Türk mermeri Milano’da ‘Zaman Boyunca Mermer’ sergisine imza attı
Türk mermeri, dünyanın önemli tasarım etkinliklerinden Milano Tasarım Haftası’na ‘Marble Across Time -Zaman Boyunca Mermer’ sergisiyle adını yazdırdı
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), dünyaca ünlü tasarımcılarla çalışarak organizasyonda özel bir sergiye imza attı.
Tasarım dünyasının en önemli etkinleklerinden Milano Tasarım Haftası önceki gün başladı. Pazar gününe kadar sürecek organizasyon birbirinden çarpıcı sergi ve tasarımlara sahne olacak. Organizasyon kapsamında İMİB de özel bir sergiye imza attı. İMİB, bu yılki ‘Marble Across Time -Zaman Boyunca Mermer' sergisi için de dünyaca ünlü tasarımcılarla çalıştı. Tasarım konusunda Türkiye'nin uluslararası alanda tanınan isimlerinden Aziz Sarıyer, imza attığı işlere getirdiği farklı yorumla dikkat çeken İtalyan tasarımcı Fabio Novembre ve son yıllarda adından sıkça söz ettiren Japon tasarımcı Yoshioka Tokujin, Türk mermerini yorumladı.
İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akbulak, “Bu bir imaj etkinliği. Dünyaya bir ‘Turkishstone' algısını yansıtabilmeyi ve katma değerli ürünleri artırmayı hedefliyoruz” dedi. Türk tasarımcıları bu alanda dünyanın en tannımış isimleri ve mimarlarıyla buluşturmayı amaçladıklarını anlatan Akbulak, “Mermerde İtalya biliniyor ama biz onlardan daha fazla üretim yapıyoruz. Çin, ABD, Irak ve Suudi Arabistan en çok ihracat yaptığımız ülkeler. Türkiye'deki mermerlerde bol miktarda renk ve desen var. Bu yılki ihracat hedefimiz 2.6 milyar dolar” diye konuştu.
Toplam maden ihracatının 5 milyar dolar olduğunu belirten Akbulak, “Bu rakamın içinde 2 milyar TL'lik doğal taş ihracatı var. Çin'in iç pazarı çok büyük. Toplam ithalatın yüzde 65-70'ini Türkiye'den yapıyor. Çin'den ve Hindistan'dan granit ürün ithalatı yapıyoruz. Türkiye'nin işlenmiş ve işlenmemiş mermer ithalatı 30-40 milyon doları geçmez” ifadelerini kullandı. Doğal taşta renk ve desen satıldığını vurgulayan Akbulak, “Özellikle tasarımcı ve mimarlar çok ilgi gösteriyor. Dünyanın en büyük mermer üreticisi ve ihracatçısıyız. Hammadde üretimimiz yıllık 12 milyon ton. Dünya doğal taş üretiminin yüzde 10'una tekabül ediyor. Sadece mermer üretiminin yüzde 25'i Türkiye'den. İnovatif ve tasarıma dayalı ürünler yapacağız. Mermerin tonu 200 dolar işlendiğinde ise 500 dolara kadar çıkıyor” dedi.
Hammaddeye ulaşım sıkıntılı
Bölgesel yerine sektörel teşviklerin iyi olduğunu kaydeden Akbulak, “Örneğin Hakkari'de maden yoksa o bölgeye verdiğiniz teşvikten sonuç alamazsınız. Ancak hammaddeye erişim sıkıntılı. Yatırım yaparken çekiniyoruz” diye konuştu.
Melih Kocagil/Dünya
Yorum Yaz