Türkiye, Azerbaycan’a uzaktan algılama laboratuvarı kuracak
Türkiye ile Azerbaycan uzaktan (uydudan) algılama konusunda teknik işbirliği anlaşması imzaladı
Anlaşmaya göre, Türkiye Azerbaycan'da Uzaktan Algılama Laboratuvarı kuracak. Teknik desteğin yanında laboratuvarda çalışacak personel eğitimi ile birlikte örnek bir demir yatağının jeolojik incelemesi yapılacak.
Uzaktan algılama, yeryüzünden belirli uzaklıklara, atmosfer veya uzaya yerleştirilen uydu platformlarına monte edilmiş algılayıcılarla yeryüzünün doğal ve yapay nesneleri konusunda bilgi alma ve değerlendirme tekniği olarak tanımlanıyor. Türkiye'de ilk defa 1975'te MTA tarafından kurulan uzaktan algılama laboratuvarı teknolojik açıdan bugüne kadar 5 kez yenilendi. 2002 itibariyle en son yeni binasıyla birlikte Dr. İsmail Seyhan Uzaktan Algılama Merkezi adı altında hizmet vermeye devam etti. Merkezde, yerli ve yabancı uydulardan alınan görüntüler analiz edilerek, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektöre jeoloji, maden ve doğal kaynak aramacılığı, jeotermal enerji, petrol, heyelan, deprem, çevre kirliliği gibi konularda destek veriliyor.
Enerji Bakanlığı yetkilileri, eylülde Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Jeoloji Değerlendirme Hizmeti (MGKX) MTA'ya bir yazı göndererek Uzaktan Algılama Merkezi tarafından gerçekleştirilen bilimsel ve teknik metotlardan faydalanılmak istendiğinin belirtildiğini kaydetti. Yetkililer, bunun üzerine şubatta her iki kurum tarafından “Türkiye-Azerbaycan Jeolojik Uzaktan Algılama ve Teknik İşbirliği Projesi Protokolü” imzalanarak çalışmalara başlandığını aktardı.
Protokol uyarınca, Azerbaycan'da uzaktan algılama laboratuvarı kurularak, MGKX personeline gerekli eğitimler verilecek. Uzaktan algılama analizleri ile uydu verilerinin işlenmesi teknolojisi, Azerbaycan'da bir demir yatağı üzerinde uygulanacak. Belirlenecek bir sahaya ait uydu görüntüsü, analiz edilerek, alınan sonuçlara göre çalışmalar MTA personeliyle birlikte yapılacak.
18 ülkeden 208 katılımcıya eğitim
Uzaktan Algılama Merkezi aracılığıyla bugüne kadar 18 ülkeden 208 katılımcıya uzaktan algılama eğitimi verildi. Yetkililer, “Bugüne kadar teknoloji ithal eden bir ülkeyken, artık teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldik. Geldiğimiz bu nokta ülkemizin tanıtımı ve bölgedeki konumu açısından da büyük önem arz ediyor. Halen pek çok ülkeden eğitim ve ortak proje yürütülmesi için talepler geliyor. Son yıllarda bu amaçla birçok işbirliği ve proje anlaşması imzalandı” dedi.
Dünya
Yorum Yaz