maritbet girişmaritbet
Türkiye 2020 Olimpiyatları'na hazır!

Türkiye 2020 Olimpiyatları'na hazır!

TOKİ Haber’e açıklamalarda bulunan Bakan Kılıç, Türkiye’nin 2020 Olimpiyatlarını hak ettiğini belirterek, “Helal olsun dedirtecek bir hazırlık gerçekleştirdik” dedi

TOKİ Haber'e açıklamalarda bulunan Bakan Kılıç, Türkiye'nin 2020 Olimpiyatlarını hak ettiğini belirterek, “Helal olsun dedirtecek bir hazırlık gerçekleştirdik” dedi.

2023 Türkiye vizyonu için yatırımlara başlayan Hükümet, aynı zamanda 2020 Olimpiyatlarına aday olan İstanbul'u imar etmeye de hazırlanıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin adaylık başvurusunun altında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası olduğunu vurguladı. Suat Kılıç'a göre, 2020 Olimpiyatlarının en büyük destekçisi İstanbul halkı…

Olimpiyatlara beşinci kez adaylık başvurusunda bulunan Türkiye, 2020 Olimpiyatına büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Bütün gözler adayın netleşeceği 7 Eylül'e çevrilmişken biz de 2020 Olimpiyatının Kenti olmaya hazırlanan İstanbul için Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın görüşlerine başvurduk. Gerek halkı, gerek iş dünyası, gerekse tam bir siyasi kararlılıkla desteğini vererek Türkiye'nin 2020 Olimpiyatlarını hak ettiğini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç; “Helal olsun dedirtecek bir hazırlık gerçekleştirdik” dedi.

Dört yılda bir olmak üzere 32. kez tekrarlanacak olimpiyatlar için TOKİ Haber Dergisi olarak Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'la yaptığımız söyleşiye göre Türkiye olarak 2020 Olimpiyatlarına hazırız.

İSTANBUL, 2020 OLİMPİYATLARINA NASIL HAZIRLANIYOR?

Türkiye, İstanbul markasıyla beşinci kez olimpiyatlara adaylığını koydu. İlk kez dört başı mamur, tüm ayaklarıyla tamamlanmış adaylık başvurusu yaptık. Türkiye'nin bu işi gerçekten hak ettiğini gösteren, çok esaslı, “helal olsun” dedirtecek bir hazırlık gerçekleştirdik. Profesyonel ekipler tarafından hazırlanan bir strateji ile adaylık sürecimizin yol haritası belirlendi ve belirlenmeye devam ediyor. Bilindiği gibi ülkemiz son yıllarda 700'den fazla uluslararası büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yaptı. Avrupa Futbol Şampiyonası ve olimpiyatlar dışında düzenlemediğimiz büyük spor organizasyonu neredeyse kalmadı.

Bununla birlikte Türkiye, OECD raporlarına göre dünyanın en hızlı büyüyen ikinci, Avrupa bölgesinin ise en hızlı büyüyen birinci ekonomisine sahip. Türk ekonomisinin gücü, olimpiyat oyunları sürecinde İstanbul kentini desteklemeye devam edecek. İstanbul'un Olimpiyat kenti olmasına yönelik sağlam bir vizyonumuz var. Hazırlıklarımızı da bu vizyon çerçevesinde dört koldan yürütüyoruz. Türkiye'nin adaylık başvurusunun altında dünyada istikrar abidesi bir lider olan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası var. Ayrıca 12'den fazla bakanlık, garanti mektuplarıyla süreci destekledi. Yani Hükümet olarak tam bir siyasi kararlılıktayız. İş dünyamız da arkamızda. Türk sermayesi, İstanbul'u 2020'de Olimpiyat kenti olarak görmeye hazır. Henüz adaylık sürecinde büyük sermaye grupları sponsor olarak adaylık bütçemizin yarıdan fazlasını karşılayacak bir bütçeyi komitemize teslim ettiler. Ana sponsorlarımız; Doğuş, Koç, Sabancı, Ülker Grubu, Turkcell ve Digitürk oldu. Medya sponsorlarımız;  Doğan, Turkuaz, Çalık ve Ciner Grupları da olimpiyatların İstanbul'da yapılmasına gönülden destek veriyor. En büyük destekçimiz ise halkımız oldu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)'nin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre İstanbul halkının yüzde 83'ü olimpiyatlara ev sahipliği yapmak istiyor. Halk desteği açısından rakiplerimiz Tokyo ve Madrid'i geride bıraktık. İstanbul nüfusunun yüzde 50'den fazlası 25 yaşın altında. Yani 5 milyon gencimiz büyük bir heyecanla olimpiyatları bekliyor. Bu istek ve arzu İstanbul'u tercih edenleri mahcup etmeyecek bir iradenin yansımadır. Gönüllülük noktasında genç nüfus potansiyelimiz büyük bir avantaj.

İSTANBUL 2020 İÇİN YAPILAN VE YAPILACAK YATIRIMLAR NELERDİR

Öncelikle şunu belirtmek isterim; Hükümet olarak çizdiğimiz 2023 vizyonu çerçevesinde tasarladığımız projelerle, olimpiyat adaylığımıza ilişkin projeler birbirleriyle örtüşüyor. Örneğin yılda 150 milyon yolcu kapasiteli ve 10 milyar doların üzerinde maliyeti olacak üçüncü havaalanı inşaatının şimdiden arazi toplulaştırma çalışmalarına başlandı. Yine İstanbul'un trafik sorununu çözecek Marmaray ve Üçüncü Köprü projeleri…

Bu yılın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılışını yapacağımız Marmaray Projesi raylı geçiş sistemini sağlarken, Üçüncü Boğaz köprüsü lastik tekerlekli araçların trafiğini 2020 Olimpiyatlarına hazır hale getirecek. Buna ilaveten 3 bin yataklı devlet hastanesiyle, 10 bin yataklı olimpiyat köyü planlandı. Bu köydeki 5 bin yatağın yanı sıra tenis kortları, tam olimpik yüzme havuzu gibi spor tesisleri İstanbul'daki üniversite gençliğinin yurt ihtiyaçları için tasarlandı. Bu tesislerin tamamı İstanbul'un ihtiyacı olan tesisler. Olimpiyatlar bize verilse de verilmese de yapılacak…

Kısaca olimpiyatlar İstanbul'a verildiği takdirde tek bir paslı çivi bile heba olmayacak. Gerçekleştirilen tüm yatırımlar, İstanbul halkı tarafından olimpik miras olarak kullanılmaya devam edilecek.

OLİMPİYATLARA 19,2 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE AYRILDI

İstanbul 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için görünürde 19,2 milyar dolarlık bir bütçe ayrıldı. Fakat bu bütçenin 15 milyar dolardan fazlası İstanbul'un zaten ihtiyacı olan, başlamış veya başlamak üzere olan projelere harcanacak. Bizim Tokyo veya Madrid'den fazla bir bütçemiz yok. Bunu IOC Değerlendirme Komisyonu da fark etti ve dikkate aldı.

ADAYLIĞIN GERÇEKLEŞMESİ DURUMUNDA TÜRKİYE'NİN VE İSTANBUL'UN KAZANIMLARI SİZCE NELER OLACAK?

Öncelikle bu meseleye, Türkiye'nin Avrupa Birliği perspektifi gibi bir yaklaşımla bakıyorum. Avrupa Birliği süreci sayesinde Türkiye, temel hak ve özgürlükler, demokratik standartlar noktasında son 10 yılda devrim niteliğinde değişiklikler yaptı. O standartlara kavuştuktan sonra bizi Avrupa Birliği'ne alsalar da olur, almasalar da olur demiştik. Tıpkı Avrupa Birliği sürecinde olduğu gibi Olimpiyatlar sayesinde de çok şey kazanabiliriz. Nasıl ki Türkiye AB üyelik süreci sayesinde temel hak ve özgürlükler noktasında büyük reformlara imza atarak kabuk değiştirdiyse, olimpiyatlar da ülkemiz için, İstanbul için iyi bir motivasyon kaynağı olabilir. İstanbul'un birçok yapısal sorunu olimpiyatlar sayesinde çözüme kavuşabilir.

Sporcu yetiştirme programlarımız, olimpik seyirci yetiştirme programlarımız olimpiyatlar sayesinde başarıya ulaşabilir. Şimdiden 12 kentimizi olimpiyata sporcu yetiştirme merkezi ilan ettik. Spor altyapısını büyük oranda tamamladığımız; Ankara, Erzurum, Trabzon, İstanbul, Samsun, Bursa, Konya,  Mersin, Gaziantep, Kayseri, İzmir ve Aksaray'da Paralimpik Sporcular Kamp Merkezi oluşturuyoruz. 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na yönelik sporcu yetiştirme programlarımız hazır. Olimpiyatların İstanbul'a verilmesi halinde sadece İstanbul değil, Türkiye kazanacak.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk müteahhitlerden Kalkınma Yolu Projesi'nde yıllık 5 milyar dolarlık iş beklentisi
  • 24.07.2024 10:21

Türk müteahhitlerden Kalkınma Yolu Projesi'nde yıllık 5 milyar dolarlık iş beklentisi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Kalkınma Yolu Projesi'nin Türk firmalar tara ...

Mostar Köprüsü'nün yeniden yapılışının 20'nci yılı kutlandı
  • 24.07.2024 09:57

Mostar Köprüsü'nün yeniden yapılışının 20'nci yılı kutlandı

Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından 1566'da inşa edilen ve Bosna ...

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 13 bin megavat sınırında
  • 22.07.2024 11:21

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 13 bin megavat sınırında

Türkiye’nin 110 bin megavata ulaşan elektrik kurulu gücünün yaklaşık 13 bin mega ...

Haziranda 79 bin 313 konut satıldı
  • 17.07.2024 11:06

Haziranda 79 bin 313 konut satıldı

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları haziranda geçen yılın aynı ayına göre ...

Dünya nüfusu 8 milyarı aştı
  • 09.07.2024 15:58

Dünya nüfusu 8 milyarı aştı

Dünya Nüfus Günü'nde toplam dünya nüfusu 8.04 milyar olarak açıklanırken Türkiye ...

Türksat 6A'nın uzay yolculuğu başladı
  • 09.07.2024 09:05

Türksat 6A'nın uzay yolculuğu başladı

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzaya fırlatılması, ...