Tsunami dalgaları Büyükçekmece'yi vuracak!
İstanbul Marmara Denizi'nde beklenen depremin Büyükçekmece açıklarında meydana getirebileceği heyelan, bölgede tsunamiye neden olabilir
Marmara için korkutan senaryolar gelmeye devam ediyor. 1999 yılında meydana gelen deprem sonrasında yapılan araştırmalar, 2030 yılına kadar İstanbul'da minimum 7.2 şiddetinde bir depremin olacağı yönündeydi. Son günlerde İstanbul'da meydana gelen sarsıntılar ise, beklenen büyük depremin gerçekleşeceği fay üzerinde gerçekleşti. Profesör Doktor Naci Görür'ün Avcılar açıklarında meydana gelen depremle ilgili olarak ‘'Hiç hoş değil'' açıklaması ise İstanbulluları fazlasıyla ürküttü.
İstanbul'da tsunami olma ihtimali yüksek
İstanbul halkının depremle birlikte en fazla çekindiği konu ise tsunami tehlikesi. Megakentte gerçekleşecek büyük bir depremde tsunami olma ihtimali var mı? Bu sorunun cevabı, ODTÜ'nün gerçekleştirdiği araştırmayla yanıt buldu.
Dev tsunami dalgaları Büyükçekmece'yi vuracak
İstanbul'un sahil kısımlarını deprem esnasında tsunami tehlikesi bekliyor. Özellikle Büyükçekmece ilçesinde durum daha kritik. Deprem esnasında Büyükçekmece açıklarında olabilecek denizaltı heyelanı, deniz kıyısındaki ilçeler için en kritik senaryolar arasında yer alıyor. Deprem esnasında meydana gelebilecek heyalan ile, Büyükçekmece'nin çok daha büyük boyutlarda tsunami dalgalarıyla karşılaşacağı ifade ediliyor.
Bazı mahalleler tsunamiyi tutacak
Bölgedeki Pınartepe Mahallesi sahili ile Mimar Sinan Mahallesi, Liman Sokak'tan başlayarak Yenimahalle başlangıcına kadar olan kıyı şeridinde hakim olan yamaç ve falezler tsunami dalgalarının önünde bir duvar etkisi göstermesi bekleniyor.
Celaliye ve Kamiloba'yı duvarlar kurtarabilir
Topografik olarak düşük kotlu ve düşük eğilimli şekilde bulunan Büyükçekmece ilçesinde tsunamiye bağlı etkilerin daha büyük olması bekleniyor. Celaliye ve Kamiloba Mahalleleri sahilinde yer alan yapılar genellikle blok nizam, 6-8 katlı ve uzun cepheleri sahile paralel tasarıma sahip. Ayrıca bölgede yüksek katlı yapıların arasında kalmış 1 ile 3 katlı müstakil yapılarda yer alıyor. Kat yüksekliği ne olursa olsun bu yapıların neredeyse tamamının denize bakan cephelerinde dalga etkisini azaltmak için 2 ila 4 metre yükseklikte değişen duvarlar ile örüldüğü ifade ediliyor. Yine Celaliye ile Kumburgaz arasındaki bölgelerde, denize paralel inşa edilmiş yapıların önünde yer alan duvarların, harap olmuş olsa da tsunami dalgasının etkilerini kırabilme ihtimalinin olduğu ifade ediliyor.
Dalgalar E-5'e ulaşabilir
Sismik aktiviteye bağlı olarak beklenen diğer ürkücü sonuç ise, büyük bir deprem etkisiyle oluşabilecek tsunami dalgalarının, bazı noktaları aşarak D100 karayoluna doğru ilerleme ihtimali. Yan yol olarak bilinen İstanbul Caddesi'nin bu noktada daha fazla etkilenmesi bekleniyor. Buradaki en büyük avantaj ise E-5 olarak bilinen D100 karayolunun, yan yola göre 1 ile 4 metre oranında daha yüksek olması. Bu da, E-5'i su basma ihtimalini biraz daha düşürüyor.
Yorum Yaz