Türk limancılığında bir ilk!
Türkiye’de ilk defa Türk Bandıralı Yüzer Duba sistemi ile son durakları olan Evyap Limanı’na taşındılar
80 metre yüksekliğinde bin 3 yüz ton ağırlığında dev STS vinçlerin Türk limanlarında ilk kez bir Türk firması tarafından kurularak Türk bandıralı Yüzer Duba (Barge) sistemiyle bir başka limana taşınması başarı ile gerçekleştirildi.
Evyap Limanı'na ait Liebherr firmasından satın alınan, yirmi üç sıralı gemilerden konteyner elleçleyebilen demonte haldeki iki vinç kurulumlarının ardından, Türkiye'de ilk defa Türk Bandıralı Yüzer Duba sistemi ile son durakları olan Evyap Limanı'na taşındılar.Demonte vinçlerin 24 Mart 2014 tarihinde İzmit-Derince limanına getirilmesinin ardından 10 gün boyunca demonte parçalarının sahaya yerleştirilme işlemi sürdü. Evyap Limanı'nda yeterli alan olmaması sebebiyle Derince Limanı'nda gerçekleştirilen montaj işlemi sonrasında ilk vinç 15 Haziran, ikinci vinç ise 5 Temmuz tarihinde taşınmaya hazır hale getirildi.
Nisan ve Mayıs aylarındaki yoğun yağış ve rüzgara rağmen iki vinçin de taşınma işlemi planlanan tarihlerde gerçekleştirildi. Portunus şirketinin 34 kişilik montaj ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda; teknik koordinatör, proje sorumlusu, süpervizör, saha mühendis, mekanik teknisyen ve elektrik teknisyeni görev aldı. Türk liman işletmelerinin daha önceleri bu boyutların çok daha altındaki vinçlerde dahi ilk kurulum ve yer değişimlerinde yaşadıkları büyük sıkıntılar göz önüne alındığında tamamen yerli mühendislik ve deniz taşıma araçlarıyla gerçekleşen bu proje limanlarda yeni bir dönemi işaret ediyor.
Ülkemizde bu denli büyük yük taşımalarında kabotaj hakkına sahip yeterince deniz taşıma aracının olmaması nedeniyle bu tip vinçlerin taşınma işleminde hassas mühendislik hesaplamalarının önemi daha da artıyor. Türkiye'de ilk defa Portunus gibi yerli bir mühendislik şirketinin dünya limanlarındaki deneyimleriyle gerçekleştirmeye cesaret ettiği bu proje diğer yerli mühendislik firmalarına da örnek teşkil ediyor.
Birinci Vinç 72, İkinci Vinç 63 Günde Taşınmaya Hazır Hale Getirildi
Taşıma işlemi Portunus şirketi tarafından ilk defa, Türkiye'de sadece bir adet bulunan 27m x 92m boyutlarında barge sistemi ile gerçekleştirildi. Her biri yaklaşık bin 300 ton olan monte haldeki vinçlerin taşıma işlemi Portunus şirketinin 10 kişilik ayrı bir ekibi tarafından yapıldı. Vinçlerin barge üzerine yükleme işlemi yaklaşık 5 saat sürerken sabitleme işlemleri ise yaklaşık 9 saat sürdü. Denizyolu ile yaklaşık 4 saatte taşınan vinçler yaklaşık 2 saatlik bir işlemle raylara indirildi.
Türk Liman İşletmelerinde Yerli Mühendislik Hizmetlerinin Önemi Giderek Artıyor
İlk kez 1996 yılında özel sektör konteyner limancılığı ile tanışan Türkiye'de gemi hacimlerinin büyümesi, liman ihtiyaçlarının farklılaşmasıyla vinçlerdeki revizyon, modernizasyon ya da yer değişimleri zorunlu hale geldi. Gelişmiş ülkelerde bu tip konularda çalışmakta olan mühendislik firmalarının arasında bir Türk firmasının da adının geçmesi ülkemiz için gurur vericidir. MLS Holding bünyesinde limanlara yedek parça, makine, onarım ve servis hizmeti veren Portunus şirketi tarafından gerçekleştirilen kurulum ve taşıma işlemi, Türk liman işletmelerinin ve Portunus gibi mühendislik firmalarının geleceğine ışık tutuyor.
- Etiketler:
- vinç
- Türk limancılığı
Yorum Yaz