Türkiye Maarif Vakfı, Cibuti'de okul açacak
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Cibutili mevkidaşı Mustafa Muhammed Mahmud'un katılımıyla iki ülke arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
Milli Eğitim Bakanlığında, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Cibutili mevkidaşı Mustafa Muhammed Mahmud'un katılımıyla iki ülke arasında mesleki ve teknik eğitim alanında iş birliği anlaşması imzalandı.
İmza töreninde konuşan Yılmaz, en zor dönemlerinde iki ülkenin de birbirinin yanında yer aldığını ifade etti.
Gelecek yıl eylül ayından itibaren eğitime başlanacak
İki ülke arasında geliştirilecek konular arasında eğitimin de bulunduğunun altını çizen Yılmaz, "Sayın Bakan, Türkiye Maarif Vakfının da Cibuti'de okulların açılmasının iyi olacağını, 30 bin metrekarelik bir yerin halihazırda tahsis edildiğini, dolayısıyla gelecek eylül ayından itibaren okul açarak eğitim faaliyetine geçilirse bu anlamda somut adım atılmış olacağını ifade etti." bilgisini paylaştı.
Yılmaz, Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ile bir mutabakat zaptı hazırlanacağını ve bunun bir ay içinde imzalanır hale getirileceğini belirtti. Mutabakat zaptının imzalanmasının ardından Cibuti'de okulun temelinin atılacağını kaydeden Yılmaz, gelecek yıl eylül ayından itibaren de tahsis edilecek bir yerde eğitime başlanacağını ifade etti.
İki ülke arasında imzalanan mesleki ve teknik eğitim alanında iş birliği anlaşmasına ilişkin de bilgi veren Yılmaz, anlaşmanın eğiticilerin eğitimi, öğrencilerin staj ve eğitimleri ile öğrenci ve materyal değişimini içerdiğini anlattı.
Türkiye'nin Cibutili öğrencilere verdiği bursu artıracaklarını kaydeden Yılmaz, TİKA'nın da somut projeleri destekleyeceğini söyledi.
Cibuti Eğitim Bakanı Mahmud, FATİH projesinin uygulandığı okulu ziyaret etti
Öte yandan Cibuti Eğitim Bakanı Mahmud, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) koordinesinde, Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesinin uygulandığı okullardan Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesini ziyaret etti.
"Gelecekte benim yapmak istediklerim"
Mustafa Muhammed Mahmud, söz konusu projenin benzeri bir eğitim programını Cibuti'de uyguladıklarını belirterek, ülkesindeki eğitimler kapsamında ilkokul 1 ve 2'nci sınıf öğrencilerinin tablet kullandıklarını anlattı.
Mahmud, "Gerçekten çok şaşırdım ve eğitim sisteminizdeki gelişmeler çok ilgimi çekti. Büyük bir gelişim görmeyi umut ediyordum ama düşüncelerimin çok daha ötesini gördüm. FATİH projesi sunumunu izlerken şunu düşündüm; 'Gerçekten şu an gördüklerim gelecekte benim yapmak istediklerim', çünkü biz de Cibuti eğitim sisteminde dijitali daha yeni kullanmaya başladık." diye konuştu.
"EBA projesi çok ilgimi çekti"
Türkiye'de uygulanan Eğitim Bilim Ağı (EBA) projesinin kendilerinin de erişmek istedikleri bir hedef olduğunu vurgulayan konuk bakan, şöyle konuştu:
"Benim buraya gelişimdeki amacım, profesyonel eğitim konusunda bir iş birliği gerçekleştirmekti ama bugün gördüklerimle birlikte Türkiye ile Cibuti'nin farklı alanlarda iş birliği yapabileceğini düşündüm. Bunlar özellikle dijital teknoloji ve imam hatipler konusunda. Bizim de bu uzmanlığa ihtiyacımız var. Gerçekten EBA projesi çok ilgimi çekti. Bu projeyle bizim de erişmek istediğimiz noktayı bizlere sundunuz. Dolayısıyla yine bu iş birliği çerçevesinde uzman paylaşımlarımız olabilir. Türkiye'den Cibuti'ye uzman gönderilmeli veya tam tersi olmalı ki bu programı gerçekten benimseyebilelim."
- Etiketler:
- Türkiye Maarif Vakfı
- Türkiye Cibuti okul
Yorum Yaz