maritbet girişmaritbet
Türkiye’de yat limanı kapasitesi 2023’te 30 bine çıkarılacak!

Türkiye’de yat limanı kapasitesi 2023’te 30 bine çıkarılacak!

Türkiye'de kamu ve özel sektöre ait işletilen 43 yat limanı ve yat çekek yeri bulunuyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı 5 yat limanının inşası devam ederken, 7 proje ihale için gün sayıyor

 

Türkiye'de kamu ve özel sektöre ait işletilen 43 yat limanı ve yat çekek yeri bulunuyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı 5 yat limanının inşası devam ederken, 7 proje ihale için gün sayıyor. 17 bin 500 yat olan Türkiye'nin yat limanı kapasitesinin 2015 yılında 20 bin, 2023 yılında 30 bine çıkarılması hedefleniyor.

AA muhabirinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Akdeniz çanağında yaklaşık 1 milyona ulaşan yat sayısında, her yıl önemli artışlar oluyor. Akdeniz çanağı marina kapasitelerinin yüzde 75'ini oluşturan Fransa, İspanya ve İtalya'da yeni yatırım yerlerinin kısıtlı olması Batı Akdeniz'in kirlenmesi ve işletme ücretlerindeki artış, Doğu Akdeniz ülkelerini cazip duruma getirdi.

Kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen ve halen işletilmekte olan yat limanlarına ilaveten ihtiyaç duyulan kapasitenin karşılanması amacıyla kamu imkanları, YİD modeli ve özel sektör dinamikleriyle yat turizmi için zorunlu altyapının oluşturulması ve ülkenin turizm açısından bölgedeki ayrıcalıklı rolünün belirlenmesi büyük önem taşıyor.

YİD projelerinin ekonomiye katkısı yıllık 377 milyon lira

Türkiye'de kamu ve özel sektöre ait işletilen 43 yat limanı ve yat çekek yeri bulunuyor. Mevcut yat kapasitesi 17 bin 500 yat olan, inşaatı devam eden ve planlanan yat limanlarıyla bu kapasitenin 2015 yılında 20 bine çıkarılması hedefleniyor.

2023 yılında 30 bin yat bağlama kapasitesine ulaşılması amaçlanıyor.

YİD modeliyle 2003 yılına kadar 1 proje bitirilmişken, bugün inşaatı tamamlanarak hizmete giren proje sayısı 11'e çıktı. Kamu kaynağı kullanılmadan inşa edilen projelerin ekonomiye katkısının yıllık 377 milyon lira olarak hesaplandı.

YİD modeliyle işletmeye açılan projeler

Çanakkale Kepez Limanı, Bodrum Yolcu İskelesi, Güllük Gemi Yanaşma İskelesi, Turgutreis, Didim, Çeşme, Sığacık, Yalova, Mersin Alanya ve Kaş yat limanları YİD modeliyle ihale edilerek, işletme açılan projeler arasında yer alıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı ve inşası süren 5 yat limanı projesi bulunuyor. Bakanlık ayrıca gelecek yıllarda hizmete girecek 7 yat limanının ihalesini yapmaya hazırlanıyor.

YİD modeliyle ihale edilerek inşaatı devam eden yat limanları da Gazipaşa, Kumkuyu, Muğla Ören, Datça ve Dalaman yat limanları ile Deniz Otobüsü Yanaşma yeri olarak sıralanıyor.

YİD modeliyle ihale edilecek yat limanları

İzmir Karaburun, İzmir Yenifoça, Balıkesir Avşa Adası Türkeli, Silivri, İzmir Seferihisar Ürkmez, İzmir Çeşme Şifne ve Tekirdağ yat limanları YİD modeliyle ihale edilmesi planlanan projeler arasında bulunuyor.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’de yat limanı kapasitesi 2023’te 30 bine çıkarılacak!
  • 19.12.2012 13:45

Türkiye’de yat limanı kapasitesi 2023’te 30 bine çıkarılacak!

Türkiye'de kamu ve özel sektöre ait işletilen 43 yat limanı ve yat çekek yeri bu ...