Türk mühendis liderliğindeki ekipten Uganda'ya imece usulü köprü!
Uganda'da Bududa bölgesinin Bukalasi köyüne giden Türk mühendis liderliğindeki 9 uluslararası gönüllü mühendis, köylülerle yaya köprüsü yaptı.
İngiltere, İtalya, Avusturya'dan Uganda'ya giden uluslararası gönüllü mühendisler, bir Türk mühendisin ekip liderliğinde Uganda'da Elgon Dağı eteklerindeki Bukalasi köyü sakinlerine köprü yapmayı öğretti ve onlarla imece usulü yaya köprüsü inşa etti.
Uluslararası Köprü Mühendisliği Birliğinin (IABSE) ve "Bridges to Prosperity" adlı uluslararası yardım örgütünün iş birliği ile Uganda'da Bududa bölgesinin Bukalasi köyüne inşa edilen Namawukulu yaya köprüsünün yapım ekibine Türk mühendis Sercan Durukan proje liderliği yaptı.
Güney Amerika ve Güney Afrika'da yaklaşık 300 köprü yapılmasını organize eden programın Uganda ayağına, çalıştığı köprü mühendisliği firması aracılığıyla gönüllü olarak dahil olduğunu söyleyen Durukan, "Dokuz gönüllü vardı. Gönüllülerin 5'i İngiltere'deki bir firmadan geldi. Projenin yarısı onlar tarafından finanse edildi. İtalya'dan 2 mühendis, Avusturya'dan 1 mühendis geldi. Türkiye'den ben katıldım ve ekip lideri olarak görev yaptım. Gönüllüler olarak birbirimizle önce elektronik posta yoluyla haberleştik, sonra Uganda'da buluştuk." dedi.
Bukalasi köyü halkının yılın en az 2 ayı yoğun yağışlar ile Ngame Nehri'nin yükselmesi sonucu çevresindeki diğer yerleşim alanlarından izole hale geldiğine dikkati çeken Durukan, köprü yapılmadan önce çocukların en yakın ilkokula gidebilmek için Ngame Nehri'ni yürüyerek geçmek zorunda olduğunu, sular yükseldiğinde ise geceyi okulda geçirdiğini veya bir süre hiç okula gidemediğini söyledi.
Durukan, "Bukalasi yoksul bir köy. Özellikle yağmur döneminde ve kışın çocuklar okula gitmekte zorlanıyordu. Köy halkı acil sağlık hizmetlerine ulaşamıyor ve nehri yaya olarak geçmek isterken ciddi ölümler meydana geliyordu. Bu köprü öncelikli olarak onların okula ve sağlık hizmetlerine ulaşımını sağlayacak." diye konuştu.
Yerel halk kendi köprüsünü kendi inşa etti
Köy halkından büyük bir misafirperverlik ve ilgi gördüklerini dile getiren Durukan, projeyi 9 kişilik uluslararası gönüllü mühendis ekibi ve yerel halk arasından seçilen yaklaşık 20 işçi ile yaptıklarını, ağır yükleri taşırken ise insan zincirleri kurarak günlük 11 saatlik bir çalışma ile 2 haftada köprüyü tamamladıklarını belirtti.
Durukan, proje sonunda yerel halkın köprü yapım teknikleri konusunda eğitildiğini, böylece ileride köprünün bakımını da yapabileceklerini anlattı.
Projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Durukan, farklı ülkeden ortak bir amaç için bir araya gelen gönüllü mühendislerin sadece bir nehri aşan değil, insanlar arasındaki dil, kültür ve sosyal bariyerleri de aşan bir köprü inşa ettiklerini de söyledi.
"Araba jantı, tahta, halat gibi doğal ya da geri dönüşüm malzemeleri kullanıldı"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü öğretim üyesi ve Uluslararası Köprü Mühendisliği Birliği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Alp Caner de dünya çapında Uganda'daki bu örnekte olduğu gibi yaklaşık 1 milyar insanın geçemedikleri bir nehir nedeniyle sağlık, eğitim veya istihdam gibi kritik kaynaklara güvenli ulaşım imkanı olmadığını ifade etti.
Uganda'daki Bukalasi köyü gibi izole kalmış yerleri kalkındırmak için yaya köprüleri inşa etmenin önemine dikkati çeken Caner, "Bu köprüyü yapma teknikleri oradaki halka öğretildi. Köylüler köprü yapımına dahil oldu. Bu köprüler yapılırken oradaki yerel malzemeler kullanılıyor. Orada bulunan tahtalar, halatlar değerlendiriliyor. Mesela bu bir asma köprü. Orada birkaç tane araba jantı bulundu ve halatlar janttan geçirildi. Köprü yapılırken çok az modern malzeme, olabildiğince doğal ve geri dönüşüm malzemeleri kullanıldı." diye konuştu.
Yorum Yaz