilya, halı, mobilya aksesuarları, aydınlatma gereçleri ile ilgili sektörleri üyelik içine dâhil ettik. Geçmişte mobilya sektörüne hizmet etmiş ama bugün itibariyle farklı iş alanlarında çalışan kişiler de derneğe üye olabilir" dedi.

Destek alamazsak kooperatif kuracağız

Trabzon'da TOKİ yatırımları, turizmin gelişmesi ve Araplar'ın konut almaya başlaması ile mobilyaya ilginin daha da artmaya başladığını vurgulayan Bektaş, "Kentte mobilya üretiminin gelişmesi gerekiyor. Doğu bölgelerine yakınız. Ağaç açısından zenginiz. Bu avantajları kullanmamız lazım. Trabzon'da üretim yapabilirsek nakliyeye harcadığımız para burada kalacak. Bu da mobilyacılara üretim anlamında yüzde 25 kar sağlar. Kurmayı planladığımız Mobilya Şehri için arazi sorununu aşmak amacıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kamulaştırma anlamında destek bekliyoruz. Arazi konusunda destek alamazsak kooperatif kurarak yer edinme yoluna gideceğiz " ifadesini kullandı.

Eğitim için İnegöl'den uzman getireceğiz

MOBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bektaş, meslek liseleri konusunda da çalışmalar yaptıklarını aktaran Bektaş, “Öğrencilerimiz mesleki yeterliliğe ulaşmadan çalışmaya başlıyorlar. Bu sorunu aşmak adına İnegöl'den, İstanbul'dan işin uzmanı ustaları Trabzon'a getirerek eğitim vereceğiz. Başka bir projemiz de köylerde, yaylalarda yaşayan çocuklarımızı da ustalarımızın eğitimine tabi tutmak. Öğrencilerin barınmaları için ise yurt sistemi oluşturmak istiyoruz. Bu çocukların temelden yetişen birer mobilya uzmanı olmalarını sağlamaya çalışacağız. Bu sayede kalifiye eleman sorununu aşmayı planlıyoruz. Bu anlamda devlet makamlarından ve Milli Eğitim'den destek beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Kenan DURSUN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Arsuz'da deprem konutlarının yapımı sürüyor
  • 24.12.2024 14:34

Hatay Arsuz'da deprem konutlarının yapımı sürüyor

Hatay'ın Arsuz ilçesinde 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından yapımına başlana ...

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor
  • 09.12.2024 10:06

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor

TOKİ'nin Samsun'un Atakum ilçesinde 700 dönüm alanda yaptırdığı Toybelen Küçük S ...

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...